lauantai 5. toukokuuta 2012

Maa-artisokka & inkivääri sosekeitto



Uusi kokeilu maa-artisokan kanssa - lisäsin sekaan pätkän tuoretta inkivääriä. Aivan loistava juttu. Suosittelen.

Halusin testata maa-artisokka / inkivääri settiä ihan sellaisenaan. Thai-tyyppisissä wokeissa inkivääri toimii loistavasti valkosipulin kanssa. Lisäsinkin soppaan normisti käyttämäni sipulin tilalle yhden valkosipulinkynnen, tavoitteena ihan pieni henkäys valkosipulin aromia.

Maa-artisokkaa minulla on pakastimessa valmiina soseena - muuten sitä ei saa säilöttyäkään. Syksyllä nostin penkistä kaikki isot mukulat; kuorin, keitin, soseutin ja pakastin samantien. Nyt homma sitten toimiikin kuin paras pikaruoka.

Ainekset: Noin seitsemän desin rasia valmista maa-artisokka sosetta, perunoita noin sama määrä kuin on artisokkasosetta, noin viiden sentin pätkä tuoretta inkivääriä, yksi valkosipulin kynsi, ripaus ruusu-suolaa.
Lopussa nokare voita ja kermaa.


Valmista maa-artisokkasosetta.


Keittelin perunat, inkiväärin ja valkosipulin pehmeiksi. Inkivääri kannattaa pilkkoa ohuiksi siivuiksi niin kuidut eivät jää pyörimään keittoon tai bamixin teriin :)
Loppuvaiheessa lisäsin sekaan maa-artisokka sosepurkin ja kiehautin koko satsin kuumaksi


Keitto bamixilla ihan tasaisen sileäksi, sekaan reilu nokare voita (mielestäni sopii maa-artisokan makuun hyvin) ja noin 1 dl kermaa. Tarkista lopuksi vielä suola. Maa-artisokasta voi toki tehdä sen sata muunkinlaista ja -makuista sosekeittoa. Tänään tällainen :)


Maa-artisokka-sosekeitto kelpaa alkukeitoksi juhlaviinkin iltoihin. Sen voi silloin tarjoilla vaikkapa laakeasta shampanja / cocktail lasista.



Ensimmäiset maa-artisokat kasvimaalleni ostin puutarhaliikkeestä. En osaa sanoa onko lajikkeissa eroja, siis voiko Suomessa heittää maahan pussillisen Lidlistä ostettuja maa-artisokan mukuloita...

Ensimmäisenä keväänä istutin muutaman mukulan. Satoa sain muistaakseni jo samana syksynä. Mikään ei ole helpompaa kuin maa-artisokan viljely... Syksyllä kerään maasta mukuloita jokapäivän käyttöön kunnes maa jäätyy ihan kunnolla. Jossain vaiheessa ennen maan routaantumista keräilen vielä kaikki loput ja keitän pakkaseen soseeksi. Pieniä mukuloita juurenpätkineen jää maahan väkisinkin. Ne kasvattavat seuraavana kesänä taas satoa. Yritin kerran kerätä kaikki mukulat huolellisesti penkistä pois. Seuraavana keväänä kasvu oli jos mahdollista, vieläkin hullumpaa... Eli senverran varoituksen sanaa: Jos maa-artisokan kerran istutat tontillesi niin ikinään et enää eroon siitä pääse :)

En tiedä onko tämä oma tapani mitään virallisen ohjeistuksen mukaista viljelyä. Näin on kuitenkin toiminut minulla jo ainakin kymmenen vuotta. Joskus keväällä heitän keräävän ruohonleikkurin säiliöstä heinäsilppua lannoitteeksi, muita hoitotoimenpiteitä en ole tehnyt.

Maa-artisokka kasvattaa korkeat (2-3m) varret ja kukkii syksyllä keltaisin kukin. Se kannattaa istuttaa taustakasviksi johonkin tontin takareunaan jossa se saa levitä rauhassa.

sosekeitto maa-artisokasta / maa-artisokka ja inkivääri / hieno maa-artisokka keitto / maa-artisokka keitto / alkuruoka / gluteeniton / helppo sosekeitto / nopea sosekeitto /

4 kommenttia:

  1. Hyvää keittoa oli! Ja kauniisti olet sen laittanut esillekkin:) Minulla on sinulle haaste blogissani :)

    VastaaPoista
  2. Hey sweetie! You have a very beautiful blog with a lot of inspiring posts! I'd like to invite you to be my friend and follow each other:)

    VastaaPoista