maanantai 1. helmikuuta 2016

Kauraritarit - gluteeniton


Talvipakkasilla aamupalavakkarina meillä on se perinteinen - kaurapuuro. Ja puuron keitän aina liedellä kattilassa - mikroruokaan en oikein luota...
Jos heräilen itsekseni, niin kiehautan täsmäannoksen - ja kerralla sitten isomman satsin, jos tytöillä on sama aamuaikataulu.

Puuroa periaatteessa kannattaakin keittää sen verran, että sitä jää yli. Ylijäämä kaurapuuro käy mainiosti kasvispihvien pohjaksi - tai jos illalla on herkkunälkä, niin puuron loppu on jo puoli pannaria.

Tänään leikkasin aamuisen jämäpuuron viipaleiksi, leivitin ja paistoin pannulla. Päälle rahkalla jatkettua kermavaahtoa ja marjoja. Luulee lapset saaneensa jotain "hyvää" - mutta ei siinä ollut kuin kauraa, munaa, tattaria, rahkaa, marjoja, ripaus intiaanisokeria ja nökkönen voita :)

Gluteenittomat kauraritarit (noin kuudelle)
5dl jäähtynyttä kaurapuuroa 
1-2 munaa
1dl tattarijauhoa (Keskisen myllyn gluteeniton)

Paistamiseen voita (halutessa osa esim. kookos- tai oliiviöljyä)

Intiaanisokeria (Masajo)

2dl kermaa
2dl maitorahkaa
1-2rkl intiaanisokeria

Ennakoi kauraritarit keittämällä sen verran puuroa, että sitä jää noin 5dl annos (tai vähempikin riittää jos syöjiä ei ole monta). Eikä haittaa, vaikka puuro vähän "köntsääntyy" kattilaan - paksumpaa puuroa on jäähtyneenä helpompi leikata ja käsitellä.

Kippaa lämmin puuronloppu johonkin sopivaan astiaan. Pakasterasia tai muu vastaava passaa hyvin, siihen puuro muotoutuu sopivasti neliömallisiin annospaloihin. Vesipohjaisen aamupalapuuron voit hyvin jättää huoneenlämpöön jäähtymään ja tekeentymään päiväksi. Eikä haittaa jos puuroa ei tule samana päivänä käytettyä. Säilytyskippoon kansi päälle ettei puuron pinta kuivu ja satsi säilyy kyllä päiviäkin jääkaapissa.

Leikkaa jäähtynyt kaurapuuro noin vajaa 1cm paksuisiksi lohkoiksi. Jos puuro on kunnolla jämäkkää, voit pitää palat isompina - ja jos se on vähän löysempää, leikkaa pienempiä paloja.
Vispaa muna yhteen kulhoon. Laita toiseen tattarijauhoja (muutkin jauhot käyvät, itse käytän tattaria).
Pyöräytä kaurapuuropalaset ensin munakipossa - sitten jauhoissa - ja laita pannulle. Voi-öljyseosta ei tarvita pannulla paljon - sen verran vain, että pinta saa kauniin värin ja vähän makua. Paista paloja miedolla lämmöllä molemmin puolin kunnes ne ovat sopivan rapsakoita. Mielestäni kauraritarit ovat parempia, jos saavat paistua ihan rauhassa ja tekeentyä kunnolla ilman että pinta tummuu liikaa.

Laita kulhoon intiaanisokeria - pienireikäisen sihdin läpi hierottua, jotta sokerin rakenne on hienoa. Ota palat pannulta yksi kerrallaan ja pyöräytä heti intiaanisokerissa. Jos haluat keventää, kasta sokeriin vain lautaselle ylöspäin tuleva puoli.

Vaahdota kerma. Lisää maitorahka ja halutessa ripaus intiaanisokeria. Itselleni makeudeksi riittää kaurapalojen päällä oleva sokeri. Annostele lautaselle kauraritareita, kermarahkaa ja marjoja.


paistettu kaurapuuro pannulla ylijäänyt puuro resepti ohje

3 kommenttia:

 1. Hyvä idea-ei ole tullut itselle mieleen?!? Näyttää niin herkulliselta:)
  PS.Onko nuo Alku-hiutaleet gluteenittomia?

  VastaaPoista
 2. Moi Niinu :)
  Ihan syötävän hyviä ovat - ja meillä ne on nimetty kauraritareiksi. Hyvä huomio sinulta ne kuvassa olleet kaurahiutaleet. Eivät ole gluteenittomia, mutta minulla niitä vatsa kestää. Gluteenittomat kaurahiutaleet ovat aika paljon kalliimpia kuin tavalliset. Yhdelle tyttärelle ostan gluteenittomana, mutta meille muille sitten nämä tavan laatuiset. Otin kuvan jutusta pois ettei turhaan enää hämää ketään. Kiitos viestistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sen takia kysyin kun ovat niin naurettavan kalliita nuo gluteenittomat kaurahiutaleet että josko olisi tullut kilpailua markkinoille...Meillä käytetään Provenan Jumbo oatsia;se on isoa ja siitä tulee maitoon kierrevatkaimella tehden ihanan pehmeää puuroa:)

   Poista