perjantai 25. lokakuuta 2013

Punajuuripihvit ja uuniranskalaiset

Pihvi ja ranskalaiset - pihvit punajuurista ja ranskikset uunissa - eli päivitetty versio niistä "päivän pihveistä", joita kokkailin 80-luvulla huoltsikan keittiössä :)


Cittarissa on nyt punajuuria tarjouksessa 0.99/2kg - tai saa niitä tietty jouluun asti aina jostain kaupasta sisäänheittohintaan. Yksi haetuimpia reseptejä blogissani on jatkuvasti "Nopeat punajuuripihvit". Samalla bamix-kepulikonstilla menen edelleen punajuurien kanssa - nyt vaan olen vaihtanut seoksen kaurahiutaleet tattarihiutaleisiin ja lisännyt sidosaineeksi psylliumia. Sanoisin, että tattari sopii tähänkin systeemiin jopa paremmin kuin kaura. Psyllium, joka on ihan paras kuitulähdesitoo seoksen helposti käsiteltäväksi.

Viime viikon maidottomien ruokien testailussa lisäsin Alpro soijajogurttia leipomuksiin. Kokeilin sitä nyt myös punajuuripihvitaikinaa pehmentämään ja sopi se tähänkin settiin ihan mainiosti. Toki sen voi hyvin korvata esim. maustamattomalla jogurtilla.

Gluteenittomat & maidottomat punajuuripihvit
3 keskikokoista punajuurta
1 iso sipuli
2rkl psylliumia, kokonaista kuiturouhetta (käytä mittaa - ei kukkurallisia lusikallisia)
1.5dl Keskisen myllyn gluteenittomia tattarihiutaleita
1dl vettä
2dl Alpro soijajogurttia (tai 2dl partaukkojogurttia)
1-2tl Herbamare maustesekoitusta (tai yrttisuolaa)
Ripaus pippurisekoitusrouhetta

Aloita etsimällä kaapista kumihanskat :)
Raa'at punajuuret pestään ja kantapalat poistetaan - ei tarvitse kuoria. Pilkotaan muutamaan lohkoon ja laitetaan kahdessa erässä bamixin lisäosakippoon. Ajellaan muutama sekunti ja siisti silppu on valmista. Koska kippo nyt on jo käytössä ja sotkettuniin samalla vauhdilla voit päästellä bamixilla sipulitkin pieneksi. 
Kippaa punajuuri- ja sipuliraaste kulhoon. Lisää päälle psylliumtattarihiutaleet ja mausteet ja pyöräytä puulastalla sekaisin. Lisää lopuksi vesi ja soijajogurtti (tai partaukkojogurtti). Jätä seisomaan kymmenisen minuuttia, jotta psyllium ehtii turvota. 
Maidoton versio paistetaan kasvisrasvaseoksella - muutoin voit käyttää voita. Paistetaan kypsiksi kohtuullisella (mieluummin liian alhaisella kuin kovalla) lämmöllä.
Annoksesta tulee 15-20 keskikokoista punajuuripihviä.
Psyllium on hyvin turpoavaa kuitua - kun sitä käyttää ruokiin tai leipomuksiinkannattaa juoda lasi-pari vettä kyytipojaksi.

Jälkikirjoituksena psylliumista vielä yksi huomio: Olen käyttänyt vuosia iHerb'iltä tilaamaani psyllium kuiturouhetta. Se pääsi loppumaan ja ostin kiireessä Cittarista Finax psylliumjauhoa. Siitä en tykännyt ollenkaan... Syy on lienee etupäässä se, että vuosien varrella olen tullut jo tutuksi rouheen kanssa ja tiedän miten se käyttäytyy. Jauhot tekivät punajuuripihveistä sitkeitä... Ilmiötä ei ole ikinä tapahtunut rouheella. Ehkä käyttötapa ja -määrät ovat hiukan erilaisia?

