sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ryynipuuro maitojauheesta

Siskoni muistutti naapurin Kirsti-mummon puuronkeitosta. Hän tarjosi usein kauraryynipuuroa joka oli keitetty maitojauheeseen. Syitä lienee ainakin kaksi: Hän tykkäsi perinteisistä kokoryynipuuroista (taisi olla aina kaurapuuroa jota saimme) muttei viitsinyt tai jaksanut sekoitella maitopohjaista puuroa tuntikausia. Kirsti  myös uskoi lääkäriä, joka kielsi kovat rasvat. Rasvaton maitojauhe oli siis "hyvien" listalla rypsiöljyn lisäksi... Rypsiöljyä en itse käytä, enkä usko rasvattomaan vallankumoukseenkaan, mutta kokeilin nyt ihan mielenkiinnosta tuon maitojauhepuuron.

Tein puuron vehnäryyneihin. Kattilaan kolme desiä huuhdottuja ryynejä ja hiukan reilu litra vettä. Jätin vesi-ryyni-seoksen miedolle lämmölle hautumaan noin pariksi tunniksi.
Kun vesi oli imeytynyt ryyneihin ja ne olivat sopivan pehmeitä, lisäsin sekaan 2dl maitojauhetta sekoitettuna pariin desiin kylmää vettä. Kiehautin seoksen vielä nopsaan, lisäsin sekaan ripauksen suolaa ja voinokareen (nyt ei olla rasvattomalla dieetillä) ja siinä se.

Maitojauheesta valmistetussa puurossa on hiukan makea maitojauheen maku, myös tuoksussa häivähtää maitojauhe. Suolaa saakin mielestäni lisätä himpun enemmän kuin perinteiseen maitopuuroon.
Uskoisin myös että kauraryyni toimii paremmin maitojauheeseen sekoitettuna kuin vehnä.






No, tätä reseptiä en oikeastaan itse tarvitse kuin ehkä kesällä mökillä missä jääkaappina toimii sateella vettä lainehtiva kuoppa kiven kupeessa... Eli siellä ei maitoruokia harrasteta.
Mutta jos sinulla ei ole haudekattilaa ja haluat kokeilla ryynipuuroa, tämä maitojauhesysteemi on ihan ok.

Minulla on haudekattila tai oikeastaan minulla on nyt kaksi haudekattilaa. Kiitos Alexander :) Juttelin työpaikalla joku päivä sitten että tarvitsisin uuden haudekattilan. Vanhan pohja on hieman kuprulla ja kattila heiluu ja resonoi hellalla... Seuraavana päivänä tiskille tuotiin upea Hackmannin emaloitu haudekattila. Tätä mallia en ole koskaan aiemmin edes nähnyt. Valkoinen emalointi ja paksu pohja. Kattila on paljon tukevampi ja painavampi kuin entinen teräksinen kattilani. Kiitos, ihan mahtava, tästä tykkään :)



Sain muuten työpaikalla asiakkaalta aivan mahtavan vinkin: Hapatettu kaurakiisseli. Siitä lisää ja testiajo vielä tällä viikolla :)

12 kommenttia:

  1. Opin kurssillani sillon vuosi sitten, että maitojauhe on kaikista maitotuotteista pahin pahis. Eli jos listan toisessa päässä on raakamaito niin toisessa päässä on sitten maitojauhe. Ehkä se ajaa asiansa just mökillä tai jossain, mutta missään muussa en sitä käyttäis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli :)
      Minulle tämä maitojauhe on ihan marginaalinen elintarvike. Käytännössä sitä en ole koskaan ostanut tai käyttänyt. Nyt äiti toi jostain tarjouslaarista laatikon ja ihan mielenkiinnosta kokeilen miltä maistuu...
      En ole myöskän tutkaillut sen valmistusprosesseja tai koostumusta yhtään. Eihän siinä varmasti mitään mainittavaa hyväätekevää ominaisuutta ole :)

      Poista
    2. Juu ja tämä minun viestikin oli siis lähinnä "tietoisku", ei mikään paheksunta. Oon mä itekin kerran tehnyt maitojauheesta uunijuustoa sen paketin ohjeen mukaan ja ihan hyvää se oli. Vähän sama kuin että ei se karkkikaan aina hyväksi ole mutta silloin tällöin ihan jees. Mutta ymmärsitkin kyllä varmaan pointtini. Sitä paitsi toi puuro kyllä näyttää ihan herkulta. =)

      Poista
    3. Tottakai sinä ihana :)
      Kiinnosti kyllä kovasti se mitä olit kuullut tai oppinut aiheesta mutten sitten viitsinyt sinua vaivata ja kysyä tarkemmin. No kysyn nyt sitten kuitenkin :D Jos vielä muistat niitä maitojauhefaktoja niin kiva jos viitsit kertoa meillekin :)

      Maiojauhetta on nyt vielä minullakin jäljellä. Olen kuullut tuosta maitojauhejuustosta mutta maistuuko siinä maitojauhe pahasti läpi? Ainakin puurosta erottui eikä mitenkään edukseen :D

      Mökille taidan viedä loput. Kun tarpeeksi nälissään kömpii marjametsästä niin siinä maitojauheletut on ihan parasta herkkua...

      Poista
  2. Haudekattila... Jaa, sellainenkin voisi kuulua keittiön varustukseen, ei uskoisi, että kokkaan kotona suurimman osan ruuista :D SEn sijaan tattari-sieni lettujen ohjeen otin jo ylös, blinien jäljiltä meillä on täällä noita jauhoja nyt kokonainen purkillinen, johonkinhan ne on laitettava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Dahlia :)
      Haudekattila porisee meillä joka päivä ainakin talviaikaan. Sinne on niin kätevä jättää muhimaan ihan mitä vaan ja tietysti nyt erityisesti maitopohjaisia puuroja ja ruokia.

      Tattari-sieniletut olivat kyllä hyviä. Valkosipulinen smetana /creme fraiche ja hapankaali & hapanpunajuuri sopivat kanssa ihan mainiosti settiin.

      Tattaria kannattaa opetella käyttämään. Päihittää ominaisuuksillaan viljat vaikka miten päin miettisi :)

      Poista
  3. Kärkkäiseltä ostin edullisen haudekattilan, jossa teen aina riisipuuron karjalanpiiraisiin. Maitojauhetta en ole koskaan kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita välillä kattilaan hautumaan ryynipuurojakin :)
      Maitojauhetta nyt en suosittele jollei olosuhteiden pakosta ole ainut vaihtoehto.

      Poista
  4. Löysinpä mielenkiintoisen blogin! Kiva. Täytyy varata joku ilta aikaa ja kahlata läpi. :)

    VastaaPoista
  5. Aika tyrmäävää tulla gluteenittoman kokkailun sivuille ja huomata ensimmäisessä reseptissä VEHNÄryynejä. Meillä tattaripaketin jyvätkin käydään tarkkaan läpi, ettei olisi vahingossa yhtään vehnänjyvää - joskus aina löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Olen kokkaillut gluteenitonta ensisijaisesti tyttärelle vuodesta 2013. Blogin vanhemmissa jutuissa vilahtelee kokojyväviljoja.

      Poista