keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Savirouhetta viherkasveille



Tänään kipitin puolijuoksua töistä kotiin - iltaohjelmana oli odottamani sesonkihomma, sisäkukkien mullanvaihto. Ihan kaikkia kasveja en nyt yhdellä kertaa vielä ehtinyt käydä läpi, mutta hyvään alkuun pääsin kuitenkin.

Isoista altakasteluruukuista raapaisin vain pintamullan pois ja lisäsin kerroksen uutta mustaa. Osalle pienemmistä kasveista tein saman pintamultatempun, mutta osaan vaihdoin kasvualustaksi jo aiemmin esittelemääni Seramis -savirouhetta.

Suunnitelmissani oli kokeilla savirouhetta myös jokuseen lasiruukkuistutukseen, mutta huomasin ettei minulla oikeastaan ollut sopivia taimia ollenkaan valmiina... Kaikki vanhat anopinkielet ja pääsiäiskaktukset olivat ihan liian isoja, enkä hennonut jakaa juurakoita...

Onneksi huomenna on vapaapäivä... Aion vilkaista ainakin Plantagenin viherkasvivalikoiman, josko löytyisi uusia kiinnostavia sisäkukkien pikkutaimia. Ensisijaisesti aion etsiskellä jokusen uuden mehikasvin tai muun ryhdikkään paksulehtisen.

Tässä kuitenkin yksi jo ennakkoon valikoimani täsmäkohde savirouheelle - Lidlin kukkapoistoista löytynyt edullinen bonsaiviikuna, jonka mukana tuli keraaminen ruukkukin. Tykkäsin ruukusta ja kasvista, mutta suojaruukusta pilkottava muoviruukku & homeinen pintamulta vesittivät kyllä tehokkaasti koko setin idean.




Savirouheistutus tehdään umpiruukkuun - eli vuorasin Lidlin reiällisen ruukun muovipussilla. Kiinnitin sopivan kokoiseksi leikkaamani muovipussin yläreunan ruukkuun teipillä (älkää kysykö tarkemmin - joku musta leveä autotallista löytynyt Biltemateippi se oli :) Ravistin irtomullat juuripaakista ja istutin kasvin hiukan entistä syvempään. Juuripaakku oli aika pieni ja tiukka, joten mahtui hyvin vanhaan ruukkuun.

Savirouheistustuksessa siihen lisätty vesi ei sinänsä jää ruukun pohjalle (kuten hydroviljelyssä), vaan imeytyy aika nopeasti huokoiseen saveen. Kasteluvälin pitäisi pidentyä jopa viikkoihin. Vettä annetaan kerralla noin kolmasosa ruukun tilavuudesta ja veden mukana tarvittaessa ravintoliuosta. Savirouhe ei tiivisty tai "vanhene" vaan sen pitäisi olla ikuista - eli tarvittaessa sen voi huuhtoa ja käyttää uudelleen. Tämä siis vasta luettua teoriaa - kerron lisää kunhan saan käyttökokemusta.

Näyttää aika hyvältä jo nyt - mutta odottakaahan vielä jutun loppuun asti - siellä se viimeinen silaus :)

Tässä toinen savirouhesuunnitelma - aiemmin esittelemäni Ikean palmuvehka. Eipä ihme että kasvu oli kituliasta, alkuperäinen ostoruukku oli jo tungokseen saakka juurakoitunut. Raapaisin vähät irtomullat pinnasta pois mutta juuripaakkuun en sen kummemmin koskenut.

Savirouhekasvatus on ymmärtääkseni vähän kuin perinteisen multaistutuksen ja hydroviljelyn välimalli. Itse ravistelin tästä vanhasta multajuuripaakusta irrallisen höttömullan pois, mutten putsannut paakkua sen kummemmin. Uutena ruukkuna käytin vanhaa ämpäriä - sen olin jo valmiiksi mittaillut, että on sopivan kokoinen ison suojaruukun sisälle. Sekin vielä vinkiksi, että tukevia muoviämpäreitä löytää edullisemmin ja paljon helpommin kuin virallisia umpiruukkuja. Sangat napsautin pois tieltä pyörimästä. Edustuskelpoisia eivät ole, mutta tämäkin palmuvehka meni korkeaan suojaruukkuun. Ruukkuämpärin alle laitoin toisen alassuin käännetyn ämpärin nostamaan istutuksen sopivaan korkeuteen :)

