maanantai 3. helmikuuta 2014

Lähtökuopissa kesäsatoon



Hoks tomaatin kylvö!
Minulla on talteen otettuja siemeniä jemmoissa - mutta jos sinulla ei ole, niin nyt on aikalailla viimeiset hetket hankkia niitä. Hyvä valikoima löytyy ainakin Exotic Gardenilta.

Kylvän tomaatit helmikuun loppupuolella. Keski-Suomen korkeuksilla ja tomaattien ulkokasvatuksessa se on osoittautunut sopivaksi ajankohdaksi. Osa taimia on aina muita parempia ja niissä on ulos istutettaessa jo mukana raakileita. Viime keväänä istutin tomaatit ulos toukokuun 17. Seuraan säätiedotuksia ja jos halloja ei ole luvassa pariin viikkoon, niin aina parempi mitä aikaisemmin taimet saa ulos valoon.

Ensimmäiset avomaan tomaatit kypsyivät viime kesänä ennen Juhannusta - viimeisiä poimin syyskuussa - eli näillä korkeuksilla ja avomaan olosuhteissa tomaatisatoa voi poimia noin neljä kuukautta. Ottaen huomioon luomutomaattien kilohinnan, itsekasvatus on ihan järkevää touhua. Eikä parastakaan ostoluomua voi verrata auringonlämpöiseen vastapoimittuun tomaattiin :)

Avomaan harrastelijalle satoisimpia ja helpoimpia hoidettavia ovat amppeli- ja kirsikkatomaattilajikkeet. Viime kesän vahinko-ostokseni, Black Russian pihvitomaattikin tosin tuotti terassialtaassa hyvin satoa myöhään syksyyn.

Black Russian






Kaksi Black Russian taimea täytti puisen istutuslaatikon ja köynnösritilän seinän vierustalla.

Takapihan "ylijäämätaimet" kierrätyskeskuksesta kerätyissä altakasteluruukuissa. Iitäseinustalla puolivarjossakin tomaatteja tuli valtavasti.

Näissä ruukuissa vuosikausia puutarhassani kulkenut vanha siemenkanta - "siperialainen lajike" - en sen tarkemmin muista enää. Tomaatit ovat ihan reilun kokoisia pensastomaatiksi. Lajike on satoisa, makukin on hyvä, satokausi pitkä ja hoito ongelmatonta. Istutin taimet isoihin altakasteluruukkuihin ja yritin tukea osan rönsyjä ylöspäin. Mutta kuten ylempää kuvasta huomaatte, niin ei ihan systeemi toiminut :)

Kasvimaalle istutettuja Vilma -tomaatteja. Vilma sopii hyvin myös ruukkuihin - sen kasvutapa on tiivis ja tukeva. Ongelmana toisinaan on runsaan sadon kypsyminen - raakileet ovat niin tiuhassa ja niitä on paljon, että sadekausina ne homehtuvat helposti. Vilmasta kannattaa karsia lehtiä reilusti kypsyvien tomaattien ympäriltä.



Tässä Vilma-tomaatteja terassin puulaatikossa. Tomaatit ovat hyvin pienikokoisia.


Kaikki omat lajikkeeni ovat jo vuosien takaa. Puristan syksyllä talteen muutaman kypsän tomaatin siemenet, joten uusia ei tarvitse hankkia muuta kuin hulluuttaan :)
Avomaan harrastelijana minua kiinnostavia uusia lajikkeita Exotic Gardenilla oli mm. Sweetbaby ja Microbel.

Jollet ole aiemmin kasvattanut tomaatteja - tai onnistunut siinä, niin paras niksi on valita varmoja avomaan kirsikka- ja amppelilajikkeita. Taimipihojen taimia en huoli - Keski-Euroopasta tuodut lajikkeet eivät menesty puolivarjossa avomaalla... Hanki hyvä siemenkanta ja tee kylvökset ajoissa, niin tomaatin kasvatuksessa ei käytännössä voi epäonnistua.

Ja toinen hoks: Ala viimeistään nyt säästää kaikki tyhjät maitopurkit - niitä tarvitaan tomaatin taimille.




tomaattien taimikasvatus / tomaatin siemenkylvö milloin / hyviä tomaattilajikkeita / avomaan tomaatit / tomaatteja terassille ruukkuun avomaalle / 

10 kommenttia:

  1. Ihanaa, kevät ja kylvöt! Minulla on tomaatinsiemenet valmiina ja multapussi sulamassa, kohta meinaan laittaa ensimmäiset tomaatin siemenet itämään (chilit on jo hyvällä alulla). Osa pääsee pieneen kasvihuoneeseen, osan laitan avomaalle kokeiluun (sinun uskomattoman satoisat avomaakasvattelut ovat nyt innoittajana, saattaa siis lähteä lapasista tämän kevään taimimäärät...). 18 eri lajiketta olisi siemeniä, joista meinaan rankata n. 10 tämän kesän kasvatteluihin. Joitain laitan useamman taimen (Vilmaa ainakin kun on niin pieni ja soma), osasta laitan vain yhden ja jos osottautuu hyväksi, niin ensi kesänä sitten useampi taimi. Avomaalle pääsee ainakin uutena Alaskan Fancy, jota on kehuttu kylmänkestäväksi ja aikaiseksi lajikkeeksi, ehkä Outdoor girl, Tiny Tim, Tumbling tom red, Hundreds&Thousands ja Sweet olive ja Black russian. Kasvihuoneeseen sitten Ildi, S.Marzano, Black cherry ja Gardener's delight. Aijai, tuskin maltan odottaa, että pääsen syömään omia tomaatteja. Onneksi pakkasessa on vielä useampi satsi omista tomaateista keitettyä paksua pitsa-pasta-kastiketta, se on kyllä herkkua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna :)
      Sinähän olet ihan pro! 18 lajiketta pelkkää tomaattia - minä menen sekaisin koulintavaiheessa jo niiden neljän kanssa... Viime kesänä luulin laittavani Black Russiania kasvimaalle riviin - paljastuivat Vilmaksi.

      Chilit on minullakin kohta koulimista vaille. Tämä on ekakerta niiden kanssa joten mielenkiintoista touhua. Tomaatit kylvän ensi viikon aikana. Minulla ei ole mitään lasitettua tilaa joten ulos joutuvat kaikki aikanaan. Terassi on aika suojainen ja lämmin paikka mutta ihan kunnon satoa on tullut itäseinustalta puolivarjostakin. Kasvimaallekaan paistaa aurinko vain iltapäivään saakka - toisaalta tumma tiiliseinä varaa lämpöä ja auttaa siltä osin.

      Minä olen pilkkonut tomaatteja ihan siltään vaan rasioihin. Käytän ne sitten keitto- ja kastikepohjissa. Kesälllä kun ei millään malta olla yhtään keittiössä... Marjatkin perkaan ja rasioin yleensä aina ulkona. Terasille kun saisin yhden kaasupolttimen - sillä ehkä motivoituisi keittelemään soseita :)

      Etköhän alkaisi tehdä blogia? Olisi kiva nähdä kuvia ja kuulumisia kasvimaalta :)

      Poista
  2. Hei,

    Kiitos inspiroivasta postauksesta. Minulla on ilo asua ensi kertaa parvekkeellisessa asunnossa (aamuaurinko) ja haluaisin niin kovasti pistää parvekkeelle tomaattiviljelmän pystyyn. Ilahtuisin kovasti jos ja kun sinulla on tietotaitoa, että antaisit lyhyesti vinkit parveketomaattien kasvattamiseen. Missä kasvattaa, miten kylvää siemenet, kastelumäärä jne.

    Olen hyvin hyvin kiitollinen jos ehdit muutaman vinkin jakaa.

    Ihanaa kevättä viljelysten parissa! :)

    -Maatu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maatu :)
      Parvekkeella mahtuu kasvattamaan vaikka mitä :)
      Jos nyt ihan perusjuttuja listaan niin aloita kasvattamalla taimet hyvästä siemenkannasta. Siemenpussi kustantaa 5-10e, eli aika paljon mutta toisaalta kympillä ei saa kuin yhden isomman tomaatin valmistaimen. Sen hintaisen taimen sijoitus-tuotto-suhde ei ole enää kannattava :)

      Kylvä siemenet nyt helmikuussa hajakylvönä. Koulit ne kun alkavat olla sopivassa vaiheessa. Maitopurkki on hyvä taimiruukku tomaatille. Leikkaat siitä aluksi noin 10cm pohjaruukun ja kun taimi kasvaa pituutta, purkin yläosalla voi kasvattaa ruukkua.

      Mieti aluksi sopiiko parvekkeen sisustukseen amppeli- vai ruukkutomaatti - tai molemmat. Osta siemenet sen pohjalta. Tomaatti vie täysikasvuisena paljon vettä. Hyviksihavaittuja ovat altakasteluruukut - vanhoja löytää edullisesti kierrätyskeskuksista. Eivät ole maailman kauneimpia mutta niihin on helppo ommella säkkikankaasta tms päällinen - sillä niistä saa sisustukseen sopivat muutenkin.

      Kannattaa valita pieniä tomaattilajikkeita (kirsikka- ja amppelitomaatit) - ne ovat helppohoitoisempia kuin "oikeat" tomaatit.

      Tomaatti tykkää kalkista - laita ruukutusvaiheessa kananmunakuorisilppua mullan sekaan.

      Ei tomaatti vaikea ole ollenkaan - nyt vaan äkkiä siemenet itämään :) En osaa sanoa millainen lajikevalikoima ihan tavan marketeista löytyy. Varmimmin niitä parhaita siemenkantoja löytää ehkä siemenkaupoista netistä.
      Siemeniä ei tarvitse ostaa kuin kerran. Syksyllä puristat muutamasta kypsästä tomaatista siemenet talteen.

      Kerro keväällä mitä kuuluu kylvöksille.
      Ihanaa kesän odotusta sinullekin :)

      Poista
    2. Kiitos perusteellisestä vastauksesta ja vinkeistä! Täytyy ensiviikolla mennä siemenostoksille ;) Vielä voisin kysyä, että mitä muita vihanneksia ja kasviksia (kuin tomaattia) suosittelisit parvekeviljelyyn?

