maanantai 30. syyskuuta 2013

Helppo omenapiirakka - gluteeniton

Tämän piirakan kehittely lähti meidän jääkaapin vakkarituotteesta - partaukkojogurtti. Kilon purkki hujahtaa aika nopsaan, mutta niitä purkinpohjia näyttäisi vähän väistelevän jokainen :)

Jogurtinlopusta tekeytyi piirakkapohjaohje - joka suhteessa niin helppo, ettei niitä purkinpohjia enää jää kaappiin pyörimään. Valmistksessa kulhoja ei sotketa ainuttakaan, vispilöitä ei tarvita, vuokaakaan ei tarvitse tiskata.

Tarvitset partaukkopurkin, puukon, puulastan, jonkinlaisen uuninkestävän vuokan ja leivinpaperia - sitten tietysti muutamaa lisuketta siihen jogurttiin. Nekin mennään niin perusaineksilla, että pitäisi kyllä löytyä jokaisesta keittiöstä...


Pikapiirakan perusidea vähän kärsii mittailuista - mutta jotta pääsette alkuun, laitan tähän nyt mahdollisimman helpon muistisäännön - kolme kaikkea. Taikina saa olla "sopivan tanakka piirakkapohjataikina". Kun olet kerran pyöräyttänyt piirakan tähän pohjaan, niin tiedät kyllä jo näppituntumalla sopivan sakeuden. Sitten ei mittoja tai määriä enää tarvita.

3dl Turkkilaista jogurttia
3 munaa
reilu 3dl kuivia aineita - joka tarkoittaa esim. tätä:
1dl tattarijauhoa Keskisen myllyn gluteenittomia (reilu desi)
1dl tattarihiutaleita  Keskisen myllyn gluteenittomia (reilu desi näitäkin)
1dl perunajauhoa
3tl soodaa (tasaisia lusikallisia)
3tl mausteita (kaneli ja kardemumma)
3rkl sokeria (intiaanisokeri)

6-8 pientä omenaa

Mitään ei vispata eikä vaahdoteta eikä siivilöidä. Kaikki aineet laitetaan jogurttipurkkiin jonka pohjalla on noin 3dl jogurttia. Pyöräytetään taikina lastalla. Repäistään leivinpaperirullasta pala. Vuorataan vuoka sillä - ei tule tiskiä nytkään. Taikina kaadetaan paperin päälle ja tarvittaessa vähän levitellään lastalla. Viipaloidaan omenat ja pudotellaan taikinan päälle mitenkuten nyt sattuvat. Samalla puukolla voi veistää muutaman voisiivun omenoiden päälle. Halutessasi voit ripotella pintaan hiukan sokeria ja kanelia.
Uuniin noin 175°C noin 35-40min.

Piirakka on kuohkea ja kohoaa hyvin. Sen voi hyvin tehdä myös irtopohjavuokaan. Laita leivinpaperi alle ja pyöräytä reunoille vähän öljyä. Tämä on hyvän omantunnon arkipiirakka - helppo, nopea, edullinen ja gluteeniton - rasvan ja sokerinkin osuus on aikalailla minimi.

Lämpimän piirakan kanssa maistuu jäätelöpala tai kevyesti sokeroitu kermavaahto.









Osa ompunsiivuja painuu paistettaessa pehmeän taikinan sisään.


Jos jogurtti on vähissä, osan sitä voi korvata rahkalla tai kermaviilillä. Kuiviksi aineiksi käy toki muukin jauho / hiutale / rouhe kuin tattari. Suosittelen kuitenkin kotimaista tattaria ja että osa käytettävistä kuiva-aineista on hiutaleita tai rouheita - ei siis pelkkiä jauhoja. Sekaan voi tietysti laittaa myös pähkinä- tai mantelirouheita.

Mitään merkitystä ei myöskään ole, jos kananmunia onkin kaksi tai maustelusikallisia viisi.

Kun pihapuun omput on koluttu loppuun, päälle voi ripauttaa mitä vaan nyt piirakan päälle yleensä laitatkaan. Kokonaiset puolukatkin sopivat hyvin - niitä voi poimia toivottavasti vielä muutaman viikon.

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

nopea piirakkataikina / helppo omenapiirakka / gluteeniton piirakkaresepti / piirakka resepti ohje /

6 kommenttia:

  1. Johanna, miten sinulta v o i pusuta koko ajan näita ihania ohjeita :-) Tämäkin on varmaan tosi hyvää ja laiskakin (= minä) viitsii tehdä. Täällähän on kohta kaksi pikku- eikun paksua possua jos tähänkin taas haksahtaa.
    Ilo näitä on lukea :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marru :)
      Tätä minun piirakkaa et kyllä saa lavastettua syylliseksi jos vaikka vaaka vähän heilahtaakin :) Ei tämän askeettisempaa piirakkaa taida kovin monta löytyä.

      En ehkä oikein enää osaa arvioida, mikä on normikuluttajan makeusoletus "makeille" leipomuksille. Olen niin jo tehnyt pesäeron sokerin ja valkoisten jauhojen käyttöön, että normimakeat ovat minulle ihan liikaa. Lapsetkin ovat niin tottuneet näihin vähän "järeämpiin" herkkuihin että kaikki kyllä menee kaupaksi.
      Tähänkin olisin tietty voinut ainakin malliksi ripauttaa päälle vähän sokeria - en sitäkään huomannut kuvia ottaessa.

      Mummo toi kesällä mökille yhden vehnäjauhoihin tehdyn vattupiirakan ja vaalea väri näytti äkkiseltään ihan kummalliselta :) Olen niin jo tottunut myöskin näihin tattarileipomusten ruskeaan ulkoasuun.

      Tämä on mukavan kostea piirakkapohja. En ole vielä kokeillut puolukoihin tai karpaloihin, mutta uskon että sekin on hyvä setti.

      Poista
  2. Piti taas aamunalkajaisiksi tulla kurkkaamaan blogiasi:) Kiitos ohjeesta, tätä pitää kokeilla.Meillä on omenoita vielä puussa ja niistä tätä tänä iltana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä :)

      Sama harrastus minulla aamuisin - kurkin kaikki oman listan blogit - kuka mitäkin touhuaa, uudet vaatteet ja käsityöt. Sinänsä hauska, että vaikka omaan elämään ei kaikki seuraaamani aiheet kuulu ollenkaan, on mukava lukea jonkun muun intohimoisesta suhtautumisesta eri juttuihin.

      Tämä on ihan hyvä pikapiirakkaohje. Pohjasta tulee kostea ja se kohoaa hyvin. Kokeile vaikka irtopohjavuokaan - siinä piirakasta tulee vielä esittelykelpoisempi. Taikina on niin vähärasvainen, että irtopohjavuokankin pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi ja reunoihin sipaista vähän öljyä ettei taikina tartu. Minä tein kerran suunnilleen tämän määrän halkaisijaltaan isompaan irtopohjavuokaan - riitti hyvin.

      Minäkin taidan väsäillä tänään taas uuden satsin. Muistaisi vielä heittää muutaman jäisen karpalon väriksi pintaan :)

      Poista
  3. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein maidottoman version maustamattomasta luomusoijajogurtista, jauhoina oli kaapista löytyneet kvinoa, perunajauho ja kaurahiutaleet rouhittuna. Ihanan kuohkea ja yllättävän täyttävä piirakka tuli.

    VastaaPoista
  4. Kätevän näköistä touhua :) Haluan kyllä ehdottomasti tulla maistamaan tuota piirakkaa.

    VastaaPoista