lauantai 12. heinäkuuta 2014

Yksinkertaisesti - jäätelöä


Meille kotiutui jokunen viikko sitten jäätelökone. Edellisen kierrätyskeikkapostauksen lukeneet tietävät, että mopo niinsanotusti saattaa tällä rouvalla välillä vähän keulia tekstiilipuolella - mutta keittiöön en huoli yhtään enkä mitään ylimääräistä - en vaikka ilmaiseksi tai miten halvalla saisin...

Jäätelökone tuli minulle ensin tutuksi television monenmaan kokkisodissa. Jokaiselle kisailevalle kotikokillekin koneen toimintaperiaate näytti olevan peruskauraa - ja oletus oli että täydellinen jäätelöannos valmistuu siinä sivussa kun perunat kiehuvat...
Ja minä sitten - yli neljäkymmentä vuotta olen keitiössä monenmoista kokeilua tehnyt, mutta jäätelöä en koskaan - eli siihen ensimmäiseen jälkiruokaan olisi minun kisa tyssännyt :)

Mutta nyt olen tehnyt jäätelöä; kaurajäätelöä, kookos-lakkajäätelöä, laktoositonta vaniljakermajäätelöä, jogurttijäätelöä, rahkajäätelöä, vadelmakermajäätelöä... En ole ollenkaan pyrkinyt vielä hiomaan reseptejä vaan pyttyyn on toistaiseksi laitettu sitä mitä sattuu kaapista löytymään.

En ole myöskään kokeillut "ranskalaisia vaniljajäätelöreseptejä", joissa ainesosat pitää keittää ja jäähdyttää - olen yksinkertaisesti vain sekoittanut kolme-neljä ainesosaa yhteen, kaatanut jäätelökoneeseen, antanut pyöriä noin puolisen tuntia, purkittanut annoksen partaukkopänikkään, heittänyt pakastimeen ja sitten odotellut tuskaisen pari tuntia että joko on jäätynyt sopivaksi...







"Ingman frozen yogurt: Agavesiirappi, jogurtti 20 %, rasvaton maitojauhe, fruktoosi, glukoosi, tärkkelyssiirappi, emulgointiaine (E471), sakeuttamisaineet (E466, E412, E407, E401, E410) ja vesi."
(Mielenkiintoista on, että jogurttijäätelön ensimmäinen - eli määrälllisesti suurin ainesosa on siirappi...)

Meidän jogurttijäätelö: 2dl turkkilaista jogurttia, 2dl kermaa, 1dl maitoa, 3tl vaniljasokeria, 3rkl intiaanisokeria.

"Pingviini Kuningatar: Rasvaton maito, kerma, sokeri, vesi, maltodekstriini, glukoosisiirappi, maitoproteiini, vadelma, mustikka, emulgointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), sakeuttamisaineet (guarkumi, johanneksenleipäpuujauhe, käsitelty Eucheuma-levä, pektiini), aromit (vanilja, vanilliini), happamuudensäätöaine (sitruunahappo). 
Marjapitoisuus 3 %. Pääraaka-aineista osan alkuperämaa on eri kuin valmistusmaa, Suomi. Saattaa sisältää hivenen pähkinää."

Meidän vadelmajäätelö: 2dl soseutettua vadelmaa, 2dl kermaa, 1dl maitoa, 1dl rahkaa, 1rkl intiaanisokeria.
Marjapitoisuus noin 33%. Pääraaka-aineista vadelmien alkuperä on harvinaisen selvä kun itse ne männä kesänä Rimpintien varresta keräsin. Mustikoita ei meidän kuningatarjäätelössä ollut, koska se viimeinenkin rasia syötiin jokunen viikko sitten...

Näitä minun esimerkkireseptejä ei tosin kannata sen tarkemmin noudattaa - ovat vasta ihan alkukokeiluja. Ihan oikeita jäätelöreseptejä löytyy netistä pilvin pimein - toki niissäkin voi sokerin osuttaa säätää vähemmäksi.

Hyviksihavaittuja reseptejä laitan myöhemmin teillekin - kunhan ensin pääsemme pidemmälle jätskiharrastuksessa. Nyt pakastimessa on kaksi jo hieman hifistelympää kokeilua: Jogurtti-banaanikermajäätelö maustettuna saksanpähkinä- ja Daimrouheella. Toisessa partaukkopänikässä tekeytyy illaksi vaahterasiirapilla ja suolapähkinöillä aateloitu vaniljakermajäätelö.
(Päivitystä: Ihan himputin hyvää oli ainakin se suolapähkinäjäätelö...)



Raivasin jäätelökoneen kulholle paikan keittiön kaappipakastimeen. Säilytämme kippoa pakastimessa, jossa se on aina valmiina käyttöön. Kulho lämpenee valmistusprosessissa jonkin verran ja sen kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla ennen seuraavaa erää. Olemme käyttäneet konetta yleensä aamulla tai illalla - päivän tai yön aikaan kulho ehtii jäähtyä käyttökuntoon seuraavaa satsia varten.

Partaukkopänikät ovat moneen tarkoitukseen sopivia - tässä yksi lisäkohde. C3-jäätelökoneesta valmistuu noin 5dl pohja-ainemäärästä noin 8dl jäätelöä, joka sitten pakkautuu ihan täydellisesti kilon partaukkopurkkiin. Jos jätskillä on kiire, anna jäätyä ilman kantta. Säilytykseen kannattaa laittaa kansi päälle. Jäätelöä kannattaa valmistaa jemmaan vaikka muutama litrakin - tässä itsetehdyssä kun on se huono puoli, ettei ole heti valmista.

