tiistai 4. maaliskuuta 2014

Keventäjän kakku - gluteeniton


Nyt on joku herkkuvaihde tällä mammalla päällä - olen leiponut "jotain hyvää" joka päivä... Tässä teillekin vinkkinä tämänpäiväinen tuotos - nopea, helppo, kevennetty täytekakku, johon minä tykästyin ja lapsetkin ihastuivat.

Käytän psylliumia usein leivonnassa sitkon ja kuidun lähteenä. Yleensä turvotan sen aina ennen taikinaan lisäämistä vesitilkassa. Tänään hoksasin, että eihän sitä ole pakko veteen sekoittaa - otinkin nesteeksi vahvaa kahvia - siitä se idea sitten lähti :)
Olkaa hyvät - tämä on aika hyvää:

Keventäjän kahvikakku - gluteeniton

50g voita
3rkl (noin 1/2dl) intiaanisokeria
1rkl vanilliinisokeria
1 muna
1rkl psylliumrouhetta
1dl vahvaa kahvia
1.5dl perunajauhoja
1dl tattarihiutaleita (Keskisen myllyn gluteeniton)
1dl kaurahiutaleita
2rkl tummaa kaakaojauhoa
1rkl kanelia
2tl soodaa
1dl rahkaa

Huoneenlämmin voi ja sokeri vaahdotetaan sähkövispilällä. (Määrä on pieni ja se häviää helposti kulhon reunoille. Kerää taikina pari kertaa vispaamisen aikana kasaan kulhon pohjalle nuolimella.) Vispaa sekaan muna. Sekoita psyllium jäähtyneeseen kahviin (kuumassa nesteessä se saattaa kökkööntyä) ja anna turvota muutaman minuutin ajan - kunnes seos on paksua geeliä. Sekoita turvonnut seos taikinaan sähkövispilän pienillä kierroksilla. Sekoita kuivat aineet mittakulhossa. Kun hiutaleet on sekoitettu jauhoihin, kuivia aineita on yhteensä noin 3dl. Pyöräytä jauhot taikinaan. Lisää lopuksi rahka.
Kaada voideltuun ja tattarirouheella jauhotettuun irtopohjavuokaan (noin ∅20cm). Paista noin 150°C noin 20min.

Kerma-rahka täyte
2dl rahkaa
1dl kermaa
1tl vanilliinisokeria
1rkl intiaanisokeria

3rkl karpalohilloa

Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahkaan ja lisää ripaus sokeria. 

Halkaise kakkupohja kahtia. Levitä pohjalle ohut kerros hilloa. Lisää kerros kermarahkaa (noin 1/3 määrästä) - kansi päälle ja pintaan loput kermarahkasta. Koristele kuivatulla puolukka- tai karpalojauheella. Valmis. Aikaavievin homma on lienee odotella kakkupohjan jäähtymistä - mutta kokonaisuudessaan aika nopea ja helppo kakku. 

Tämä oli ensimmäinen versio tästä reseptistä. Kahvi toimi pohjassa hyvin kanelin ja kaakaon kanssa. Karpalohillo oli myös hyvä valinta - sopi mausteisiin ja rahkan happamuuteen. Pohja on hiutaleiden ansioista rouhea ja rahka tekee siitä kostean oloisen - ei siis tarvitse mitään kostutusta. Kakku on valmis tarjottavaksi saman tien.

Ihan miettimällä mietimme ja maistelimme lasten kanssa kakkua - mitään ainesosaa emme keksineet pois jätettäväksi tai vaihdettavaksi :)

Kokonaissokerimäärä kakussa (pohja+täyte) on noin 1dl ja rasvamäärä (voi+kerma) alle 100g - paljon ei siis jää kumpaakaan annospalan osuudeksi, mutta kakku on kuitenkin täyteläinen ja muheva.




Tämän tarkemmin en kakkua näpöstellyt - levitin rahkaseoksen nuolimella - noin 30 sekuntia :)
Päälle ripottelin sihdin läpi ihanan väristä puolukkajauhetta. Suosittelen - marjajauheilla saa nopeasti kauniin ja terveellisenkin koristepinnan valkoisiin kermarahkapohjaisiin kakunpäällisiin



kevyt täytekakku ohje resepti / gluteeniton täytekakku / kakku aikuiseen makuun / kevyt täytekakku / gluteeniton kakkuohje / kahvikakku / helppo ja nopea täytekakku /



18 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä ihan loistava, namm :)

    VastaaPoista
  2. Voi slurps! Kyllä sinä sitten ole aikaansaapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Tämä on helpoista helpoin täytekakku - eli välttelen aika tehokkaasti sitä "aikaansaamista" keitiössä :)

      Poista
  3. Kaunis kakku! ja varmasti myös maukas! Pitääpä testailla, taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Aika rustiikki ulkoasu - mutta hyvää oli. Kerropa tykkäsitkö :)

      Poista
  4. moi taas :)

    ihan mahti-idea tuo marjajauhe koristeeksi kakun päälle!!

    terkuin tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)
      Eikö olekin :) Kuivatuissa marjajauheissa on vaikka minkä värisiä. Tämä puolukkajauhekin on ihan täydellisen punaista - ja jos näperrysintoa piisaa, niin voi yhdistellä eri värisiä kuvioiksi.

