maanantai 7. huhtikuuta 2014

Nuput - kevään ensimmäiset

Tomaatin taimet ovat päässeet maitopurkkipituuteen - kaikki saivat uudet vaatteet :)
Ruukkuihin kesäkukkamultaa - koska sitä löysin syksy-alesta euron/pussi.



(Meillä ei vieläkään käytetä rasvatonta... Sain tyhjiä purkkeja työmaaruokalasta.)

Karsin lehdet varresta pukemista helpottaakseni.

Tomaatin kevätpaita pujotetaan pään yli - helmat tungetaan housun kauluksen sisään.

Täytetään mullalla kaulaan saakka ja kastellaan.

Takaisin ikkunalle - vielä noin kuukaudeksi...


Tigerella tomaatista löysin jo ensimmäiset kukkanuput :)

tomaatin ruukutus / tomaatin taimikasvatus / tomaatintaimet maitopurkissa /

17 kommenttia:

  1. Hyvä postaus <3 :) Terkuin Veera :)

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Onpas tosi rehevät taimet, paremman näköiset kuin Plantagenilla sunnuntaina ( en tietenkään ostanut kun on omat ikkunalla.. Katsoin vain et 5 e kpl) onko sulla käytössä kasvilamppua? Ihmettelen, kuinka noin pienestä ruukusta voi kasvaa tuollainen sateenvarjon kokoinen taimi!! Mulla ei ole noin leveät, mutta purkitin kanssa eilen paidat housuihin, olin tosin leikannut tuon tölkin yläosan pois vaikkei olis tarvinnut. Kiva katsella, kuinka kasvit edistyvät täällä blogissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - olipa rohkaiseva uutinen - parempia kuin "oikeat" taimet :)
      Täytyy kyllä käydä ihan katsomassa, mitä siellä on tarjolla.
      Ei ole minulla - tai siis taimilla kasvivaloa. Jos ensi kevääksi saisin hankittua - on kyllä suunnitelmissa sekin. Ihmeen hyvin taimet minunkin mielestä ovat kasvaneet. Tomaatit kylvän ihan tarkoituksella ajoissa, vaikka kaikki menevät ihan avomaalle ja ulos. Sain viime kesänäkin ensimmäiset kypsät jo ennen juhannusta. Ja siitä sitten koko kesän aina syyskuun pakkasiin asti.

      En ole koskaan oikein paikan päällä nähnyt, millaisia taimia muut kasvattavat - eli en osaa sanoa näitä hyviksi tai huonoiksi... Varsi on vähän pitkä, mutta tukeva. Kuukauden verran kun se vielä hautuu maitopurkin jatkovarressa, niin taimissa on sitten ulos viedessä iso ja vahva juurakko.

      On näitä vaan mukava itsekin seurata miten joka päivä jotain uutta tapahtuu. Ihmeellinen on maailma :)

      Poista
  3. Oi, nytkö ne jo pitäisi kasvattaa? Hui! Minä kun ajattelin, että vasta kesällä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Dahlia :)
      Minulla on tapana aina vähän keulia - en malta millään odotella niitä oikeita ja virallisia istutusaikoja. Tykkään myös, että saan mahdollisimman pian vaan omia tomaatteja - on ne niin parhaita :)

      Poista
  4. Hyvässä kasvussa ovat taimesi. Omani tulevat hieman perässä. Viikonloppuna koulein ne jo myös isompiin purkkeihin ja parempaan multaan. Jospa kohta sitten saa jo odotella myös ensimmäisiä nuppuja.:) Aika tungosta vain alkaa jo olla ikkunalla. Reilu kolmekymmentä tomaantin tainta, toinen mokoma chiliä ja paprikaa, ja muutama muu taimi. Ja kohta pitäisi taas kylvää kaikkea uutta. Toivottavasti kesä tulee pian. Sitten helpottaa, kun taimet saa kantaa ulos.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja :)

      Eikö ole ihanaa aikaa... Minullakin on vielä se hipelöintivaihe päällä ja euforia jokaisesta uudesta lehdestä. Toukokuussa se sitten yleensä vaihtuu kyllä ruukkuahdistukseksi kun joka paikka on purkkeja täynnä ja homma alkaa levitä käsiin...

      Minulla on nyt ensimmäiset chilit - ihan innoissani niiden kanssa. Mielenkiinnolla kokeilen myös purjon ryhmäkasvatusta. Tomaateille pitäisi rakentaa jotain tukikehikkoja ulos - sekin vielä suunnittelematta. Viime kesänä Black Russian yllätti positiivisesti ja laitoin nyt siitä innostuneena muutamaa muutakin korkeammaksi kipuavaa lajiketta.