Lempi-tytär postaili tästä samasta "hilavitkuttimeksi ja turhakkeeksi" kutsutusta laitteesta eilen. Jutusta löytyy vielä jotain lisävinkkiä aiheesta.
Tärkeintä minulle on, että jäätelökoneella saa edullisesti ja ilman turhia lisäaineita vähäsokerista, (tarvittaessa laktoositonta) ja gluteenitonta "erityisruokavaliojäätelöä".

Nyt lähden Susannan luo saunaan - kaunein suomalainen ranta ja sauna, missä olen ikinään käynyt.

jäätelökone / tee itse jäätelöä / helppo jäätelö / jäätelö reseptit / resepti ohje

14 kommenttia:

  1. Ei ole minullakaan jäätelökonetta, mutta harkinnut olen;) Sen verran jäätelöstä tykkään!
    Herkullisilta nuo sinun kokeilureseptisikin vaikuttavat, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Minä tätä mietin kanssa pitkään. Ei ollenkaan turha kapistus mielestäni. Näitä reseptejä ei voi vielä resepteiksi kutsua... Ihan ollaan vasta tehty alustavia kokeiluja - mahdollisimman yksinkertaisena pyritään pitämään ainekset.

      Poista
  2. Oman jäätelön tekemisessä on parasta juuri tuo kokeileminen. Jos ei tule hyvää, niin aina voi seuraavalla kerralla muuttaa reseptiä. Ja tietää varmasti, mitä jäätelössä syö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Veera :)
      Siinä se pointti minunkin mielestä. Tavan jäätelöä syön tosi harvoin, siitä tulee aina jostain syystä vähän huono olo. Ihan eri juttu nyt kun saa nyt yksinkertaisia sekoituksia. Huomenna meinaan kokeilla mansikkajätskiä oman maan mansikoista :)

      Poista
  3. Nuo sinun tuoteselosteesi näyttävät sata kertaa paremmilta kuin teollisten jäätelöiden. Niille, joilla ei ole jäätelökonetta, suosittelen Kolmen kaverin jäätelöitä. Kaikki on luomua, paitsi kerma, kun Valio ei myy sitä heille kuin kahden desin päniköissä. Jos paketin päällä lukee mustikka, siinä on sitten mustikkaa eikä mitään esanssia ja väriainetta.

    VastaaPoista
  4. Hitsi, nyt mä taidan kyllä kans sortua ja ostaa tuon koneen. Ei vaikuta kauhean kalliilta ja kuitenkin siinä on ison näköinen kulho. Hyvä juttu kun esittelit tuon ja laitoit noita ohjeitakin vielä mukaan. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli - jätskikoneen kanssa kun pääset vauhtiin, niin sitä ei pysäytä mikään... On tosi kivaa hommaa pyöräyttää erilaisia sekoituksia. En osaa sanoa, mikä olisi markkinoiden isoin kulho. Kannattaa kuitenkin ottaa heti alkuun kunnollisen kokoinen - tälle meidänkin sakille saisi olla tupla iso mylly...
      Näistä minun jätskiohjeista älä perusta - ovat vasta ihan alkukokeiluja. Netistä löytyy kyllä paljon hiotumpia versioita. Sitä vaan halusin niillä näyttää, miten yksinkertaisista aineksista kotijäätelö on mahdolllista valmistaa.

      Poista
    2. Olen etsinyt tuota samaa konetta nyt jo muutamasta kaupasta, mutta ei löydy... täytynee tilata netanttilasta, siellä se ainakin taisi olla. Mistä ostit omasi? Ja kuule, kyllä mä ajattelin just noita sun sekoituksia kokeilla... =) Mua kiinnostaa jogurtin ja kerman sekä marjojen "sotkotus" kovasti!

      Poista
    3. Näitä löytyy kyllä käytettynäkin netistä, joillakin tosiaan jää kaappiin pölyyntymään :) Me löydettiin käytetty edullisesti.

      Poista
  5. Aijai, kylläpä ihan ajatuskin näistä herkuista tällä kelillä tekkee hyvvää ;)
    Jonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jonna :)
      Kyllä on mylly laulanut täällä... Lempi taitaa olla innokkain ja taitavin tekijä. Huomenissa meinasin kokeilla mansikkajätskiä - pakkohan siitä on tulla hyvää :)

      Poista
  6. Ei sattuisi olemaan sitä kaurajäätelön ohjetta? :-) Meillä neiti on maidottomalla ruokavaliolla ja soijkakermasta olen jo jäätelöä tehnyt. T. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija :)
      Se oli Lempin tekosia sekin, ja hän on nyt reissussa viikon, en pääse kysymään tarkemmin. Muistelen että ei ollut pelkkää kauramaitoa, vaan seassa oli jogurttia tai rahkaa - eli ei sitten auta teitä. Laitetaan kyllä kokeiluun maidottomiakin jätskejä kun yksi tyttäristä sitä välttelee. Ja heti kun saan kasaan hyvän setin, niin laitan sitten ohjetta tännekin :)

      Poista