perjantai 19. helmikuuta 2016

Suklainen helmiherkku - gluteeniton


Usein ne ihan parhaat jutut löytyvät läheltä, niin läheltä, ettei niitä aina heti muista ja huomaa.

Meille 70-luvun lapsille helmipuuro on tuttu juttu. Sitä perinneherkkua olen keitellyt omille lapsille eräänkin kattilallisen - ja aina se vaan on yhtä hyvää. Mutta on meidän keittiössä helmiryyneistä vuosien varrella kehitelty monenlaista muutakin gluteenitonta herkkua. Tässä teillekin vinkiksi yksi omista reseptisuosikeistani; kookosmaitoon keitetty, raakakaakaolla maustettu helmivanukas, jossa kastikkeena vadelmapyre.

Vaikka tätä tehdään meillä usein ihan vain arki-iltojen pikkuhyväksi, niin kyllä tätä kelpaa tarjota vieraillekin jälkkäriksi. Vanukas sopii lähes kaikille erikoisruokavalioille (gluteeniton, maidoton ja vegaani), ainesosat ovat edullisia ja löytyvät lähikaupasta, valmistus on helppoa ja vanukas valmistuu vartissa. Ja vaikka nimessä on sana "suklaa", niin tämä herkku on ihan luvallinen keventäjällekin.

Kookos-suklaavanukas - gluteeniton & vegaani, 4 annosta

250ml tetra kookosmaitoa
2,5dl vettä 
(Tai 400ml kookosmaitotölkki + 1dl vettä. Yhteensä kuitenkin 5dl nestettä.)
1dl Helmi perunasuurimoita
1maustemitta ruususuolaa (1/4tl)
1rkl vaniljasokeria
2rkl intiaanisokeria (tai hiukan reilummin - maun mukaan)
2rkl raakakaakaojauhetta (tai 1rkl tummaa kaakaojauhetta + 1rkl sokeria)

200g vadelmia (+ ripaus intiaanisokeria)

Kuumenna kookosmaito ja vesi. Lisää Helmisuurimot kiehuvaan nesteeseen. Lisää suola. Laske lämpöä ja keitä suurimot kypsiksi hiljaa kiehutellen, aina välillä sekoitellen, kymmenen minuuttia. Lisää valmiiseen puuroon vaniljasokeri, intiaanisokeri ja kaakaojauhe. Sekoita. Annostele tarjoiluastioihin.

Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Jos käytössä ei ole kotimaisia vadelmia, kiehauta ostovadelmat, jäähdytä ja soseuta. Halutessasi voit makeuttaa vadelmasoseen ripauksella intiaanisokeria.

Suklainen helmivanukas on mielestäni parhaimmillaan puolilämpöisenä - mutta hyvää se on myös jäähdytettynä. Jos valmistat annokset ennakkoon ja haluat jäähdyttää ne, suojaa annoskulhot kelmulla kuortumisen estämiseksi ja annostele vadelmasose vasta ennen tarjoilua.






Tässä meidän arkiherkku. Makea kookos ja pehmeä raakakaakao yhdistettynä kirpakanmakeaan vadelmaan. Gluteeniton ja vegaani annos.
Kun ruokaseurana on vieraita, voi pinnan hifistellä kermavaahdolla. (Huom. annos ei enää ole vegaani.)

Jos kaapissa ei just satu olemaan vadelmia, koristele helmivanukas pelkällä kermavaahtoruusukkeella + ripauksella sihdin läpi hierottua intiaanisokeria.
Mutta kyllä kannattaa kokeilla vadelmapyreenkin kanssa - se on vaan niin parasta tässä kohdin. Ja puhun nyt aika monen vanukasannoksen kokemuksella :D

-Itse olen käyttänyt tähän suklaaherkkuun raakakaakaojauhetta (mielestäni parempi), mutta sen voi ensihätään korvata tummalla kaakaojauheella + lisäripauksella sokeria.

-Kookosmaitoa ostan tetroina (koska välttelen säilyketölkkejä). Jos käytät 400ml kookosmaitotölkkiä, lisää vettä desin verran.

-Jatkan kookosmaitoa vedellä kevennyksen vuoksi - ja siksi, että "jatkamalla" yksi noin euron verran kustantava kookosmaitotetra riittää noin neljän annoksen tarpeiksi.

-Jos haluat intensiivisemmän kookoksen aromin - erityisesti jos valmistat jälkkärin vähän juhlavampaan hetkeen, niin käytä nesteenä pelkkää kookosmaitoa.





