maanantai 28. marraskuuta 2011

Natriumbikarbonaatti E500

Ja ihan selkokielellä sooda / ruokasooda / matsoda på svenska.

Yksi niistä minun neurooseista on tuo astianpesukoneen pesuaine. Aina mietin että jos sitä kuitenkin jää astioihin ja aina kun otan kaapista juomalasin tai teemukin niin huljautan sen ennen käyttöönottoa hanan alla...

Ystäväni tiskaa eläkeläishuushollin pienet tiskit käsin, mutta hän oli jossain vaiheessa jutellut aiheesta monialaisen terveysammattilaisen kanssa. Selvisi että alan ammattlainen oli jo vuosia käyttänyt pelkkää soodaa astianpesukoneessa pesuaineena.

Käytössäni on jokusen kuukauden vanha Miele astianpesukone ja ennen pesuaineen vaihtoa kysyinkin aiheesta mieheltäni joka työnsä puolesta tuntee metallit & putkistot ettei tuo sooda sitten uutta konetta jotenkin pilaa... (Eipähän olisi tarvinnut siitäkään aiheesta sitten keskustelua käydä jos niin olisi tapahtunut...)
Hän oli mieltä, ettei mitään haittaa ainakaan ole joten senkin puolesta sitten oli vapaat kädet ryhtyä testailemaan.

Nyt muutaman päivän käytön jälkeen mitään eroa en pesutuloksessa huomaa entisiin "oikeisiin" pesuaineisiin verrattuna. Kone on puhdas ja astiat ihan normipuhtaita. Tosin meillä on iso perhe ja kone pyörii vähintäänkin kaksi kertaa päivässä, joten päiväkausia kuivahtaneita astioita meidän tiskipöydälle tai koneeseen ei jää.

Ja tässä siis "perhekoko" soodapaketista. Hintaa en nyt muista, jokusen euron?


Hain vielä käsilaukusta tämän "kauppalistani" ja tarkistin tuon E 500 tiedot. "Haittavaikutukset: Ei todettu."
Minulla kulkee aina käsilaukussa mukana tämä erinomainen, kattava, kotimainen kirjanen aiheesta lisäaineet. Periaattessa ostan vain peruselintarvikkeita ja pyrin löytämään aina lisäaineettoman vaihtoehdon. Jos kuitenkin tuotteen valmistusaineista joku minulle outo sana tai koodi löytyy niin tarkistelen aiheen samantien kaupassa ja siinä sitten aina omantunnon ja tilanteen mukaan teen lopullisen ostopäätöksen.



Nyt markkinoilta löytyy toki myös ekopesuaineita astianpesukoneisiinkin mutten ole niitä vielä tarkemmin tutkinut.

9 kommenttia:

  1. Oho, aika jännä. Enpä tienny että soodalla voi pestä astiat. Mutta toisaalta kuuma vesihän ne astiat pesee, ei niinkään tiskiaine. (Mistä syystä minusta onkin varsin järkyttävää nähä, että joku pesee astioita käsin ilman hanskoja, koska se tarkoittaa vain, että vesi ei ole tarpeeksi kuumaa.)

    Joskus yhdessä iänvanhassa mummonmökissä huomasin, että mummon ja papan aterimet oli uutuudenkiiltävät, vaikka ne oli varmaan ollu käytössä ikuisesti. Omat aterimet on ollu käytössä siitä asti, kun muutin kotoa, pian kymmenen vuotta. Ne on hyvin naarmuiset. Elän vahvasti siinä uskossa, että tiskari jotenki naarmuttaa aterimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. " Mutta toisaalta kuuma vesihän ne astiat pesee, ei niinkään tiskiaine. "

      Tuo tieto on varmaa-50 luvulta, sillloin se toimi, tänään ei. Eli kyllä ne on ne tiskiaineissa olevat, fosfaatit, valkaisuaineet ja densidit, mitkä ne astiat "pesee".

      Mummo ja pappa on pitänyt hyvää huolta aterimistaan, siksi ne ovat hyvässä hapessa edelleen.Hopealle on omat kiillotusaineensa muille omansa.

      Poista
    2. Hei :)

      Tähän en nyt osaa sanoa juuta tai jaata :D Vesi tietysti pesee, mutta pelkän veden kanssa tarvitaan myös jotain mekaanista hankausta (ainakin kuivahtanen puurolautasen kanssa). Minulla on käsitys, että astianpesukoneessa aineet tekevät kemiallisesti sen hankauksen?

      Poista
  2. Heipähei Kirpparikeiju ja mukavaa alkanutta viikkoa sinulle :)
    Takana siis nyt vasta muutaman päivän soodatestailu joten nämä käyttäjäkokemukset nyt sitten vasta pintaraapaisu aiheesta. Jotenkin vaan ihan hyvältä henkisesti tuntuu tuo sooda luukkuun lisätä niiden aiempien myrkkyjen tilalta. On ollut ihan oikeasti aihe joka minua on rassannut jo pidempään :D
    Tuo hanskojen käyttö tiskatessa olisi ihan ehdottoman pakko jo kaikkien kemikaalienkin vuoksi mitä tiskiaineissa käytetään. Täytyy vaan itsekin tunnustaa ettei aina kun sitä rättiä huljauttaa niin tule hanskoja otettua...
    Nyt olen myös kokeillut käytössä kristallilasien käsinpesuun ihan englantilaisten pesurieputapaa ja tuntuukin käytössä hellävaraisemmalta kuin harja tai joku sieni.
    Taikasienellä sillointällöin kiillotan aterimet ja teräsastiat ja aivan uskomattoman kiiltäviksi ne sillä saakin.

