torstai 28. elokuuta 2014

Alanya 2014


Nappasin äkkilähtönä kotikentältä viikon loman Turkin Alanyaan. Tämä oli taas kaikin puolin mukava ja edullinen loma - nämä lupaamani matkavinkit nyt vaan hiukan myöhässä täältä kotisohvalta käsin - hotellitiedoissa luvattu nettiyhteys ei sitten toiminutkaan...

Alanya puolustaa paikkaansa edullisena lähikohteena aurinkolomaa hakevalle. Suoria lentoja Antalyaan lähtee usein maakuntien pikkukentiltäkin - ja se on iso plussa. Pääkaupunkiseudulla asuvat eivät ehkä huomaa, että meille maalaisserkuille matka Vantaan kentälle vie usein tunteja enemmän kuin itse lento lomakohteeseen...

Antalyan seudun kohteista olen aina valinnut Alanyan - koskapa ystävälläni on siellä "kesämökki". (Tällä kertaa kuitenkin asuimme hotellissa.) Haluan lomalla "ihmisten ilmoille" - kaupunkikohteisiin joilla on historia ja olemassa olevaa paikallisasutusta jo ennen turismin aikakautta. Alanya on mielestäni lomakohteena sopivan kokoinen kaupunki - tutkimista riittää useallekin vierailulle, mutta alueen pystyy vielä inhimillisesti hahmottamaan.

Euron kurssi on taas viime talven aikaan vahvistunut, joten jo entuudestaan edullinen Turkki on nyt vielä hitusen entistäkin edullisempi lomakohde. Euron vaihtokurssi oli nyt reilu 2.8 liiraa, (vielä muutama vuosi sitten se oli vain hieman yli 2 liiraa) eli liirahinnat voi käytännössä nyt melkein jakaa kolmella eurohinnoiksi.

Ravintoloissa edullisia ja hyviä ovat "Locanta" -kyltillä merkityt ravintolat. Niissä ei tarjota alkoholia. Nyt annoshinta keitoille oli 5TL (1,7€) ja kebab-rullalle 4TL (1,4€). Hyvä ruokajuoma, sekä aamupalan ja välipalan lisuke on Ayran; hapatettu jogurttijuoma, jota saa supermarketeista noin 0,50TL (0,20€) hintaan. Se auttaa myös pitämään vatsapöpöt kurissa.

Mukavia Locantoja on useampikin mm. linja-autoaseman laidalla (löytyy helposti Otogar -kylttejä seuraten). Parasta tällä kertaa oli kuuma jogurttikeitto. Papusoppa on aina hyvää ja Linnea tykkäsi lammasvartaasta.



Valitsen aurinkolomilla aina hotelliksi huoneiston, jossa on edes minimalistiset keittomahdollisuudet. Oma jääkaappi, vedenkeitin ja sähkölevy - loman luksusta. Mukaan pakkaan vihreää- ja yrttiteetä, puurohiutaleita ja Vogelin yrttisuolaa.
Parhaat vihannekset ja hedelmät saa torilta, mutta markkinoita ei ole ihan joka päivä - eikä joka nurkalla. Nytkin kävin ensimmäisenä päivänä Metro-tukussa, jossa on ison marketin valikoima kaikkea mahdollista taulutelevisioista gluteenittomiin tuotteisiin. Hintataso on edullinen ja elintarvikkeita käsitellään länsimaisen tarkasti mm kylmätilojen osalta.
Pienempiä edullisia kauppoja ovat mm. BIM ja SOK - niistä saa tarvittavat jokapäivän vedet tms yhtä edullisesti kuin Metro-tukusta.




Metro-tukkuun sisäänpääsy on ymmärtääkseni nykyisin helpompaa kuin aiemmin. Asioidessasi täytät vain vierailijakortin, johon merkitset oman hotellisi osoitteen ja puhelinnumeron. Metroon pääsee ainakin busseilla 2 ja 202 jotka kulkevat keskustan "kahdenkymmenenviiden metrin" -katua, mutta monella muullakin bussilla tai Dolmuksella. Metro mainitaan usein bussien reittilistassa.
Sieltä ostin taas tälläkin reissulla tytöille mm. aitoja Converse -tennareita noin 30€ hintaan ja tosi kestäviä ja hyviksihavaittuja Puman ja Caterpillarin sukkia

Ja voi lomalla välillä käydä ihan yksinkertaisesti hampparillakin. Viime keväänä Alanyn keskustaan avattiin myös Hesburger, jossa juusto- ja kana-aterian sai alle 6TL eli reilulla parilla eurolla ja pehmiksen 0,50TL (noin 0,20€).