Sinänsä hukkaan menee kaunis savirouhe piilotettuna ämpäriin, mutta halusin ihan mielenkiinnosta kokeilla tämän rouheen vaikutusta kasvuun. Minulla on nimittäin toinen ihan samanlainen palmuvehka - ihan samanlaisessa suojaruukussa - ja samassa huoneessakin. Sekin on istutettu ämpäriin, mutta multaan. Nyt onkin mukava seurata tuleeko kasveille eroja kasvussa ja yleisessä viihtyvyydessä. Palmuvehkasta omaa kokemusta sen verran, ettei viihtynyt altakasteluruukussa

Lisäsin savirouhetta sangon pohjalle muutaman sentin - ja taimipaakun ympärille sen verran kun sitä mahtui. Istutin paakun sen verran syvään, että sain myös pinnan peittoon muutaman sentin kerroksella savirouhetta. Tähän "ruukkuun" upotin myös kosteusmittatikun. Viikunabonsain ruukkuun en sitä laittanut, koska olisi jäänyt niin näkyviin. Tällaisen ison lehtevän kasvin juurelle tikku uppoaa ihan huomaamattomaksi.
Ruostunut kukkapylväs ja rispaantunut ruukku olivat kanssa yksi täydellinen täsmäkohde savirouheelle. Tulitikkukaktus ei vielä sen kummempaa keväthuoltoa kaivannut kuin pintamullan siistiminen. Rapsutin pari-kolme senttiä pintaa pois ja korvasin kokeeksi pintamullan savirouheella. Nyt näyttää tosi hyvältä - aika sitten kertoo, josko pinta pysyy siistinä vaikka alla on ruukun täydeltä vanhaa multaa.
Mutta tämä oli se mihin eniten innostuin uuden kauniin savirouhepinnan myötä - kukkaruukkujen tuunaus pienillä koriste-esineillä. Viikunabonsain juurelle istahti pieni merenneito.


Ja tulitikkukaktuksen juurelle pari keraamista pikkulintua.

Kyllä vanhojen sisäkasvien "pöllyyttäminen" vaan piristää ilmettä. Usein vaihdan vain kasvien ruukkuja päikseen - ja näyttää siltä kuin taas olisi kaksi ihan uutta kasvia. Myös kasvien paikkoja vaihtelemalla saa uutta ilmettä kotiin.

Pintamullan vaihtaminen siistii sekin kasvin ulkoasua, mutta savirouhe toi ihan uutta ilmettä. Käyttökokemusta minulla ei siis vielä viherkasvien savirouhekasvatuksesta ole, mutta kovasti kehuttu tuote näyttäisi olevan. Sen verran nyt kuitenkin voin jo sanoa, että ainakin näyttää tosi hyvältä.
Ja jos nyt vain ulkonäkö on pointtina, niin erityisesti savirouhe puolustaa paikkaansa sellaisten kasvien juurella, joissa multapinta on näkysällä - niinkin nyt tuo Lidlin viikunabonsai. Kasvin ulkoasu muuttui muutamassa minuutissa epämääräisen tuhnuisesta, huolitelluksi katseenvangitsijaksi.

Päivitystä juttuun:
Kuten suunnittelin - kävin tänään kauppa- ja kirpparikierroksella. Siinä kävi sitten niin, että juutuin tähän Cittarin tarjoushyllyyn peuhtomaan... Eihän tässä mitään varsinaista uutta lajiketta ollut, mutta muuten tosi hyvännäköisiä ja reilunkokoisia taimia. Otin pitkästä aikaa yhden saniaisen, muutaman muratin, muorinkukan ja kultapalmun. Kiva viikonloppuna miettiä uusille kasveille ruukut ja paikat :) Tänään kun vielä muistaisi "varastaa" työpaikalta pätkän kultaköynnöstä - sitä minulla ei nyt ole - ja vähän sillä silmällä olen kasvia vilkuillut jo pitkään :D



seramis savirouhe viherkasveille sisäkukille käyttökokemuksia vinkkejä ohje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti