lauantai 17. elokuuta 2013

Kala kuivalla maalla

Minun ja ystäväni yhteinen pihaprojekti hänen takapihallaan... Homma lähti lapasesta yhdestä kauniista kivestä jota päätimme hiukan rapsutella näkyviin. Ympäriltä löytyi muitakin hienoja kiviä...
"Mitä jos etsitään näiden isojen väliin muutama pieni kivi ja vähän multaa ja saat pienen kukkapenkin?"

Rakennusurakoitsijan pihasuunnitelma oli kaivurin kauhalla tasoiteltu rikkaruohikkorinne. Koskematon metsäpohja on kaunein mahdollinen puutarha, mutta rakennustyömaan jäljiltä se oli rikottu ja jätetty ruohottumaan. Ystäväni ei ollut koskaan aiemmin innostunut puutarhajutuista - nykyisin emme luonaan muuta teekään kuin lisää laareja kivipuutarhaan...

Pari kertaa kesässä käyn luonaan eteläisessä Suomessa - jatkamme siitä mihin edellisellä kerralla jäätiin. Toinen tunkee lapiota, toinen vääntää rautakankea: Varo! Ota jalka pois sieltä alta! Jaksatko? Työnnä! Nosta! Käännä! Sattuiko? Tässä on hieno kivi. Onko liian iso? Liikkuuko? Heilahti! Kyllä se sieltä lähtee!


Tähän jäimme edellisellä kerralla. Lautaterassista alkaa jyrkkä rikkaruohoinen rinne. Yläosan tasaisen alueen olemme tehneet kivilaareksi jo pari kesää sitten. Tämä kohta näytti niin hankalalta, että sen kimppuun käyminen odotutti inspistä...

Kahden päivän kuluttua näytti jo paljon paremmalta

Ruohikkoista terassinreunusrinnettä on vielä jokunen metri tuunaamatta - tästä jatketaan...

Edullinen ja terapeuttinen puutarha - päivä painia kivien kanssa ja johan nukuttaa...
Kaikki kivet on kaivettu ruohikkohuntan alta ja aseteltu istutusaltaiden reunoiksi. Alueet ovat muotoutuneet niiden kivien ehdolla, jotka eivät liiku edes kahden rouvan ärräpäiden ja rautakankien voimasta. Laarien täytteenä on käytetty kivien päältä ja ympäriltä kaiveltua sekalaista maata josta on putsattu kohtuudella rikkojen juuret - sekaan senverran säkkimultaa että istustusaltaan multakorkeus on riittävä. Hapan metsäpohjan karike on hyvä kasvualusta havuille, alppiruusuille ja hortensioille. Alimpiin altaisiin on jätetty paikka kesäkukille ja niihin on tuotu pääasiassa säkkimultaa täytteeksi.

Mausteeksi säänkestäviä kirppislöytöjä :)Vasemman puolen rinne on jo käytännössä valmis. Minulla ei nyt ole kuvia pidemmälle pihaan - kiviä sielläkin... Nämä kuvat on otettu keväällä ja vaikka onkin kivinen, niin rinne on nyt syksyllä vihreämpi.
Kivipiha on erityisen kaunis sateella, märästä pinnasta kivien kauniit ja moninaiset värit erottuvat. Rinteeseen on vedetty kohdelamppuja - aivan upea ja edukseen myös pimeinä syysiltoina.

On ollut hauska rakentaa ihan erilaista pihaa kuin omani. Pihani on aika suoraviivainen ja tasainen - melkein millimitoilla mittailtu :)  Tässä suunnitelma etenee "in action", metri metriltä sen mukaan mitä maasta löytyy. Rönsyilevää ja hauskaa puutarhansuunnittelua... Homma on tietysti ollut myös mukavaa yhdessäoloa ystävän kanssa.
Tykkään kivestä materiaalina - unelmapihallani olisikin paljon isoja kiviä ja harmaata kalliota.

5 kommenttia:

 1. Tuleepa aika ihana! Olen itsekin ihan kivifriikki, kivirakentaminen on vain vähän raskasta puuhaa jos niitä joutuu kovin kaukaa siirtelemään :).
  Hienoa työtä olette kyllä tehneet! Saattanut mennä jokunen työtunti...

  VastaaPoista
 2. Minun mielestäni noin kivinen piha näyttää karulta.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Kivannäköisen pihan olette luoneet, on varmaan helppohoitoinenkin! Haluan kysyä erästä asiaa, joka ei liity tähän postaukseen, vaan Merenhelmen "Kiltin tytön kaula-aukko" -postauksessa olevien asukuvien taustalla näkyvään perennaan (perenna se lienee?). Mikä on se keltakukkainen tuuhea kasvi? Kiitos, jos ehdit vastata. Sen haluaisin omalle pihalleni kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Vastaus löytyy täältä: http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2013/08/auringonkeltaista-syyspihaan.html

   En tiennyt itsekään kasvin virallista nimeä - nyt tiedän. Tule hakemaan juurenpala jos asut seudulla :)

   Poista