Me yli 40-v naiset olemme jo ymmärtäneet ravinnon merkityksen tässä kuitenkin loppupeleissä hävityssä taistossa "ikääntymisen ensimerkkejä vastaan". Sitruunan C-vitamiini ja antioksidantit auttavat säilyttämään nuorekkaan ihon. Vaihtelevalla innolla itsekin yritän vastavirtaan luovia ja aamu alkaakin usein sitruunashotilla.
Puolikkaan sitruunan mehu puristettuna viimeiseen tippaan, tilkka vettä laimennukseksi ja reippaasti vaan huitaistaan...
Sitruunan liikakäyttöä ei suositella - suurissa määrin, esim. laihdutusta edesauttavana, se voi vaurioittaa maksaa. A.Vogel tosin suosittelee sitruunaa nimenomaan maksan toiminnan häiriöiden hoitamiseen.
Valtava ero on muuten sitruunan tapauksessa luomu- ja tavallisella laadulla. Lidlistä löytää silloin tällöin luomusitruunaa ja ihan kohtuulliseen normisitruunan markettihintaan. Suosittelen lämpimästi, maku on ollut tosi pehmeä verrattuna normisitruunan kirpeyteen.
Lukija vinkkasi sitruunahapon vaikutuksesta hammaskiilteeseen. Hyvä huomio - olin unohtanut mainita että hampaat pitää pestä ennen sitruunamehun nauttimista ja sitruunamehulasillisen jälkeen otan aina lasillisen puhdasta vettä, jolla suurin osa hapoista huuhtoutuu suusta.
Itse olen nyt 45v. Edellisen kerran minulla on paikattu hammas ala-asteella - eli noin vajaa 40v sitten. Hapan sitruuna on tietty haitallinen hammaskiilteelle - appelsiinimehukin on sitä... Sitruunamehu sekoitettuna lasilliseen vettä ja nautittuna kertahuitaisulla - siitä en huolestu :)
Tässä vielä lyhyt yhteenveto sitruunan hyväätekevistä vaikutuksista:
1. Sitruuna nopeuttaa aineenvaihduntaa. Sen palamistuote on emäksinen (vaikka hedelmä on hapan), ja emäksiset ruoat nopeuttavat aineenvaihduntaa. Sitruuna siis auttaa myös laihdutuksessa.
2. Sitruuna tasapainottaa elimistön happo-emästasapainoa. Sokeri, viljat ja lihatuotteet aiheuttavat happamia palamistuotteita. Liian hapan elimistö voi johtaa monenlaisiin ongelmiin.
3. Sitruuna lisää liman eritystä. Sitruunamehua voi siis kokeilla limaiseen yskään.
4. Sitruunamehu edistää ruoansulatusta sitoutumalla rasvoihin ja nopeuttamalla niiden poistumista mahalaukusta.
5. Sitruunamehu auttaa närästykseen, sillä sen hajoamistuote kaliumkarbonaatti sitoo vatsahappoja.
6. Sitruuna tasoittaa verensokeria hidastamalla hiilihydraattien imeytymistä ruoan jälkeen.
Lähde: Terveysmyrsky
Tässä käytössä hyvin palvellut Tupperwaren puristin, passeli Aalto-lasiin.
Huljautan vielä puristimesta mehujämät lasiin hanan alla. Kaikki tehoaine tulee sitten käyttöön ja samalla saadaan tippa vettä laimentamaan tämä takuuvarma aamuherätys.
Harjaan hampaat aina ennen sitruunamehulasillista - ja huuhtaisen suun vielä tämän jälkeen lasillisella vettä.
Keittiökaapin oveen teipattuna motivaatiota nostamassa on jostain vanhasta lehdestä repäisty sivu sitruunan hyväätekevistä vaikuksista.