      -Maatu

      Poista
    3. Hei Maatu :) Ei edellinen nyt mitenkään kattava tietoisku tomaatista ollut - enkä minä ollenkaan ole ammattilainen siinä hommassa.

      Parvekkeelle voi laittaa paljon - minulla ehkä vähän vastaava alue on takapihan terassi. Siihen kerään aina ruukkuja ja niihin kaikkea mahdollista.
      Parveke kannattaa hyödyntää ainakin yrttien kasvatukseen. Basilika, persilja, laventeli ja ruohosipuli nyt ainakin on omia suosikkeja. Ne kannattaa kylvää aika ajoissa - eikä edes yrittää mitään yksittäistaimia latvomisinineen (basilika) vaan laittaa ihan suosiolla aluksi pieniin ruukkuihin siemenryppäitä hajakylvönä ja siirtää koko potin tarvittaessa isompaan ruukkuun.
      Jos löydät jostain ison ruukun niin voisit laittaa myös lipstikkaa. Sekin ehtii jo ensimmäisenä kesänä kasvaa ihan kohtuullisiin mittoihin - ja uskon että selviää ulkona ruukussa talven ylikin ainakiln jos hiukan peittelee ( muutama vanha viltti kierrätyskeskuksesta). Myös moni yrtti talvehtii helposti.

      Seinän viereen tai parvekkeen kaidetta vasten voisi laittaa papuja. Laittaa kattoon koukkuja ja ohjaa pavut kasvamaan narua pitkin. Papuja on monenvärisiä - ovat kauniita hyötyköynnöksiä.

      Pyydä keväällä jostain muutama mansikan rönsy - sekin on ihan näyttävä vaikka pelkkänä viherkasvina - ja tulee niistä aina muutama mansikkakin.

      Salaattiakin kannattaa laittaa pieniin ruukkuihin. Ottaa käyttöön kerralla koko ruukun ja tekee samantien uusintakylvöksen. Rucola on nopeakasvuinen ja ihana.

      Tässä minun "parveke" :)

      http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2013/07/terassin-muodonmuutos.html

      Poista
  3. Itse en viitsi kauheen syvää monttua tomaatille kaivaa vaan teen ojan noin 10-20cm, istutettaessa koko varsi juurineen asetetaan pitkin pituuttaan nukkuma-asentoon ja vain latvatupsu jää ulkoilmaan. Toinen tomaatti asetetaan edellisen viereen, latva päinvastaiseen suuntaan. Katso että latvat jäävät ulkoilmaan tasavälein. Kunnolla multaa päälle. Maan alla olevaan varteen kasvaa pian juuria, ja tomaatti hyötyy laajasta juuristosta. Eikä haittaa vaikka olisivat hontelovartisia taimia...

    (Amppelitomaatti voidaan kiertää rullalle mullan alle ruukkuun).

    Muuten menee noin (paitsi että omat tomaattini kasvaa kasvihuoneessa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos vinkistä kaikkien kovamaisten puolesta :)

      Minulla tuo kasvimaa on niin pehmeää multaa ainakin puolen metrin syvyyteen, että kaivaminen ei ole ongelma. Olen siellä päätellyt tilanteen niin, että istutan taimet mahdollisimman syvään niin kosteustasapaino pysyy paremmin. Kasvimaan alue on minulla käytännössä kohopenkkiä koko läntti - eli paikalle on tuotu täytemaata paksu kerros joka on eristetty muurilla naapuritontista. Siellä ei seisovaa vettä ole ja maapohja on lämmin mutta pinta sitten kuivaa helpommin. Viime kesänä en kastellut tomaatteja kertaakaan - tosin tuli kyllä taivaaltakin vettä ihan tarpeeksi :)

      Altakasteluruukutkin ovat minulla isoja - niihin voi laittaa maitopurkissa olevan taimen ihan siltään pystyyn - ja vieläkin tulee multaa varsille.

      Hiukan haaveilin kasvihuoneesta viime syksynä mutta se jäi. Kunnolla perustettu lasihuone vaatii kyllä ihan paneutumista asiaan - aikaa ja rahaa... Ehkä joskus :)

      Ihania keväthetkiä sinulle kasvihuoneessasi - se on kyllä paratiisi :)

      Poista
  4. Erehdyin exotic gardenin sivuille. Ei hyvä. Yritän hillitä itseni.

    Jotain amppeli- tms. tomaattia on parvekkeelle saatava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ansku :)
      Minäkin siellä surffailin mutta jätin väliin tältä vuodelta. Tutkailen kasvimaata vähän tarkemmin tänä kesänä ja jos ensi kevääksi tekisi jotain uudistuksia.

      Haluaisin ujuttaa enemmmän hyötykasveja kukkapenkkeihinkin - se ihan selkeä visio aiheesta vaan on vielä hakusalla - ja kukkapenkkikin lapioitava isommaksi - keväällä sitten lämpimikseen :)

      Poista