sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Aamiaisvohvelit ja amerikkalaiset mustikkapannukakut - gluteeniton

Meillä opeteltiin ensin kasvisruokavaliolle, seuraavaksi keittiövyötä kiristettiin gluteenittomaan ruokavalioon. Nyt syyslomavieraaksi tuli tyttöjen ystävä, joka on maidottomalla ruokavaliolla - mielenkiintoinen ja haastava yhtälö.

Blogiringin Alpro pehmeän täyteläinen -aamiaiskampanja osuikin siis hyvään hetkeen. Tänään valmistin tytöille yhteisen lihattoman, gluteenittoman ja maidottoman aamupalan. Helppo ja nopea setti, jonka osaavat nyt itsekin väsätä - ohjeetkin kun löytyvät täältä mamman blogista. Huomenna on toivottavasti minun vuoroni päästä valmiiseen aamiaispöytään :)

Aina talviaikaan meillä kuumenee vohvelirauta harva se päivä. Se on lapsillekin turvallinen keittiöväline, jolla voi aloitella kokkailua. Vohveleihin voi upottaa makuja ja aineksia - melkein mitä vaan.
Tänään tein helpon gluteenittoman ja maidottoman vohvelitaikinan makeilla lisukkeilla.

2dl Alpro pehmeän täyteläinen maustamaton
2 munaa
1/2dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarijauhoa
1/2dl maissijauhoa
1dl riisijauhoa
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
Pieni ripaus suolaa
1/4dl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai öljyä tai sulatettua maidotonta margariinia)
Paistetaan vohveliraudalla. Sipaise rautaan silikonisudilla öljyä tai tuputtele margariini. Meillä käytössä edelleen mummolta opittu tapa: Voipala on pienen sideharsokankaan sisällä, joka on kääräisty solmuun. Sillä kova voi on helppo tuputella vohveliraudan yläkappaleellekin.
Tein vohvelitaikinan valmiiksi jo edellisenä iltana ja jätin jääkaappiin tekeentymään yön yli.

Päälle karamellisoituja omenapaloja:
6-8 pientä omenaa
30g maidotonta paistonkestävää margariinia
2rkl intiaanisokeria
Omenista poistetaan siemenkota. Pilkotaan kuutioiksi. Anna sokerin paahtua hetki keskikuumalla pannulla (älä polta) - lisää voi ja kiehauta kunnes seos on hiukan ruskistunut. Lisätään omenakuutiot ja pyöritellään keskilämmöllä kunnes omenat ovat hiukan pehmenneet - älä anna soseutua. Viimeiset pihapuun omenat ovat jo niin kypsiä, että valmistuvat muutamassa minuutissa.

Samasta vohvelitaikinasta tein myös gluteenittomia amerikkalaisia mustikkapannukakkuja. Perinteisissä ohjeissa niiden valmistus aloitetaan usein vaahdottamalla munat ja sokeri. Ei pakollinen liike ollenkaan - pyöräytin aineita käsivispilällä just sen verran että sekottuivat. Pannulle vaan ja kuohkeita tuli.
Letut paistoin vastavalmistetusta taikinasta - hyvin toimi :)

Gluteenittomat ja maidottomat american pancakes valmistuvat samalla ohjeella kuin vohvelitaikina + lisäät vain lopuksi sekaan 2dl jäisiä mustikoita.
Paistetaan maidottomalla margariinilla lettupannussa suhteellisen miedolla lämmöllä. Päälle vaahterasiirappia - ainuttakaan ei jäänyt yli...

Jos päätät valmistaa molemmat herkut samalla kertaa, niin tuplaa taikinamäärä ja jaa se kahtia. Vohvelit ja pannukakut paistuvat kätevästi samaan aikaan - ja mahtuu hellalle siihen syssyyn vielä omenoitakin karamellisoitumaan.

Aloita aamiaisen valmistus kattamalla pöytä valmiiksi. Vohvelit ja letut ovat parhaimmillaan, kun nostelet ne pannulta suoraan lautasille.