Ja mistä tykkään - Starbucks'in vihreästä teestä :) Joka päivä kävimme iltapäiväteellä keskustan kahvilassa. Keskikokoinen tee 4TL (1.40€) ja varjoisa istuinpaikka keskellä kaupungin ihmisvirtaa. Kahvilan kakuista en niin perusta, mutta Turkissa on aika harvassa paikkoja, joista saa muuta kuin paikallista mustaa teetä.


Ja tulevan hävikkiviikon kunniaksi teepussivinkki: Starbucksin teepussi on tosi muhkea. Itse haudutan siitä yleensä kertakupilliseen kaikki tehot irti, mutta nuorin tytär ja siskonikin ottivat pussin pois heti kun tee pääsi pöytään saakka. Ne pussit pakkasin joka päivä tyhjään mukiin, kansi päälle ja kassiin. Yöksi jääkaappiin ja aamupalan seuraksi niistä valmistui vielä kattilallinen ihan mainiota teetä :)

Aamupalaa omassa huoneessa. Sen verran loman kunniaksi laiskottelimme, että käytimme osin kertakäyttöastioita.

Itse vaihdoin meille neljän naisen käyttökassaksi tasan 200€ (eli 50€/henkilö) ja se riitti meille mainiosti viikon lomailuun (ruoka, bussimatkat...) Aamupalan teimme hotellilla, päiväruokailut Locantoissa ja välillä hampparipaikoissa, teetä Starbucksissa ja herkkuja Hanci-kahvilassa. Viikon aikana käytimme kerran taksia Metro-ostosten kanssa, muuten Alanyassa kannattaa liikkua busseilla - kertalippu on 2TL (0,70€) ja sillä saa ajella niin pitkälle kuin bussilla pääsee.

Aurinkotuolit vuokrasimme kerran, mutta rantahiekka tuntui ihan liian kuumalta. Levitimme muina päivinä ison lakanan viherkaistaleelle rantahiekan yläpuolelle. Alueella on penkkejä, joissa voi lueskella ja puita jotka varjostavat tarvittaessa - varjoinen ja ilmainen mukava istumapaikka rannalla, eikä tarvitse koko ajan tuskailla joka paikkaan sotkeutuvan kuuman hiekan kanssa... Ihmettelen etteivät ihmiset hyödynnä nurmikkokaistaleita enemmän.

Ostoksia en tällä reissulla paljon viitsinyt tehdä. Niihin tuhlaantui noin satasen verran; Converset ja sukkia Metro-tukusta, aspiriinia (jotkut käsikaupan lääkkeet ovat edullisia apteekeissa) ja kaverin pyynöstä tuliaisina mikrokuituisia miesten kalsareita ja naisten pikkareita basaarista. Niistä maksoin 50TL eli 17€/10kpl. Siihen summaan sain kaupat tingittyä kohtuuväännöllä - onko joku teistä päässyt paljon paremmaksi? :)

Linnean mielestä parasta oli keräillä simpukankuoria.

Ja minun mielestä istua rannalla hyvän kirjan ja vesipullon kanssa :) Keskipäivän tunnit palmun alla puiston penkillä ja rantahiekalla myöhäisen iltapäivän lempeässä auringossa...

Olen jokusen kerran käynyt Alanyassa keväälläkin, mutta tykkään kyllä enempi syksyistä. Uimavesi on nyt kolmisenkymmentä asteista (keväällä merivesi on aika kalseaa), yöt ovat lämpimiä eikä sadepäivistä ole pelkoa. Keväällä sää on epävakaisempi ja illat viilenevät auringon laskettua. Alanyassa vielä lokakuukin on lämmin lomakuukausi, johon kannattaa napata ainakin edullinen äkkilähtö jos vain sopiva osuu kohdalle.