    VastaaPoista
  3. moi, mahtava blogi ja ihana oma tyyli kirjoittaa asioista kursailematta ja rehellisesti!

    Kysymys: Naarmuttaakohan tuo sooda miten paljon astioita pitkällä juoksulla? Sitähän käytetään puhdistuksessa hankausaineena ja saattaa näin ollen vahingoittaa pintaa.. mikä kokemus sinulla on?

    Minäkin alan olla jo melko E-koodi kammoinen ja vaikkei vihreä jalan jälki vielä niin pieni ole kuin olisi mahdollista niin yritystä löytyy.

    VastaaPoista
  4. Hei Esteetikko :)
    Minulla tuota sooda-pesuaineena-kokemusta nyt vasta jokusen viikon ajalta joten en osaa vielä "pitkässä juoksussa" vastauksia antaa.
    Meillä on iso perhe ja jokapäivän käytössä olevat arkiastiat luultavimmin naarmuuntuvat eniten ja pääasiassa ihan ruokailuvälineistä.
    Sen huomasin että isot kirkkaat lasikannut tuo sooda jätti pesussa harmahtaviksi. Käyttölaseina meillä on Aalto-laseja, niiden en huomaa jääneen harmaiksi soodapesusssa. (Niissä kyllä nuo raidatkin saattavat osin hämätä?) Mietinkin yksi päivä että miten kävisi esim. Kartio lasien kohdalla kun ovat sileäpintaisia, siis tulisivatko kirkkaiksi soodalla...
    Minä en siis olllenkaan jaksa huolestua meidän Teema-arkiastioiden mahdollisista tulevista sooda-naarmuista... Luultavammin ihan vaan kolhiintuvat ja rikkoontuvat palasiksi ennen kovinkaan vakavaa naarmuuntumista...

    Tuntuisi vaan näin kotiäiti-ällillä pääteltynä tuo soodan mahdollinen naarmuttava vaikutus vesisuihkun seassa kuitenkin aika pieneltä verrattuna lasten ja miehen roheaan ruokailuveitsen käyttöön tai pikkulusikan kolinaan kaakaokupissa... Niistä kun kuitenkin jää ihan "ilman lasejakin" silmin erottuvia naarmuja :D

    Soodan olen nyt pari kertaa korvannut "oikealla pesuaineella" kertoina, jolloin nuo isot lasiesineet ovat olleet pesussa ja joskus liharuokien jäljiltä kun haluan että astiat varmasti puhdistuvat... Sooda meillä kuitenkin nyt pääasiassa jokapäivän käytössä ja ihan puhtailta astiat tuntuvat. Eikä tosiaan tarvi miettiä niitä mahdollisia pesuainejäämiä :)

    VastaaPoista
  5. Muistathan että osa E koodeista on lähtöisin luonnosta, eli ihan luonnonmukaisia!!! Tosin ne taidetaankin tuossa kirjassa mainita. Pitääkin tutustua, vaikka itse en ole kovinkaan tarkka näissä asioissa. Kuollaan täällä kuitenkin.

    VastaaPoista
  6. Heippa Saariston kasvatti :)
    Totta, on myös paljon luonnosta lähtöisin olevia hyödyllisiäkin lisäaineita. Tuossa minun käsilaukkukirjassani on kerrottu lueteltujen aineiden alkuperä ja myöskin mahdolliset haittavaikutukset / epäillyt haittavaikutukset.
    Itse olen nykyisin aika tarkka lisäaineiden suhteen erityisesti tuon ruokahomman kanssa. Siinä vaan kävi niin että kun aiheeseen pikkuhiljaa alkoi kiinnittää huomiota niin enää vaan ei kertakaikkiaan osaa olla niitä valmistusaineluetteloita tutkimatta. Minulla tietysti tuon ruokapuolen kanssa on se etu että asun täällä maaseudulla ja saan paljon marjoja, kalaa ja riistaa ihan käytännössä omasta takaa. En oikeastaan kaupasta hae kuin maitotuotteita, mausteita ja viljatuotteita. Nyt myös harkinnassa kotiin oman viljamyllyn hankinta että voisin itse jauhaa luomujyvistä jauhot...
    Mutta suosittelen kyllä että edes ne muutamat "pahimmat" lisäainepitoiset elintarvikkeet jättäisit väliin. Vaihtoehtoja kuitenkin on ja luulen että jos hiukankin aiheeseen perehdyt niin vakuutut ja innostut aiheesta varmasti :)

    VastaaPoista
  7. Saariston kasvatti: Tottahan toki jossain vaiheessa kuollaankin, mutta useat lisäaineet vaikuttavat hyvinvointiin lyhyelläkin aikavälillä, aiheuttamalla joillekin henkilöille esim. ihottumaa, turvotusta, vastakipuja, päänsärkyjä ym., jolloin joissain tilanteissa hiukan lisäainesaantiaan selvittämällä ja miettimällä on mahdollista parantaa elämänlaatuaan reippaastikin. :) Lisäksi useat lisäaineet vaikuttavat myös vasta pidemmällä aikavälillä elimistöön kertyessään tai esimerkiksi maksaa ja munuaisia rasittamalla, jolloin oikeet voivat näkyä vasta jopa vuosienkin päästä, jolloin niistä voi olla vaikeampaa pyrkiä eroon, tai voivat mahdllisesti aiheuttaa pysyviäkin haittavaikutuksia terveydentilaan. Tietenkään hysteerinenkään ei mistään kannata olla, mutta onneksi melko pienelläkin perehtymisellä voi välttyä mahdollisilta ikäviltä sivuvaikutuksilta. :) Mukavaa kevättä!

    VastaaPoista