(Oikein laiskana päivänä voit valmistaa punajuuret NÄIN :)

Ranskalaiset pellillä - pilko nämä uuniin ihan ensimmäiseksi, niin kypsyvät sopivasti pihvien valmistuessa.
5 isoa perunaa
1/4dl oliiviöljyä
1tl Herbamare mausteseosta (tai yrttisuolaa)
Ripaus pippurisekoitusrouhetta ja paprikajauhetta

Mausteet sekoitetaan kulhossa öljyn sekaan. Jos perunat ovat siistejä, niitä ei kannata kuoria. Lohko perunat reilun kokoisiksi suikaleiksi, huuhtele, ravistele vesi pois ja pyörittele öljy-mauste-seoksessa. Laita leivinpaperin päälle uuniin - aluksi 10-15 min 250 astetta jotta pinta saa väriä. Laske lämpö noin 150 asteeseen ja jätä hautumaan  vielä noin puolisen tuntia. Pyöräyttele perunoita paiston aikana puulastan avulla kerran tai pari.

Kastike pihveille ja ranskalaisille
1 purkki creme fraichea (tai smetanaa)
1 puristettu valkosipulin kynsi
Ripaus ruususuolaa ja pippurisekoitusrouhetta
Reilu nippu tuoreita yrttejä silputtuna (kasvimaalta löytyi vielä ruohosipulia ja persiljaa)

Kaikki ainekset sekoitetaan
Lidlistä löytyy edullinen ja hyvä creme fraiche. Cittarista löytyy edullista Deliciest smetanaa.





Laitoin muutaman punajuuripihvin päälle mausteeksi vuohenjuustosiivun. Lisäsin ne paistetulle pinnalle niin ne ehtivät lämmetä ja hiukan sulaa toisen puolen paistamisen ajan



Näissä ohjeissani puhun aina bamixin lisäosakiposta. Jos sinulla on käytössä joku ammattimaisempi silppuri, niin sitten toki käytät sitä. Minulla ei ole kuin pieni muovinen bamixin kulho, mutta siinäkin onnistuu aika moni homma. Plussana tietysti pienessä koneessa on myös sen helppo käsiteltävyys - se on nopea ottaa käyttöön ja huuhtaista käytön jälkeen :)

En ole ikinä jaksanut tehdä punajuuripihvejä tämän monivaiheisemmin. Täytynee kai joskus kokeillatekeekö pitkä esivalmistelu keittämisineen ja kuorimisineen pihveistä sen kummempia... Jos punajuuren ravintoarvoista puhutaan, niin ei kuoriminen ja keittäminen ymmärtääkseni niitä ainakaan lisää?

5 kommenttia:

  1. Namskis :-) Näitä punajuuripihvejä taidan osata tehdäkin. Kiitos sinulle viikonlopun pelastuksesta !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marru :)
      Nämä on niin hyviä... En tiedä mikä olisi setissä parasta - punajuuripihvit vai ranskikset vai valkosipulinen kastike. Olen tehnyt tätä nyt tytöille kahtena päivänä peräkkäin ja vielä tänäänkin pyysivät samaa :) Perunat onkin jo kuorittuna - miksen tekisi kun ei tämän terveellisemmäksi ja edullisemmaksi enää paljon voi sapuska tulla.

      Poista
  2. Nämä olivat taivaallisen hyviä pihvejä!!<3

    VastaaPoista
  3. Hei! Tämä sun blogi on aivan ihana! Minä, joka olen todella laiska leipomaan ja kokkailemaan mitään uutta, olen saanut paljon hyviä ideoita täältä :)
    Ja plussaa gluteenittomuus resepteissä!
    Suuri kiitos sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olipa ihana viesti. Tämä blogi ei ole ollenkaan hifistelyä miltään osin - enkä missään aiheessa ole peruspuuhastelijaa viisaampi. Pääpointtina vaan se miten arjessa aina helpoimmalla pääsee ja joustonvaraakin on kaikissa periaatteissa :)

      Kiva jos olet löytänyt jonkun sinulle sopivan reseptin. Tai reseptejä eivät varsinaisesti ole - enempi ideoita, joita jokainen voi säätää itselleen sopiviksi.

      Mukavaa kevää odotusta sinulle :)

      Poista