tiistai 29. heinäkuuta 2014

Aamupalalettuset - gluteeniton

Tässä suomalaisempi versio ja haastaja blogimaailmassa jo tutuksi tulleille banaaniletuille; tattariryyniletut. Banaanilettuja "myytiin" nopea- ja helppotekoisina. Nämä tattariryynilettuset valmistuvat - jos mahdollista, vielä näppärämmin.

Gluteenittomiin ja maidottomiin lettuihin tarvitaan kolme ainesosaa: Tattariryynejä, muna ja ruususuolaa. Paistamiseen suosittelen voita (tarvittaessa laktoositon).

1dl huuhdeltuja tattariryynejä (Keskisen mylly - gluteeniton)
1dl vettä
1muna
Ripaus ruususuolaa (Masajo)

Jätä huuhdellut tattariryynit illalla kulhossa pöydälle likoamaan yön yli. Lisää aamulla haarukalla sekoittaen muna ja suolaripaus. Paista voissa kohtuulämmöllä. Tarjoile vaikkapa mustikoiden ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Halutessa annoksen päälle voi ripauttaa hippusen intiaanisokeria.









Yön yli huoneenlämmössä lionneet tattariryynit ovat pehmenneet juuri siihen pisteeseen, että niissä on vielä suutuntumaa. Olen kokeillut valmistaa tämän saman taikinan myös murskaamalla liotetut tattariryynit sauvasekoittimella; ei tullut ollenkaan niin hyviä - ja yksi turha työvaihekin lisää...

Kokonaisista tattariryyneistä valmistetut lettuset ovat mukavan rouheisia. Tattarin ominaismaku ei erotu mielestäni lähes ollenkaan. Eli jos tattari on vielä uusi tuttavuus, kokonaiset ryynit ovat helpoin tapa opetella uuteen makumaailmaan.

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde
-suomalainen gluteeniton vaihtoehto viljoille

tattari letut tattarista tattariletut tattariryynien käyttö ja liotus gluteeniton lettuohje resepti

6 kommenttia:

  1. Kiitos - nämä lähtee kokeiluun heti, kun helteet helpottavat;)
    Onnekkaista marjaretkiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Meillä marjakelit jatkuu - kyllä ollaan onnessaan. Huomenna vien lapset ihan uudelle upealle paikalle. Mustikoista en vielä tiedä, mutta hienot maisemat ainakin - ja hyvät eväät tietty :D

      Poista
  2. Näitä vois helteellä paistella ulkona, nopeita tehdä ja herkullisen näköisiä, kiitos vaan ohjeesta!
    -Sitten asian vierestä: miten ne kurpitsat onnistuu korkeassa kompostilaarissa? Voitko valaista tai laittaa vaikka kuvaa? Blogisi ansiosta innostuin laittamaan pari kurpitsan tainta ja nyt ne rönsyilee kohta pitkin peltoja. Toivottavasti saan pölytettyä ne, tarpeeksi paljon kun lukee netistä ohjeita, niin kello kourassa täytyy olla keinosiementäjänä. Molempia kukkia kyllä on, toivottavasti auki yhtä aikaa.
    Mukavia marjaretkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anita :)

      Eka kertaa laitoin kurpitsaa laariin ja kylmän kevään hitaan alun jälkeen ovat nyt röyhähtäneet isoiksi. Pari hedelmän alkua on, joten pölyttäneet ovat - ikinä en ole kyllä sitä asiaa auttanut ja aina on onnistunut. Kurpitsa kasvaa kokoonsa vasta syksyllä, joten tämä vuoden sadosta en vielä tiedä, miten käy. Laitan joku päivä laarista kuvan. Se on nyt aika rehevä - reunaan kylvin krassia ja keskelle kurpitsan, joka nyt on jo karannut laarista kauas, mutta saakin rauhassa rönsyillä kivetyksen kaunistuksena.
      Kasvimaalla se on kyllä liian rehevä - minullakin aina ennen levittäytyi naapuripenkkeihin. Tästä lähin aion istuttaa jättikurpitsan aina omaan ylhäisyyteensä :)

      Poista
  3. no moi Johanna ! taas osuit asian ytimeen :) ryynit on jo liossa vedessä, aamupalalla luvassa siis lettusia, nam! sulla on kyllä ehtymätön ideavarasto!!
    terkuin Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)
      Helppoa ja hyvää ja nopeasti - siinä minun reseptit :)

      Poista