lauantai 19. heinäkuuta 2014

Voikukanjuuritee


Jos tarvitset grillikauden suolaisten herkkujen vastapainoksi tehokasta ja luonnollista nesteenpoistajaa, niin tässä yksi tehokkaaksihavaittu luonnontuote - voikukanjuuri.

Minä, paraskin hortoilun puolestapuhuja - tunnustan että tilaan voikukanjuurta valmiina kuivattuna rouheena. Juurien kerääminen ja käsittely elintarvikekäyttöä varten vaatii jo vähän enemmän paneutumista kuin lehtien kuivaaminen - tässä kohdin siis olen vielä mennyt siitä matalan aidan kohdalta...

Voikukka lehtinä ja juurina on erityisesti maksaa hoitava villiyrtti - ja maksan merkitystä kehon kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa korostetaankin yli muiden elinten. (Paula Heinonen liputtaa suoliston puolesta - ja varmasti sekin yhtä tärkeä hoidettava.)
Yksi suosikkikirjailijoistani, A.Vogel on omistanut maksalle kokonaisen kirjan.

Itse käytän voikukanjuurta nimenomaan sen maksaa vahvistavan ja tehokkaasti puhdistavan ominaisuuden vuoksi. Vuosien varrella omakohtaiset kokemukset kertoisivat, että aiemmat iho-ongelmat (akne ja kutiseva ihottuma) ovat osaltaan olleet merkkejä maksan ylikuormittumisesta - tai vain siitä, että minulla ei ole maailman tehokkain maksa.
Voikukanjuuri vaikuttaa tehokkaasti myös munuaisiin - eli poistaa nesteitä. Juon paljon erilaisia yrtiteesekoituksia. Mukana on silloin tällöin mm koivunlehteä, joka on tehokas diureetti sekin - mutta jopa minulle, moneen soppaan tottuneelle, voikukanjuuri on varma yöherättäjä illalla nautittuna...

Itse huomaan ylimääräisen nesteen ensimmäisenä sormista. Jos kehossa on turvotusta, sormet ovat aamullla kankeat ja kömpelöt. Silmäpussitkaan eivät ilmettä piristä...

Kuivattu voikukanjuuri on miedon ja hiukan jopa makean makuista sitkeää rouhetta. Ei ollenkaan pahaa siltäänkään ja sitä voi hyvin heittää ripauksen pähkinäsekoitusten joukkoon naposteltavaksi.


Pelkistä kuivatuista villiyrteistä valmistettu tee maistuu siltään helposti "heinälle". Yhdistän aina yrttiteeksi useampaa ainesta. Toisinaan käytän teen pohjana rooibosta, josta tee saa makean kofeiinittoman pohjan. A.Vogel nostaa parhaaksi maksaa hoitaviksi villiyrtiksi voikukan ohella nokkosen - sitäkin laitan usein teen sekaan ja tietty moneen muuhunkin. Peltokorte on yksi vakiokasvini - sekin tosin minulla valmiiksi kuivattuna ostettua.
Ja mikä maustaa villiyrtiteen parhaiten - mielestäni minttu. Nyt kesällä sitä on ylllinkyllin tuoreena. Talviaikaan kuivattukin minttu peittää nokkosen tai peltokortteen "mitääntekemättömän" aromin.

Minulla käytössä Starwest Botanicals luomu kuivattu voikukanjuuri. 453g/13.96€. Iso pussi, josta riittää meille ainakin vuodeksi-pariksi.


Starwest Botanicals voikukanjuuri on tilattu iHerb -nettikaupasta.

Käyttämällä alennuskoodia QUJ081 saat alennusta ensimmäisen tilauksen loppusummasta. 
Jos ensitilauksesi on yli 40$, saat koodilla 10 dollarin alennuksen. 
Jos ensitilauksesi on alle 40$, saat koodilla 5 dollarin alennuksen. 

Ensimmäisestä tilauksesta avautuu oma bonustili, johon kertynyt saldo lyhentää seuraavan tilauksen loppusummaa. iHerb antaa silloin tällöin bonustilille pieniä extrapalkintojakin - paras omalle tililleni tullut ylläri oli 100$ ostosraha. 

iHerb bonussysteemistä löydät lisätietoa TÄÄLTÄ.

iherbiltä tilaaminen / iherb / iherb vitamiinit / iherb ja tullirajat / iherb ja postitus / miten tilaan iherbiltä /iHerb ja alennuskoodi

6 kommenttia:

 1. Mulle tekisi kyllä niin hyvää.

  VastaaPoista
 2. Täällä olisi kyllä todellinen tarve kaikelle mikä poistaa nesteitä - niitä lääkkeitä kun en suostu käyttämään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lady :)
   Tämä on kyllä tehokas rohto. Kokeilepa ihmeessä. Saat varmasti jostain luontaistuotekaupasta hankittua aluksi testiin pienen pussillisen.

   Poista
 3. hyvä kirjoitus:) -voikukan juurien kerääminenkin on helppoa, itse kerään kun käännän syksyllä kasvimaan lapiolla,- tällöin juuret on helppo saada ylös ja kerätä paksuimmat talteen..
  harjaan ensin juuriharjalla, sitten rapsutan juuresveitsellä pinnan puhtaaksi, huuhtelu ja kuivuriin..
  -palottelen sitten kuivana..-Anna -Sofia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja ohjeesta :)
   Ihan vaan on laiskuutta minulta etten ole saanut aikaseen itse juuria kuivailla. Minulla ei tontilla voikukkaa ole, eikä mitään puhdasta paikkaa ihan kodin nurkilla. Sitten kun olen mökillä, on marja-aika enkä muka ehdi muuta kuin niitä puljata viikkotolkulla...

   Poista