Erityisruokavaliohin - ja erityisesti gluteenittomuuteen yhdistetään paljon "hienoja", outoja sanoja ja ainesosia. "Mitä ne kaikenmaailman psylliumit ja amarantit on?" "Mistä niitä saa - ja maksavatkin tietysti maltaita?"

Perunajauhot ovat tutuista tutumpia jokaisessa suomalaisessa keittiössä. Harva normaaliruokavaliolla oleva tulee ajatelleeksikaan niiden gluteenittomuutta, mutta me gluteenittomat leipojat sen tiedämme. Ja tiedämme senkin, että perunajauhot ovat ihan huipputuote kaikilta osin - edullisia, kotimaisia lähikauppatuotteita, joista valmistuu ne kaikkein mureimmat kakut, keksit ja muut leipomusherkut...

Perunasuurimot eli Helmi-suurimot (eli Helmiryynit :) ovat monelle vieraampi tuote. Tässä kohdin en voi kuin suositella tutustumaan. Edullinen, kotimainen, gluteeniton joka keittiön perusraaka-aine, jonka käytössä vain mielikuvitus on rajana.
Lisävinkkejä Helmi-suurimoiden käyttöön löydät myös Finnamylin reseptipankista ja Blogiringin Helmisuurimokamppiksen sivuilta.

Ne meille kaikille tutut perunajauhot - ja vähän tuntemattomammat Helmisuurimot valmistaa Finnamyl. Yritys aloitti toiminnan Kokemäellä vuonna 1942 (nimellä Satakunnan peruna). Takana on siis yli seitsemänkymmenen vuoden historia suomalaisten gluteenittomien tuotteiden valmistajana.

Tiedät ne hetket, kun tekisi mieli jotain hyvää - jälkkäriksi tai muuten vaan herkuksi... Tämä vartissa valmistuva helmivanukas on yksi meidän suosikkivaihtoehtoja siihen vaivaan.
Tänään muuten aion tehdä tätä samaista suklaaherkkua työpaikallakin jälkkäriksi. Koska ainesosat ovat lähes kaikille ruokavalioille sopivia, on tämä suklainen helmiherkku edullinen ja helppo tarjottava myös isommalle ruokalijamäärälle.







Yhteistyössä Blogirinki & Finnamyl

helmisuurimo kookos kookosmaito raakakaakao resepti ohje helppo nopea jälkiruoka suklaavanukas gluteeniton

18 kommenttia:

  1. Pitääpä kokeilla. En muista, että tämä herkku olisi 70-luvulla ehtinyt kainuuseen saakka. Meillä "herkuksi" isä keitteli suklaamannaa. Ja oi- miten hyvältä se lapsen suussa maistui. Jostain syystä ei enää maistu.
    Tämänhän voinee tehdä myös tavalliseen maitoon. Minulle ei-allergikkona lähiruuan ystävänä olisi parempi vaihtoehto. Myönnän, että kookosmaidossa on oma viehkeä maku. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Ei kookosmaidosta minunkaan äiti 70-luvulla vielä tiennyt mitään :) Tämä raakakaako-kookosmaito-helmiryyniherkku on nyt omien tytärten kanssa kehitelty versio vanhasta kunnon helmipuurosta. Idea lähti alkuun kun tarjouksesta löytyi kilon pussi raakakaakaota ja sille piti keksiä käyttökohteita :)

      Poista
  2. Voi että miten herkullisen näköistä. Maun voin kuvitella, niin hienoja kuvia olet jälkkäristä ottanut.
    Keittelin myös helmiryynipuuroa lapsille ja itselleni 70-80 luvulla. Isäntä ei oikein pitänyt muka "sammakonkutupuurosta". Niitä kansakoulun ruokamuistoja.

    Hei, asiasta toiseen. Joko kylvit tomaatin siemenet? Entä samettikukan?
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan - kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa :)
      Ja kiitos kuvakehuista - kyllä hyvästä on helppo ottaa hyviä kuvia :D
      Tomaatit meinasin tänä vuonna kylvää neitsytpäivinä, jotka osuvat nyt 23-24 helmikuuta - eli ensi viikolla. Taimimulta jo tuossa valmiina odottaa - ja siemenetkin kaiveltu jemmoista. Purjon ja sellerin siemenetkin meinasin kylvää nyt samalla.

