torstai 12. syyskuuta 2013

Nacho-omenapaistos - gluteeniton

Pääsin mukaan Blogiringin Indian nachot -kampanjaan. Nachot, yksi meksikolaisen keittiön lahjoista maailmalle, sattuivat sopivasti olemaan ihan uusi tuote keittiössäni :) 
Toki minäkin olen joskus ravintolassa annosta odotellessa huitaissut lautasellisen nachoja - tiedäthän sen - kun yhden ottaa, ei voi enää lopettaa ennen kuin lautanen ja dippikippokin on tyhjennetty...

Mutta juuri tämähän on ihan mukavinta keittiössä - fiilistellä jonkun uuden raaka-aineen kanssa - mitä siihen yhdistelisi jotta se pääsisi loistamaan ja kenties jopa paranisi entisestään...

Alkupääomaksi reseptin kehittelytyöhön saimme ruhtinaallisen eväslaatikon Indian-tuotteita. Niistä syntyi montakin mainiota settiä ja mietinkin hetken, minkä esittelisin teille ensimmäisenä. 
Minulle nachoista tuli ensimmäiseksi mieleen yhdistää ne jotenkin omeniin. Silläpä päädyin aloittamaan "nacho-viikon" tällä sesonkiin sopivalla herkulla: Nacho-omenapaistos
Nacho-palat ovat ihanan rapeita ja rouskuvia muuten muhevassa raasteomenapaistoksessa. Suolaiset maissinachot ovat muutenkin oiva makupari kirpeille omenoille ja makealle siirapille.

Tämän reseptin voitte hyödyntää samantien, koskapa elämme ihanien kotimaisten omenoiden parasta aikaa. Loppuviikosta pääsette kurkistamaan muihinkin suomalais-meksikolaisiin makuihin joita kehittelin Indian tuotteista.


Leipomuksesta tein tapani mukaan gluteenittoman version. Liputan suomalaisen tattarin puolesta, joten se nytkin itseoikeutetusti pääsi nachojen seuralaiseksi. Indian nachot ovat gluteenittomia. Valmistusaineina on käytetty ainoastaan maissijauhoa, auringonkukkaöljyä ja suolaa - ilman mitään lisäaineita, joten senkin puolesta ovat ihan suositeltava tuote.

Ajatukseni oli kehittää mahdollisimman nopea ja helppo herkku - sellainen jonka jokainen osaa ja viitsii tehdä. Plussana tietysti, että siihen saa nyt upotettua niitä puista putoilevia omenoita...

Pohjaksi laitoin murotaikinan - minulla tattarinen versio, jota tietysti suosittelen, mutta jos teet murotaikinapohjan tavallisiin jauhoihin, jätä pois psyllium, vesi ja tattariainekset ja korvaa ne kahdella desillä jauhoja. Ohje muuten sama.
Ja jos helpoista helpommalla haluat päästä, niin hommaan passaa ihan hyvin kaupan pakastealtaan valmis piirakkapohja. Vilkaisin tarjontaa ja esim. kaura-ruis-pohja kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta.
Sanon nyt kuitenkin että murotaikinan kasaanpyöräytys vie vähemmän aikaa kuin kävely kassalta marketin pakastealtaalle ja takaisin... Ja on se tietty parempaakin kuin valmistaikina :)

Tattarinen murotaikina
100g voita
1/2dl intiaanisokeria
1 muna
1rkl psylliumrouhetta 
1/2dl vettä
1 1/2dl gluteenitonta tattarijauhoa
1dl gluteenitonta tattarirouhetta tai tattarihiutaleita
1tl leivinjauhetta
Sekoita aluksi pieneen kuppiin psylliumrouhe ja vesi - jätä turpoamaan.
Vaahdota sähkövispilällä huoneenlämmin voi ja sokeri. Vatkaa sekaan muna ja sen jälkeen geelimäiseksi muuttunut psyllium-vesi-seos. Lopuksi sekaan vispataan jauho-leivinjauhe-seos.

