maanantai 11. elokuuta 2014

Kurpitsan kaunistama komposti


Jättikurpitsa ja köynnöskrassi ovat aika osuva pari - ainakin näyttävät hyvältä, vai mitä? :) Vaikka - krassia ei saisi lannoittaa liikaa ettei kukkiminen kärsi - ja vaikka kurpitsa vaatii kasapäin sitä itseäään... No, tässä keväällä kasaan haravoidussa kasassa viihtyvät nyt kuitenkin molemmat samoissa lannoissa ja kirjaimellisesti toisiinsa takertuneina :)

Keväällä rakensin liiterin taakse hukkanurkkaan muutaman kompostikehikon lavakauluksista. Kurpitsa on tykännyt uudesta kodistaan ja yllätyksekseni myös reunoille kylvämäni, varmaan sen kymmenen vuotta vanhat krassinsiemenetkin itivät.
Yhdessä lootassa on myös kesäkurpitsan taimi. Paikka on sen verran varjossa, että satoa ei vielä ole ehtinyt tehdä, mutta kukkii kilpaa krassien kanssa.


Huhtikuu


Juhannus

Elokuun alkupäiviä

Kylmä kevät vikuutti kurpitsankin taimia, ja krassin lehdet olivat täynnä reikiä (en tiedä mikä ötökkä niitä teki). Pieniä nättejä kurpitsan alkuja lehtien alta kuitenkin jo löytyy - tosin ennätysmittoihin eivät taida tänä syksynä ehtiä. Jättikurpitsa kasvattaa hedelmän vasta nyt, loppukesän ja syksyn pimeinä öinä. Useampanakin kesänä kurpitsatouhu on tuntunut tässä vaiheessa ihan toivottomalta, mutta syksyllä sato on yllättänyt positiivisesti. Uskoa siskot - uskoa, toivoa ja rakkautta :D

Kiitos vielä kaikista mukavista tomaatinsiemenviesteistä. Tuli sekin tässä mieleen, että samaan kuoreen voin laittaa tämän jättikurpitsankin siemeniä jos innostut kokeilemaan. (Varauksella että kurpitsat tänä vuonna kasvavat ja saan siemeniä talteen :)

Lajike on
"CUCURBITA maxima Duchesne Jättikurpitsa, talvisquash 'Dill's Atlantic Giant'.
Valtava lajike, jolla on hallussaan maailmanennätys (kasvatettu ihanteellisissa oloissa yli 460-kiloiseksi). Tekee harrastajaviljelmilläkin valtavia hedelmiä. Hieno ruokakurpitsa, joka sopii esim. piirakkaan."
Lähde: Exotic Garden

Ei kasvanut kurpitsa minulla viime syksynä ihan ennätyslukuihin, mutta olin tyytyväinen tähänkin :)


14 kommenttia:

 1. Kyllä tuo on upeaa katsottavaa tuo sinun puutarhanhoitosi - satoa tulee hienosti! Mutta olet sinä kyllä töitäkin tehnyt - eivät nuo itsestään tuolla kasvaneet ole. Ihailen kyllä teitä puutarhureita - ja vähän kadehdinkin;)
  Upeaa sadonkorjuun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady :)
   Usko vaan, että aika vähällä pääsen puutarhahommissa. Kasvimaan perustus on aikanaan tehty sitä ajatellen, että hoituu mahdollisimman helposti. Ei minun sadot niitä parhaita ole - en lannoita tai kastele oikeastaan ollenkaan, nurmisilppu lannoittaa, pitää rikkaruohot pois ja säilyttää kosteuden aika hyvin. Omillaan ovat suunnilleen koko kesän kaikki kasvit. Muutenkin olen aika neuroottinen sen suhteen, etten lannoita liikaa - ehkä nitraatistakin varoitellaan vähän liikaa... Kun en oikein tiedä asiasta, niin pidän varulta matalaa profiilia lannoituksen kanssa.