9 kommenttia:

  1. Voi ei, tuli matkakuume:-) Niin kiva juttusi ja kivat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KässäRitu :)

      Minullekin tuli - samalla sekunnilla kun taas palasin puoliltaöin syyssateiselle kentälle...
      Äkkilähtöjä kannattaa kyllä vähän vilkuilla. Ollaan parhaimmillaan saatu viikon reissuja hotellilla ja aamupalalla reilulla satasella. Turkki on edullinen kohde, jos yhtään seuraa, missä paikalliset aterioivat ja missä tekevät ostoksensa. Tykkään muutenkin sellaisesta ihan tavallisesta elämästä lomallakin - mennään nukkumaan ihmisajoissa, syödään kohtuudella ja liikutaan paljon kävellen :)

      Poista
  2. Löytyykö ulkomailla ulkona syödessä helposti gluteenitonta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)
      Kyllä vaan - ei ole mikään ongelma. Tavallinen lounasruoka on usein keittoja ja vihannespatoja, kaupasta saa vihanneksia ja hedelmiä... Alanyan Metrossa on kaikkea - gluteeniton leipähylly ja luomutuotteitakin.
      Ja ollaan me pikkuhiljaa menty siihen jamaan, että viedään tuttuja tuotteita laukussa mukana. Nytkin oli riisikakkuja, yrttisuolaa, puurohiutaleita, teetä ja oma kattilakin - se tosin vanha sellainen joka jätetttiin hotelliin :)

      Sen verran olen oppinut, että seuraavalle matkalle otan mukaan hyvän pikkuveitsen ja blenderin tai ainakin sauvasekoittimen. Torit on täynnä hedelmiä ja vihanneksia. Niistä saisi hetkessä ihanaa smoothieta tai vaikka keiton. Tuntuu että viikossakin jo tympääntyy syömään ulkona ja kaipaa omia ruokia :)

      Poista
  3. Voi - Alanyassa olimme aikoinaan häämatkalla - silloin siellä vasta aloiteltiin turismibisnestä. Täytyisi oikeastaan käydä vähän verestämässä muistoja;)
    Ja olen samaa mieltä tuosta, että kotiseutukentältä on huomattavasti mukavampi lähteä reissuun. Olemme esim. Lontooseen lentäneet Turusta siten, että vaihto oli Riikassa. Kotikentälle on aina kivempi palata matkalta, kun ei ole enää automatkaa edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)

      Ihan totta - meillekin matka Helsinkiin vie kauemmin kuin lento Turkkiin... Tympii matkustaa viikon reissullla vuorokauden ympäri suuntaansa...

      Alanya nyt ei mikään kulttuuri- tai kulinaristikohde ole, mutta helppo ja edullinen rantaloma. Tykkään, että vaikka ympärillä on kohtuullisen kokoinen kaupunki ja paikallisaustustakin, voin lähteä ulos sen kummemmin laittautumatta vanhoilla mukavilla shortseilla ja sandaleilla - ja olo on ihan kotoinen. Kaupunkiloma Euroopassa vaatii jo vähän paneutumista matkavaatetukseen :)

      Poista
  4. Olipas taas kiva postaus. Mekin aloimme miehen kanssa suunnittelemaan vastaavaa reissua blogisi innoittamana. Ja samalta kentältä olisi niin helppo lähteä lentoon. Jospa vielä löytyisi kivoja äkkilähtöjä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija :)

      Kyllä äkkilähtöjä yleensä aika hyvin on. Viime kesäkuussa tosin niitä ei kolean kelin aikaan löytynyt, silloin niitä viimeksi metsästelin huonolla tuloksella...
      Parilla satasella nytkin huomiselle on lähtöjä Jyväskylästä. Ainakin Atak Apart on luokitustaan parempi hotelli. Aamupalakin on laadukkaampi ja monipuolisempi, mitä toisinaan on tarjottu Turkin neljän tähden hotelleissa.
      Edellisen reissun Özdemir -hotellia en suosittele.

      Poista
  5. Hei Johanna! Mukava postaus jälleen kerran. Nyt iski matkakuume ;). Pakko kysäistä, varaatko matkan jostain matkatoimistosta suoraan pakettimatkana vaiko lennot ja hotellin erikseen? Onko vinkkejä mistä saisi edullisimmin? Suunnitelmissa on myös Turkin matka nyt syksyllä vielä. Kiitos etukäteen syysterkuin pia

    VastaaPoista