      Mukavaa kevään odotusta sinulle :) Minä just eilen luin kevätinspiraatioksi Mari Mörön puutarhakirjan.

      Poista
  3. Tämä vaan on niin yksinkertaisen hyvää :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :)
      Ja tähän lukijoille selvennykseksi, että tämä resepti on minun ja Lempi-tyttären yhteistyön tulos. Kerran jostain alelaarista ostin kilon pussin raakakaakaota - ja siitä sitten lähdettiin kehittelemään uusia juttuja. Tämä Helmivanukas on yksi parhaista itsetehdyistä raakakaakaoresepteistä - mutta kyllä itsetehty banaani-kerma-jogurtti-pähkinärouhe-raakakaakao-sulaamuru-jäätelökin oli aika hyvää :D

      Poista
  4. Ihana ja mulle uusi resepti!Tykkään koookoksesta vähän joka paikassa ja toin tullessani Walesista kookosmaitojauheen(vastaava kun meidän maitojauhe) nyt tiedän mitä siitä taas teen :-) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Tämä on kyllä yksi meidän suosikkiherkkuja Helmisuurimoista. Kehiteltiin reseptiä ensin siltä pohjalta, että kaapissa oli kilon jättipussi raakakaakaota. Siihen sitten tyttären kanssa yhdessä hioskeltiin settiä - ja mm. tämä herkku siitä saatiin kasaan.

      On kyllä kaikinpuolin hyvä ohje - vaikka itse kehunkin :D

      Poista
  5. Kiitos vinkistä!
    Ihana ohje. Tänään teenkin tuota jälkkäriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista - ja ihan annoit ennen maistamista :)
      On kyllä yksi meidän suosikkipikaherkkuja. Koko perheen mielestä hyvää ja jokainen aina vuorotellen tätä iltahämärissä hauduttelee...

      Joko ehdit testailla? Oliko tuo minun makeusaste sinulle sopiva? Työpaikalla lisäsin hiukan sokerin määrää - pojat kun on niin persoja makealle :D

      Poista
  6. Rakastan helmipuuroa! Tulee tehtyä vaan ihan liian harvoin. Mutta tätä herkkua on pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marketta :)
      Helmipuuro vaan osaa olla aina hyvää - yksinkertaisuuden ylistys :)
      Mutta kyllä on hyvää tämäkin - ja eipä monta tätä helppotekoisempaa herkkua ole.
      Helmisuurimoissa pointtina on se suutuntuma. Työpaikalla miehet kun ensikertaa tätä maistelivat, niin luulivat alkuun että oli keittäjällä vähän kiisseli jäänyt kökköröiseksi :D Kyllä sitten parin lusikallisen jälkeen tajusivat pointin - ja kyllä kehuivat. Ihmettelin kyllä suuresti, että ei tainnut kukaan tietää helmisuurimoista entuudestaan???

      Poista
    2. Moi! Helmipuuro on kyllä ihanaa!! Kaloreita aika paljon kyllä! Oletko töissä jossain ruokapaikassa keittäjänä?

      Poista
  7. Hei, olisiko vinkkiä, millä ton kookosmaidon voisi korvata? Haluan ehdottomasti testata tätä reseptiä, mutta valitettavasti kookoksen maku tökkii. Nämä gluteenittomat reseptit ovat toivepostauksia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Kiitos kommentista ja kiva kuulla että blogista löytyy jotain mieluista vinkkiä :) En itse ole tehnyt tätä kuin kookosmaitoon, mutta moni kaverikin on kommentoinut että onnistui hyvin maitoonkin. Itselle tuli mieleen, että jos käyttää maitoa, niin voisi lisätä myös lorauksen kermaa antamaan täyteläisyyttä. Neutraali riisimaito voisi olla sopivin vegaani korvike.

      Kerropa joskus mitä tykkäsit :)

      Poista
  8. Tein maitoon ja hyvää oli. Raakasuklaata käytin elämäni ensimmäistä kertaa. Aikuiset ja lapset tykkäsivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :)
      Kyllä raakasuklaa on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuote. On ihan erilailla täyteläistä ja pehmeää kuin tumma peruskaakao. Hintaa tietysti on vähän enempi, mutta käyttömäärät loppupeleissä niin pieniä, että siihen hennoo satsata.

      Poista
  9. Kuulostaa herkulliselta. Tätä aijon kokeilla. Raakakaakao on unohtunut purkkiinsa, jostain syystä. Kaivetaanpa se esiin.

    VastaaPoista