      Poista
  5. Voi Johanna! :) tämä ohje tuli kuin tilauksesta! :) ens viikolle olen miettinyt synttärikakkua jotain joka on terveellisempää normi täytekakkuun verrattuna niin sitten sinä julkaiset tämän postauksen :) ihanaa! Tätä minä teen :) muut ainekset löytyykin kaapista, tarvitse hankkia kuin psylliumia sekä tuota karpalohilloa. mukavaa viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina Eliisa :)

      Kyllä tämän uskoisi ainakin aikuiseen makuun uppoavan. Minä kyllä tykkäsin kokonaisuudessaan tästä niin että saman tien piti tehdä postaus :D

      Kakkupohja on jotenkin ihan sopivan kostea ja murea, karpalohillo natsasi kahvin, kaakaon ja rahkan kanssa mainiosti. Kanelia vieläkin vähän pohdin - seuraavan kokeilen ehkä ilman sitä - tai vaihdan teelusikalliseen jauhettua kardemummaa.

      Jos tattarin maku on vieras, sen voi korvata tietysti kaurahiutaleilla - tai muilla rouheilla.

      Mukavaa viikkoa sinullekin :)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Hei Sanja :)

      Kyllä uskallan tätä suositella. On helppo, nopea, edullinen ja hyväkin kakku.

      Poista
  7. Kylläpä näyttää herkulta!!! Täytyy varmaan kokeilla... Mun varmaan täytyy hommata viimeinkin sitä psylliumia. Kerrotko vielä tarkemmin millaista sulla se on - onko niitä erilaisia??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Heli :)

      Tämä oli kyllä aika muheva kakku - ihmeen täyteläinen ja hyvä.

      Kyllä kannattaa opetella käyttämään psylliumia - se käy niin moneen paikkaan. Sillä saa karsittua osan jauhomäärästä pois - joten käytännössä maksaa hankintahintansa monin kerroin takaisin. Plussana vielä kuidut ja kalorittomuus.

      Minä tykkään käyttää rouhetta. Sitä olen tilannut jo vuosia iHerb'iltä. Kerran se pääsi loppumaan ja otin Cittarista Finaxin psylliumjauhetta. Se teki kasvispihveistä sitkeitä (kumimaisia) - eli ainakaan siihen käyttöön en jauhetta suosittele. Minulla on myös tuntuma että rouhe toimisi paremmin leivonnassakin - ainakin jos tavoitteena on mureus ja kuohkeus. Rieskoissa en ole huomannut suurta eroa jauhon tai rouheen käytössä.

      Eli osta mieluummin rouheena. Alla linkissä iHerb'in luomu psylliumrouhepurkki, 340g / 6,65€. En ole tutkaillut Cittarin valikoimaa sen tarkemmin - uskoisin että rouhettakin on vaihtoehtona.

      http://www.iherb.com/Now-Foods-100-Certified-Organic-Whole-Psyllium-Husks-12-oz-340-g/21117#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=psyllium%20organic&rc=91&sr=null&ic=5/rcode=QUJ081

      Poista
  8. heissan Johanna !
    Ihana kakku menee meilläkin tekosiin viikonloppuna.
    Kuules, oletkos sinä tutustunu karppisokeriin ? Jos olet , niin kertoisitko kokemuksistasi. Itselläni menossa sokereiden vähennys ja opiskelu kuinkas sit suoriudutaan :-)
    T. Marjatta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjatta :)
      Minä kyllä tykästyin tähän kakkuun - toivottavasti maistuu teilläkin.

      En ole koskaan kokeillut karppisokeria (enkä steviaa tai muutakaan makeutusainetta). Karppisokeri on kai jollain tasolla "luonnollinen" sokeri, mutta en ole tarkemmin perehtynyt aiheeseen edes teoriassa. Sitä kehutaan saman makuiseksi kuin tavan valkoinen sokeri - eli ei siis hääviä :) Myös jälkimakua jotkut moittivat.

      En tiedä innostunko kokeilemaan... iHerb'illäkin sitä näyttäisi olevan ihan kohtuuhintaan, 454g / 5.78€. Jos tarkoitus on vältellä kaloreita mahdollisimman tehokkaasti, niin ei tämä varmastikaan ihan huono vaihtoehto ole - jotain makeaa kuitenkin aina välillä kaipaa :)

      http://www.iherb.com/Now-Foods-Real-Food-Erythritol-1-lb-454-g/579#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=erythritol&rc=105&sr=null&ic=1/?rcode=QUJ081

      Poista
  9. mahtavan näköinen, ja tuo punainen jauhe on tosi hauska! Eli kokeiluun, kaapista löytyy tyrnijauhetta eli sillä :) Terv.ingrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ingrid :)
      Tämä oli kakku minun mieleeni - ja upposi kyllä koko muullekin perheelle. Mieskin aamulla töihin lähtiessä kyseli josko tänään leivon ja vannotti säästämään palan...

      Poista