   Poista
 2. Upean näköistä! Tuosta kurpitsakuvastasi tulee aina niin hyvälle mielelle. Näytät siinä niin onnelliselta puutarhurilta =)

  VastaaPoista
 3. Kurpitsat maisemoivat hienosti kompostit kesäksi.:) Meilläkin lehtikomposti on aivan kurpitsojen peitossa. Myöhässä on meilläkin kurpitsasato. Vasta muutama kesäkurpitsa saatu. Jättikurpitsojen alkuja on paljon, mutta tuskin enää kovin isoiksi ehtivät kasvaa. Muutenkin oli vähän huono vuosi avomaalla, kun alkukesä oli kylmä ja sen jälkeen pelkkää paahtavaa hellettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Katja :)
   Kiva kuulla muidenkin viljelijöiden tarinoita. Oli kyllä kieltämättä outo kesä taas... Istutin tapani mukaan kaikki taimet jo toukokuun alussa - ja tein siemenkylvötkin. Tomaatit ja chilit paleltuivat osin ja se varmaan hidasti kasvuunlähtöä. Avomaankurkun ja pinaatin ensimmäinen siemnkylvö märkäni kokonaan - pavuistakin osa. Ihmettelen sitäkin, että vaikka heinäkuu oli niin aurinkoinen, tomaatti ei kypsynyt tavalliseen tahtiin. Ensimästä kertaa myös tyrnisato jää heikoksi.
   Saapi nähdä miten käy minun jättikurpitsalle... Ikinä en henno karsia alkuja - kasvaapahan minkä kasvaa :) Purjotkin ovat vielä osin honteloita, mutta niin viime kesänäkin näihin aikoihin - kasvoivat kokoa vasta syyskuussa.

   Poista
 4. Oi kun sinä saat niin ihanaa satoa tuolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dahlia :)
   On tämä niin mahdottoman hienoa aikaa... Kaikkea on :)

   Poista
 5. Hienot systeemit, ihailen sinun kekseliäisyyttäsi! Toivottavasti saadaan lisää kuvia myöhemmin syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anita :)
   Jokusen kuvan laitoinkin juuri - saa nähdä kuinka pitkään päästään ilman pakkasia... Muutama pihaprojekti on nytkin työn alla ja suunnitteilla - laitan juttua kunhan pääsen eteenpäin :)

   Poista
 6. Heippa! Oon lukenut blogiasi jo parisen vuotta koskaan kommentoimatta, mutta nyt halusin vaan sanoa, että olet todella inspiroiva ja blogistasi huokuu jonkinlainen vankka kokemus ja hyväntuulisuus, jota ihailen. Tällaista toivoisin omankin elämäni olevan sinun ikäisenäsi! Toki matkaa siihen on vielä, sillä olen vasta 23-vuotias... :> Kiitos tästä blogista, se on ollut monen aamun piriste ja täältä olen poiminut paljon hyviä vinkkejä. Keep up the good work! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos ihanasta kommentista :)
   Aika monenlaista sitä tähän ikään on jo ehtinyt kokeilla... Olen vähän semmoinen että intoa on enemmän kuin tietoa tai taitoa. Joskus välillä homma onnistuu kerralla - sitten taas tulee huteja :D
   Jep - ehkä olen aikalailla peruspositiivinen - uskon tulevaan enkä haikaile tai mieti menneitä. Aikalailla sinut olen ikäni ja kehoni kanssa - mahamakkara vain naurattaa :D Ja sitä on nyt kertynyt - kiitos kaikkien eväshetkien...

   Poista
 7. Ihania kuvia! Minullakin kasvaa noita Atlantic Gianteja. Jännittää kuinka isoiksi ne ehtivät kasvaa! Viimevuoden kuva sinulla näyttää komealta! :) Mitä valmistit kurpitsasta?
  Jos kiinnostaa, niin meidän kampusviljelyn blogista löytyy juttua omien kurpitsoideni kasvusta viljelysäkissä otsikoilla "Siemenestä piiraaksi". http://blogs.helsinki.fi/kampusviljely-campus-farming/blogi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva :)
   Tänä vuonna taitavat jäädä aika pieneksi kurpitsatkin.
   Teen niistä aina sosetta - pilkon, haudutan pehmeiksi ja soseutan sauvasekoittimella. Sose on hyvä pohja kasviskeittoihin, taikinoihin, lettuihin... Käy vaikka mihin, pullaakin tein siitä ennen paljon.

   Poista