Kookosöljy pehmenee hetkessä vesihauteessa.


Gluteenittomat ja maidottomat vohvelit & karamellisoidut omenat.

Aamupalana meillä on aina marjoja ja jogurttia. Nyt jogurtti vaihtui Alpro Pehmeän Täyteläinen maustamattomaan.


Marjojen päälle ripautamme aamuisin siitepölyrakeita. Vakiokuvio on myös lasillinen kylmäpuristettua omenamehua - on se vaan niin hyvää, että menee sitä usein toinenkin lasillinen...

Gluteenittomat ja maidottomat amerikkalaiset mustikkapannukakut & vaahterasiirappia.


Edellisenä sunnuntaina Alpro aamiaista kokkailtiin Dinan keittiössä ja tulevana sunnuntaina pääsemme kurkistamaan Kokit ja Potit keittiön Alpro-aamiaiseen.



12 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet punnitse&säästä kaupasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan.
      En ole käynyt kuin kerran em. liikkeessä. Itse myin aikoinaan omassa kaupassani irtomakeisia ja pähkinöitä. Tiedän miten tarkkaa hommaa on huolehtia, että tuotteiden kierto pysyy järjestyksessä. En koskaan lisännyt uusia tuotteita "vanhojen" päälle. Aina kun laari tyhjeni, loput menivät hävikkiin ja kulho huolelliseen pesuun. Jatkuvasti täytyy myös huolehtia, että pysyy kärryillä myyntipäivistä...

      On kuivatuotteita, jotka kestävät ilmankosteuden vaihtelua, tai muuten säilytystä yhteydessä ympärilläoleviin olosuhteisiin - ja on paljon tuotteita joille se ei tee ollenkaan hyvää...
      Tiedän miten hankalaa irtomyyntitavaran pitäminen huippukunnossa on, joten en oikestaan koskaan osta irtona mitään.

      Em. liikkeen toimintatavoista en tiedä mitään - uskoisin kuitenkin että Suomessa elintarvikkeina myytävien tuotteiden kontrolli on aika tiukkaa. Mielestäni heidän hintatasonsa ei ollut sen edullisempi kuin vastaavien tuotteiden jotka löytyvät ilmatiiviistä pakkauksista. Ja kun en muutenkaan oikeastaan koskaan asioi keskustassa, en sitten tule käyneeksi myöskään nimenomaisessa liikkeessä.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä - aamupala on syöty jo ajat sitten ja tämän jälkeen tekisi mieli lähteä jääkaapille katsastamaan, millaisia pannareita sitä iltapalaksi tekisi;)
    Aurinkoista sunnuntaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Pannarit oli kyllä tosi hyviä. Nämä lähes sokerittomat (Alpro-valmisteessa on hiukan sokeria) ja gluteenittomat pannarit kyllä menevät ihan suositeltavien herkkujen joukkoon. Mustikat sopivat niihin tosi hyvin. Nämä on senverran paksuja ja tuhteja että paistaminenkin käy aika nopsaan kun muutama pannari / ruokailija on ihan riittävä kerta-annos.

      Ihanaa syksyistä pyhää sinullekin :)

      Poista
  3. Hei Johanna, onnistut aina saamaa veden kielelleni. Pyyhin täällä suupieliä pelkästä kuvien katselusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaisa ja kiitos :)

      Kävin viikolla pikareissun Helsingissä ja muistin kyllä sen meidän mehusopparin... Aikataulu vaan oli niin nahoillaan että en arvannut ottaa pulloja peräkonttiin.

      Nämä molemmat aamupalasysteemit olivat ihan hyviä. Jännä juttu että vaikka sama taikina, niin pannukakut olivat tosi kuohkeita ja pehmeitä mutta vohveleista tuli aika rapsakoita.

      Poista
  4. Onpas herkullisen näköinen aamiainen! Maistuuko tattarijauho läpi pannarista?? terv.ingrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)

      Minä olen hiukka jäävi tuohon tattarinmakuun vastaamaan kun en sitä oikein leipomuksissa edes huomioi. Tattarihiutalepuurossa tattari maistuu minunkin makuuni aika vahvasti, mutta leivotuissa tuotteissa tattari ei makua ainakaan huononna.

