keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Odotus palkitaan - chilin siemenkylvössäkin
Tekemällä oppii - chilien kasvatuksesta en pysty vielä raportoimaan kokemuspohjalta - vain näin paikan päältä online-raporttina. Tein elämäni ensimmäiset chilipaprikan siemenkylvöt 7.1 eli reilu viisi viikkoa sitten. Lajikkeesta mummo tiesi kertoa: "Siinä aitan portailla se oli koko kesän ja tosi upeasti se kukki ja hirveästi siihen tuli niitä palkoja ja aika tujuja ne oli kun yhen laitoin keittoon ja siltä Lauralta sen taimen keväällä myyjäisistä otin..."

Itävyysprosentti oli aika huono - tai sitten ei? Ensimmäiset alut nousivat pintaan noin viikon sisällä kylvöstä, mutta uusia nousee edelleen päivittäin... Koulimaan en ole kiirehtinyt koska kylvölaatikoissa on vielä hyvinkin väljää.

Chili itää lämpimässä. Laitoinkin aluksi kelmulla peitetyt kylvölaatikot pesuhuoneen lattialle jossa on lattialämmitys. Ensimmäisten taimien noustessa pintaan oli laatikot tietty siirrettävä ikkunalle. Ison ikkunan edusta on pakkasilla viileä, joten loppujen siementen itäminen saattoi hidastua siitäkin johtuen.
Reilu parikymmentä chilipuskaa pitäisi nyt kuitenkin olla luvassa ensi kesäksi - siis jos kaikki mene niinkuin kirjoissa sanotaan - minä en sano siihen vasta kuin että pitäisi :)

Olen muuten lannoittanut näitäkin taimia savisakalla, joka jää juotavasta savesta lasin pohjalle - tiedä vaikka olisi vahingossa miten hyvä boosteri niillekin :)

Kevätkylvösvinkki: Vanhat korkealaitaiset uunipellit ovat ihan parhaita taimien kasvatusalustoja. Ne ovat niin jämäköitä ja kestäviä, että niitä voi kantaa täydessä taimilastissa ihan kasvatuksen loppuvaiheessakin kun taimipotit ovat isoja ja painavia. Vettäpitävä emaloitu pelti on hyvä kastelualustakin.

Olen kokeillut hommaan muovisia tarjottimia sun muita virityksiä - uunipelti on paras.
Omat taimipeltini olen kerännyt kirppareilta - voisi niitä kysäistä kodinkoneiden kierrätyspisteistäkinchili taimikasvatus / chilien siemenkylvö / taimet ikkunalla / taimien kasvatus / uunipellit taimikasvatuksessa /

8 kommenttia:

 1. Tuo peltivinkki oli hyvä! Mitäs meinaat tehdä kahdellakymmenellä chilipuskalla? Syöttekö kaikki vai varaudutko taimienvaihtomarkkinoille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)

   Pellit on parhaita - kyllä. Kysäisin eilen kierrätyskeskuksesta mutta siellä ei ollut yhtäkään. Kokeilen vielä kysäistä tuolta Lassila-Tikanojan laanilta - olisiko käytöstä poistettujen uunien sisällä peltejä jäljellä. Tarvitsisin itsekin vielä pari.

   Kylvin siemeniä reilusti kun en tiennyt miten itävät. Katsoo nyt moniko taimista kehittyy kunnollisiksi. Yleensä minulla on tapa kasvattaa ihan liikaa taimia. Vien niitä keväällä tuliaisina ja aina niille joku paikka löytyy. Taimienvaihtomarkkinoita ei taida meidän paikkakunnalla olla mutta yhtään pottia ei ole vielä tarvinnut kompostoida :)

   Poista
 2. Minä aion kokeilla seuraavaksi oheisesta linkistä löytyvää konstia chilin idätykseen. Tosin kaikista innokkaista poiketen, laitan omani vasta maaliskuussa tulemaan, en jaksa pitää turhaa kiirettä niiden kanssa :)

  http://moidilandia.com/puutarha/lautta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Kylvölautta oli minulle ihan uusi juttu :O Nyt kun en ole muutamaan vuoteen tilannut puutarhalehtiä niin olen kai jäänyt ihan kehityksen kelkasta...
   Täytyy pistää kokeiluun keväämmällä.

   Minä en malta odottaa maaliskuuta :) On sitten aina vähän keväästä kiinni miten aikaisin saa taimet ulos. Viime keväänä vein kaikki ulos jo toukokuun alkupuolella - se olikin lämmin kevät.

   Lehtikaalin kanssa olen ihmetellyt kituliasta kasvua koulimisen jälkeen. Nyt laitoin kokeeksi sitäkin yksittäispotteihin - eli en kouli ja esikasvatan ihan kunnolla... Saapi nähdä miten käy :)

   Poista
 3. Kylvölautalla idätin omat chilini (meinaan pärjätä neljällä puskalla kun viime kesänä yksikin teki todella suuren sadon), nyt lautala on tulossa kahdeksaa lajia tomaattia. On se näppärä keksintö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna :)

   Minulle ihan uusi juttu - olen kai viime vuodet könynnyt liikaa vain metsissä - ei enää ole ajan tasalla pihavinkkien kanssa...

   Minäkin kylvin tomaatit pari päivää sitten - löysin jemmoista pari uutta lajiketta - eli olikohan nyt kuusi erilaista luvassa. Kylvin kokeeksi lehtikaalia yksittäispotteihin ja basilikaa myös ryppäinä. Eihän nämä kalliita kokeiluja ole :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Moi Marru :)
   Ensimmäisessä kommentissa on linkki aiheeseen - minullekin oli ihan uusi juttu.

   Poista