Kyllä tuo aika ärhäkältä tavalta aloittaa aamu kuulostaa, mutta sen verran mielenkiintoiselta, että jäin miettimään, että josko vaikka puolikkaalla kokeilisi ensin. Harkintaan jää, josko ehkä vaikka sittenkin :)
VastaaPoistaHei Dahlia :) Sitä tällä iällä jo täytyy ottaa käyttöön vähän järeämmät aseet... Ei minua ainakaan mitenkään närästä vaikka tosiaan aamulla tyhjään vatsaan tuon satsin tempaisen. Lasin vettä vielä päälle niin huuhtoutuu enimmät hapot pois hampaiden pinnasta. Ja tosiaan luomusitruuna on inhimillisempi tapa aloittaa kuuri. On huomattavasti pehmeämmän makuinen kuin tav. sitruuna. Kaikkein edullisin tarjonta sillä saralla ollut Lidlissä josta kannattaa kyllä aina napata muutamakin pussi matkaan jos sattuu löytymään tiskistä. Mukavaa torstaipäivää sinulle. Minä lähden teutaroimaan tuolla terassilla soseutusta odottavan jättiläiskurpitsan kanssa...
VastaaPoistaTää olikin hyvä vinkki! En oo aikasemmin ajatellukkaan, että sitruunaa voi käyttää näinkin. Tänään just kirjotin omassa blogissa siitä kuinka turvottaa ja tuntuu että nestettä kertyy kroppaan, ja mikä löytö tää! Tuossahan sanotaan juurikin sitruunan olevan hyvä nesteen poistaja :) Taidampa kokeilla heti huomenna!
VastaaPoistaHei Sisko ja sen sisko eli Katriina :)
VastaaPoistaMelkeinpä joka aamu tosiaan tuon sitruunamehulasillisen huitaisen. Minulla ainakin ihan älyttömän herkkä elimistö ja reagoi vaikka sun mihin vähintäänkin turvotuksella. Tietenkin ikäkin jo tekee tehtävänsä, ei enää silmänaluset kestä aamuun asti juhlia... Mutta kokeile ihmeessä. Ja sinullahan on kaupalla luomusitruunaa eli vielä parempi. Niissä kyllä erityisesti huomaa makueron tavalliseen verrattuna.
Mukava työviikkoa sinulle ihanassa kaupassasi :)
Heippa, eilen illalla jo piti päästä kokeilemaan ja minä jopa tykkäsin mausta. Miten ihana virkistävää! Tänään taas aamulla itin ja voi miten raikas olo tulee koko kroppaan. Pakko oli myös kirjoittaa tästä blogissa. Sen verran hyvältä vaikuttaa :) Mukavaa viikkoa sinullekin Johanna, ja terveisiä koko perheellesi!
VastaaPoistaHei vaan Katriina ja kiitos innostuneesta kommentista :) Sinä jaksat aina olla avoin ja reipas kokeilemaan kaikkea uutta :) Hieno juttu ja jaksoit kirjoittaa tuon kaiken tarkemmin kuin itse sain aikaiseksi. Käynkin usein vilkaisemassa blogiasi, kirjoitat joka aiheesta aina ihan kunnon jutun.
VastaaPoistaMinäkin aina Veeralle ja Lempille ehdottelin vaikka sun mitä mielestäni hyviä postausaiheita ja kun eivät niistä aina innostuneet niin piti itse niitä alkaa laittaa tyrkylle :D
Yllättävän hauskaa onkin pitää kameraa taskussa ja kuvata arjen touhuja. Tulee itsellekin tästä peruspuurtamisesta ihan reportteri-olo kun raportoi päivän touhut täällä blogissa :D
Kiitos! Ihan koukkuunhan tähän jää :D Aluksi ajattelin, että onkohan tässä mitään järkeä, mutta järkeä se nimenomaan pitää päässä :D Mua auttaa ainakin niin moneen asiaan kirjoitella tota blogia. Sullakin on hauska blogi ja kivoja juttuja.
VastaaPoistaMäkin jaksoin tätä pari kuukautta kunnes luin, ettei tolla ole oikeasti mitään vaikutusta mihinkään...enkä kyllä mitään muutosta missään huomannutkaan. Pelkkä vesi "toimii" ihan yhtä hyvin.
VastaaPoistaAinakaan hampaille toi ei kyllä todellakaan tee hyvää :s
VastaaPoista