      Olen myös huomannut että tattarirouhe on jollain tasolla miedomman makuista kuin hiutale. Nykyisin käytänkin aika paljon tattarirouhetta jauhon lisukkeena.

      Viikko sitten sain vieraita, jotka tiesin jollain tasolla vaativiksi (hiukan jopa nirsoiksi). Ostin varsin heille tuoreita ruispaloja ja paistopisteen croissantteja joita tiesin heidän syövän muutenkin. Kun vieraat tulivat, olin juuri paistamassa tyttärille lanttusose-tattarijauhorieskoja. Niissä ei oikeasti ollut muuta kuin kilon pussi lanttusosetta, pari desiä partaukkojogurttia, tattarijauhoa ja -rouhetta ja ripaus suolaa & soodaa. Kävi niin että vieraat maistoivat rieskoja ja muu ei sitten enää mennytkään kaupaksi. Seuraavana aamunakin pyysivät aamupalaksi samoja rieskoja, vaikka tattari alkaa mielestäni maistua enemmän läpi kun leipä/rieska on "eilistä paistoa".

      Kokeilepa huviksesi joskus haistella tuoretta ruisleipää ja tattarileipää vierekkäin. Ruisleivän tuoksu on paljon paljon vahvempi ja pistävämpi kuin tattarisen leivän... Kyse on vain ihan tottumisjutusta.

      Sanoisin ettei ainakaan tuon puolen desin tattarijauhomäärän pannaritakinassa luulisi paljon erottuvan. Itse laitan yleensä suurimman osan tattaria - tätä ohjetta vähän sovelsin että hekin joille tattari on vieras tuote, saavat totutella hissuksiin :)

      Monilla on joku muistijälki tattaripuurosta - totta on, että tattarihiutaleista valmistettu puuro on vahvasti tattarin makuinen. Jos teet kuivakakun tai kääretorttupohjan tai minkä vaan piirakkapohjan pääosin tattarijauhoon, harva edes erottaa tattarin olemassaoloa.

      Poista
  5. Heips, Johanna!

    Mahtava aamiainen teillä, vautsi! Ensi viikolla Alpro-aamiaista vietetään Kokit ja Potit -ruokablogissa ja on minulla jo tehtynä ja yhden kauniin aamiaisen aikaan kuvattunakin odottamassa julkaisua aamiaisvohveleiden resepti :) Pientä hihitystä aiheutti sinun jutun lukeminen. Keksin viikon aikana sunnuntain aamiaispöytään jotain muuta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hannele :)

      Eihän se mitään haittaa - anna tulla vaan oma versiosi vohveleista. Ei kai se ihan sama kuitenkaan ole :)
      Minulla oli muutamakin "hullu" idea tähän kampanjaan, mutta yritin nyt pitäytyä aikalailla basic aamiaisessa. Minä sumplin tämän setin ohjeet edellisenä iltana - ensin kuusi tuntia suppismetsässä ja ihan tolkku pois... Päätin kyllä että seuraavan kerran otan ehkä pikkuisen etumatkaa minäkin :D

      Jään innolla odottamaan juttuasi. Oli oikein kiva kun kommentoit. Olen vieraillut blogissasi usemmmankin kerran ja olet ihan pro keittiössä. Minä pitäydyn näissä "mistä aita on matalin" - ruokalistoissa, sen kummempaan ei taidot ja tietämys aiheesta yllä.

      Poista
    2. Oikein pro, noooo en ehkä kuitenkaan :D
      Julkaisen ehkä kuitenkin vohvelireseptin jossain toisessa yhteydessä, vaikka se ei aivan samanlainen olekaan. Keksin jo uuden, kivan idiksen aamiaisjuttuun. Pysy kuulolla ;)

      Poista
    3. Hei Hannele - jään odottamaan :)
      Näin äkkiä onnistuit sitten keksimään uuden idean - helppoa on kun sen osaa :)

      Poista