10-12 kotimaista omenaa
1-2l kokonaisia Indian Original nachoja
Kanelia, vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia, tai intiaanisokeria) ja voita.

Taikina levitetään nuolimella irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on asetettu leivinpaperi. Nachot pyöräytetään murumaisiksi sauvasekoittimen kipossa (tai murskataan käsin pussissa). Bamix-kippoon mahtuu nachoja kerralla noin reilu puoli litraa. Pyöräytä nachoja vain pari sekuntia - saavat jäädä noin 1cm palasiksi. Omenoista poistetaan omenaporalla siemenkota, lohkotaan kuorineen neljään palaan ja heitetään sauvasekoittimen kippoon nekin. Kippoon menee kerralla noin neljä omenaa. Muutaman sekunnin pyöräytys ja maailman helpoin raaste on siinä.
Vuokaan ladotaan kerroksittain omenaraastetta ja Indian nacho rouhetta. Omenakerroksien päälle ripotellaan kanelia ja valutetaan hiukan siirappia. Nachokerrosten päälle vedetään juustohöylällä muutama voisiivu (kylmä voi). Vuokaan tulee kolme kerrosta kumpaakin - omenaraastetta ja nachorouhetta. Pinnalle reilumpi kerros Indian nacho-rouhetta ja hiukan reilummin voisiivujakin.
Uuniin noin 175°C noin 1h.

Tarjoillaan lämpimänä jäätelön kanssa. Oma suosikkini on Oatly Kaurajäätelö. Lautaselle väriksi ja iloksi kirpakoita samettiruusun terälehtiä.


  















Semmoinen setti - tässä yhdistyvät helppous ja herkullisuus :)
Jos käytät valmista taikinapohjaa, niin vältyt kokonaan taikinahommeleilta. Indian nachot korvaavat muruseoksen, jota omenapiiraisiin ja paistoksiin usein tarvitaan - sitäkään ei siis tässä ohjeessa tarvitse viritellä - Indian nachorouheen päälle veistellyt voisiivut tekeentyvät uunissa "muruseokseksi". .

Ja muistahan osallistua Indian äänestysarvontaan, jossa palkintona 30 kpl Nachos Supreme aineksia - eli iso paketti Meksikon makuja koko heimon herkkuhetkiin :)
Kilpailuun voit osallistua 30.9.2013 saakka.




Yhteistyössä Indian

3 kommenttia:

  1. Kauniit syksyiset väritkin! Ja gluteenittomuudesta täysi kymppi! ;)
    t.toinen tattarin (vrt.vehnä) puolesta liputtaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minäkin olen ollut tattarifani jo pitkään. Ihan oudolta näytti (ja maistui) mummon mökille tuoma vadelmapiiras joka oli tehty pelkkään vehnäjauhoon. On niin tottunut taikinoiden tummaan ja mureaan olemukseen että valkoinen pohja näytti ihan kummalliselta.
      Ennenkuin siirryin lähes kokonaan tattariin, käytin leipomuksissa paljon kokojyvätuotteita, spelttiä, rouheita ja hiutaleita. Sillä en ehkä oikeastaan huomaa paljon käytännön eroa tattaripohjassa verrattuna entisiin. Sitkoa siinä ei ole, mutta psylliumilla hoituu sekin - ja eipä sillä väliä vaikka piiras on mureaa.

      Taas lueskelen läpi Vaaralliset viljat -kirjaa. On siinä monta miettimisen aihetta. Meillä ei diagnosoitua keliakiaa ole, mutta selkeästi herkkyyttä viljoille. Emäksinen tattari on minulle se ykkösvaihtoehto - lisukkeena välillä sitten muita gluteenittomia jauhoja.
      Olen kyllä hiukan harkinnut josko kokeilisin ihan tiukkaa gluteenitonta puolen vuoden kuuria. Minulla on edelleen 46v iho-ongelmia - auttaisikohan...

      Poista
  2. Innovatiivinen reseptiikka, tykkäsin. Vaikka nachot muuten jäävätkin yleensä syömättä...

    VastaaPoista