maanantai 14. heinäkuuta 2014

Keventäjän kurkkuwokki - gluteeniton


Nyt on se aika vuodesta kun ei kannata ostaa kurkkua - ehei, ei ollenkaan yhtä tai kahta kurkkua - vaan nyt kannattaa ostaa kasoittain ja kiloittain kotimaisia kurkkuja.

Tämä korillinen - kymmenen kurkkua, noin kolme kiloa vihreää kultaa, päivän hinta 2.60€ - eli 0,26€/kpl!

Tuorekurkku - se on yksi parhaista keittiön perusraaka-aineista. Nyt kuumimpaan sesonkiaikaan kurkkua myydään jopa alle euron kilohinnalla. Ei auta ujostella yhtään vihanneslaarilla - minäkin lastaan kärryyn aina kymmenen tai parikymmentäkin kurkkua kertaheitolla.
Kaupassa kannattaa valita aina mahdollisimman tummanvihreät kurkut - niiden karotenoidipitoisuus on korkein. Tuorekäytössä kurkun pitää olla napakka - eli tarkistus, että kurkun päätkin ovat virkeitä.

Helteillä kurkku on jääkaappikylmänä raikasta dipattavaa rannalle, retkievääksi tai välipalaksi. Kurkku on myös ihan paras vihersmoothien pohja-aines - sekaan yrttejä ja nauti ihan siltään. Lisäämällä kurkkusmoothieen luonnonjogurttia sekoituksesta tulee ruokaisampi versio. Kurkusta valmistuu tehosekoittimella klassinen kylmä kurkkukeitto - tai kattilassa sadepäivänä lämmittävä sosekeitto. Kurkku taipuu keittiössä lähes kaikkeen - mietoaromisen kurkun käyttöä ei kannatakaan rajoittaa vain viipaleiksi voileivälle tai salaattiin.

Tuorekurkku sisältää runsaasti kivennäisaineita. Eikä kotimaista kurkkua saa kuoria siivuakaan - nimenomaan kurkun kuoressa on suurin osa kurkun sisältämästä kuidusta ja piistä, joka on yksi tärkeimpiä hiusten ja kynsien rakennusaineita.

Mutta mitä kurkussa ei ole - kaloreita. 100g tuorekurkkua sisältää pyöreät 10kcal, eli kurkku on käytännössä nollakalorituote.

Tänään aamusta sää oli hutuisen pilvinen - teinkin salaattien vaihteluksi kevyen lämpimän lounaan kurkusta wokkaamalla.
Kurkkuwokki - gluteeniton (noin 4 annosta)
2-3 kurkkua (noin 1kg)
1tl Atlannin hienoa merisuolaa
1 punasipuli (ohueksi viipaloituna)
1/2tl kuivachilirouhetta (tai noin 1cm pala tuorechiliä pieneksi pilkottuna)
2-3rkl oliiviöljyä
1/2 luomusitruunan mehu
1tl chimichurrie-mausteseosta (yrttejä, sipuli, pippuri, valkosipuli - loistava mausteseos myös salaatille)
100g fetajuustoa kuutioina
Tuorekorianteri- ja persijasilppua

100g riisilastuja (dried rice cake) tai noin 150g pennemakaroneja (gluteeniton tai tavallinen)

Halkaise kurkut ja kaavi pehmeä sisus kulhoon. (Käytä esim. lettutaikinan nesteeksi tai pyöräytä samantien tehosekoittimessa tuorekorianterin kanssa vihersmoothieksi.) Pilko kurkunpuolikkaat noin sentin vahvuisiksi viipaleiksi ja laita lävikköön - alle kulho johon ylimääinen neste voi valua. Ripottele päälle noin 1tl hienoa merisuolaa ja sekoita. Hikoiluta ainakin noin puoli tuntia - mieluummin reilu tunti.
Itse teen tämän vaiheen aamusta - lounasaikaan palaset ovat käyttövalmiita.

Aloita ruuan valmistus laittamalla riisilastut likoamaan kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Kuumenna keittovesi, mausta ripauksella Atlannin merisuolaa ja laita lionneet riisilastut kiehumaan noin 13-14min.

Kaada kurkkuviipaleet läviköstä puhtaalle kangasliinalle ja kuivaa ne painellen. Kuumenna oliiviöljy wokkipannussa (tai muussa kasarissa). Lisää ohueksi viipaloitu punasipuli ja kuivatut kurkunpalat. Pyörittele kohtuukuumalla pannulla kunnes saavat hiukan väriä. Lisää chili ja mausteseos. Hauduta hetki ja purista pannulle puolikkaan sitruunan mehu. Lisää keitetyt riisilastut ja lopuksi kuutioitu feta. Ota pois liedeltä. Lisää silputut tuoreyrtit.

Olen tykästynyt etnisestä kaupasta löytämiini riisilastuihin - niiden sitkeähkö rakenne ja littoinen muoto sopivat mainiosti wokkiruokiin. Siitä aiheesta vinkkaan sen verran että "Dried rice cake" -riisilastut toimivat mielestäni parhaiten. Toki voit käyttää tähän kevyeen kesäwokkiin myös esim. noin 100g riisinuudeleita tai noin 150g pennemakaroneja.








Parhaan kurkun tunnistat sirkkalehtimerkistä. Sirkkalehtimerkki tarkoittaa, että tuote on sataprosenttisesti suomessa viljelty. Mikään muu suomalaisuuteen viittaava merkki ei yllä samaan. Ostamalla kotimaisia vihanneksia saat hyvänmakuisia ja turvallisia tuotteita, mutta samalla valinnalla tuet suomalaista työllisyyttä ja hyvinvointia.
Puhtaasti kotimainen -tuote on yksinkertaisesti puhtaasti kotimaista.

Pari linkkivinkkiä: Vihannes.net sivustolta löydät herkullisen reseptipankin. Tykkäämällä Vihannes.net Facebook -sivusta, saat kaksi kertaa kuukaudessa seinällesi uuden kasvisruokareseptin - ja niitähän ei voi koskaan olla liikaa :)




4 kommenttia:

  1. Löysin demi.fin sivuilta tällaisen keskustelun, kannattaa käydä kurkkaamassa! Siellä mainitaan sinun blogi! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä :)
      Taitaa olla eka kertaa tämän tätiblogin historiassa kun löytyy Demiin linkitettynä :D

      Poista
  2. Voi järjetön ku näyttää herkulliselta. Jospa en teekään tänään salaattia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      Meilä tyttäret tykkäsivät tästä niin että tein kolme kertaa peräkkäin samaa ruokaa. Minäkin tykästyin ja kylässä käynyt herrasmies oli mieltä että sopisi ravintola-annokseksi. Hän tosin olisi kaivannut rinnalle palan lihaa tai kalaa :)

      Poista