      Ihanaa kesän odotusta sinulle - kerrohan kuulumisia myöhemminkin - ja kuviakin näkisin mielelläni, niitä voi laittaa tuohon blogipostiin :)

      Poista
    2. Blogistani löytyy aina välillä postauksia myös hyötykasvipuolesta. Vaikka ruokablogi onkin, niin tuo puutarhapuoli kuitenkin vaikuttaa niin paljon myös ruokapuoleen, että pakkohan sillekin oli oma kategoriansa tehdä.;)

      Poista
  5. Kauniit taimet sinulla. Minäkin uudelleen istutin pitkiksi päässeitä tomaatintaimia eli kieputin pitkää vartta purkkiin ja multaa päälle. Minun pitäisi saada kasvivalon lisäksi viileämpi paikka taimikasvatukseen, niin eivät noin venähtäisi. Meillä Tiny tim tekee nuppua, samoin chilit (joiden tämänhetkinen nuppumäärä lupaa kyllä hyvää satoa). Purjot itivät mallikkaasti, kiitos Lidlin siemenien. Ikkunoilla on lievästi sanottuna tungosta kun tapanani on kasvattaa äidilleni äitienpäiväkukiksi petunioita. Nyt niitäkin on n. 50 purkillista ja meinaavat piruvie nekin alkaa kukkimaan. Pulassa ollaan jälleen kerran, ei sitä koskaan opi ja parin viikon päästä pitäisi laittaa kurkut ja kurpitsat. Toivotaan lämmintä kevättä, että pääsen viemään tuon purkkiarmeijan hyvissä ajoin kasvihuoneeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)
      Minä keulin ja laitoin jo viime viikolla kurpitsat... Näyttää että ovat itäneet yli odotusten - taas säälittää kitkeä ylimääräiset taimet pois...
      Minä en ole koskaan kieputellut tomaatteja. Näissä on kyllä niin vahvat varret, että ei niitä olisi voinut yhtään taitellakaan. Maitopurkkisysteemi sopii minulle kun istutuspaikka on syvämultainen - tai mahtuvat ne myös isoihin altakasteluruukkuihinkin.

      Kukkia en ole kasvattanut koskaan - kun ei ole sitä kuuluisaa tilaa :D Kylvän samettiruusuja ruukkuihin ulos heti kun maa sulaa ja lähtevät kyllä ihan hyvään kasvuun sielläkin.

      Chileissä ei ole vielä (täytyy tarkistaa taas huomenna :) nuppuja. Ei ole kyllä mitään havaintoa lajikkeesta - syksyllä olen viisaampi - miten kävikään...

      Lehtikaalit ovat vaatimattomia kuten aina... Kokeilen nyt sitä viileäkasvatusta. Heitin yhden erän ruukkuja tuonne pakstinvarastoon, jossa on muutama aste lämmintä. Valoa sitten kyllä heikommin kun ikkuna on pohjois-seinustalla. Katsotaan miten käy.

      Lämmitätkö kasvihuonetta? Antaahan se paljon lisämahdollisuuksia harrastukseen.
      Viime syksynä sitä kasvihuonetta minäkin vähän harkitsin, mutta totesin sen aika mahdottomaksi hommaksi itse saada pystyyn (mies kun oli reissussa koko syksyn). Katsotaan, josko joskus...

      Poista
  6. Tässä kuolettavan tylsässä duunissa on sentään yksi luontaisetu. Multaa voin lapioida kyytiin niin paljon kuin tarviin. Ei silläkään työpäivää saa kulumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ansku - kuulostaa aika hyvältä työpaikalta :) Tarvitsisit semmoisen tontin, mitä voisit täyttää joka päivä...
      Minulle ukko lupasi hakea kärryllisen hevonpeetä. Nyt odotan ja vihjailen ja painostan - kun kerran lupasi :)

      Poista
  7. Hei Johanna. Kiitos valaisevasta tomaattipostauksesta taas. Itselläkin muutama taimi "sinun malleilla" kasvamassa :) harmikseni asunnossamme ei ole ikkunoita kovin valoisassa ilmansuunnassa mutta ainakin toistaiseksi taimet ovat kasvaneet, joskin ovat pienempi kokoisia. Mutta yritän nyt kuitenkin :)
    Kysymys liittyen tuohon purkkien jatkamiseen. Mainitset, että otit taimien varresta lehtiä irti ja täytit purkit tuon jatko-osan lisäämisen jälkeen pintaan saakka. Voiko noin tehdä taimia vahingoittamatta? :) Minun lajike on amppelitomaattia, eli kasvanevat sitten parvekkeelle istutettaessa alaspäin.

    t.multapeukalo Maatu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maatu :)

      Olen aina irrottanut kaikki mullan alle jäävät lehdet - oikeastaan vaan sen takia, että täyttäminen on helpompaa. Ei ole yksikään taimi siitä nuupahtanut - eli uskon että ei haittaa tomaatteja ollenkaan. Lisäät sen verran jatkovartta purkkiin, että latvasta jää kuitenkin kymmenisen senttiä näkyviin. Jos taimet kovin venyvät, niin purkkikaulusta voi lisätä toisenkin kierroksen. Kannattaa myös lisätä tukikepit siinä vaiheessa kun taimet alkavat notkua purkeissa.

      Minulla on amppelitomaatteja amppeleissa mutta myös ruukuissa, joissa tuen osan varsista tukikepeillä ylöskin päin. Eivät ole mitenkään nuukia kasvatettavia.

      Mukavaa pääsiäisviikonloppua sinulle :)

      Poista
  8. Minäkin testaan nyt tätä sinun paita housuihin -kasvatusta :)

    VastaaPoista