perjantai 20. syyskuuta 2013

Kasvissyöjän jauhelihakastike - gluteeniton

En ole tehnyt perinteistä ruskeaa kastiketta vuosiin. Nyt tuli mieleen testata sekin tattarijauhoihin valmistettuna. Lasten vakiherkku spagetti ja jauhelihakastike - tälläkertaa aivan aidon näköisenä ja melkein kyllä -makuisenakin tekeentyi ruskeakastikepohjaan raastetusta tofusta. Eli tässä gluteeniton kasvisversio Suomen lasten ruokapöydän listaykkösestä - spagettia ja jauhelihakastiketta :)


50g voita
1dl gluteenitonta tattarijauhoa
3 sipulia
7-8dl vettä
1/2dl ketsuppia
Rouhittua mustapippuria, paprikajauhetta
Lautaselle juustoraastetta

500g tofua
3 valkosipulin kynttä
1tl grillimausteseosta (tai Herbamarea)
1/4dl soijakastiketta
1/2dl vettä

300-400g gluteenitonta spagettia

Raasta aluksi tofu. (Pakastettu tofu murenee raastinraudalla melkein itsestään.) Sekoita mausteainekset. Lisäsin soijakastikkeen sekaan vettä, jotta mausteliemi sekoittuu helpommin tofuraasteeseen. Yhdistä mausteet ja tofu - ja jos on aikaa, jätä hetkeksi maustumaan.

Sulata voi rautapannussa. Lisää tattarijauho hiukan ruskistuneeseen voihin. Sekoittele kohtuulämmöllä kunnes voi-jauhoseos on ihan kunnolla ruskistunut (vahdi sitä oikeaa hetkeä - mielestäni ruskean kastikkeen pohja pitää olla hyvin ruskistunutta, muttei palanutta :)
Vispaa sekaan 7dl vettä ja jätä hautumaan miedolle lämmölle noin 15min. Kastike kannattaa maustaa vasta kun paistettu tofuseos on lisätty sekaan.

Lisää kohtuukuumaan wokkipannuun 3rkl oliiviöljyä ja raastettu & maustettu tofu. Sekoittele kunnes tofu on saanut hiukan väriä. Lisää sekaan pieneksi pilkottu sipuli ja tarvittessa hiukan lisää öljyä.
Pyörittele hyvällä lämmöllä kunnes seos on kevyesti ruskistunut.
Yhdistä kastikepohjaan ja tarkista maku.
Minulla on ollut tapana lisätä ruskeaan kastikepohjaan tehtyyn spagettisoosiin ketsuppia, rouhittua mustapippuria ja paprikajauhetta. Soijakastiketta ja valkosipuliakin olen käyttänyt, mutta ne tulevat nyt tofun mukana mausteseoksessa.

Keitä gluteeniton spagetti (tai Keskisen myllyn gluteeniton makaroni) tai jollet käytä gluteenittomia tuotteita, muu tavallinen spagetti ohjeen mukaan. Valuta, tarjoile kastikkeen ja juustoraasteen tai ketsupin kanssa.





Lidlin gluteenitonta spagettia ja Pirkka Grana Padano -juustoraastetta.

Spagettia ei ollut riittävästi ja keitin lisäksi Keskisen myllyn tattarimakaroneja. Ihan parhaita maultaan, mutta ruskeaan kastikkeeseen sopivat ulkoasullisesti paremmin vaaleat spagetit :)

Olisipa mielenkiintoinen testata, huomaisiko aiheesta tietämätön ruokailija edes syövänsä maustetusta tofuraasteesta valmistettua kastiketta jauhelihakastikkeen tilalla :)

(Soijatuotteista en käytä soijabulkki-tuotteita - eli kuivattua soijaa rouheena tms. Tofua käytän jonkinverran. Sen valmistusprosessi on erilainen kuin kuivasoijan ja tällä tietämyksellä valitsen soijatuotteista tofun.)

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

3 kommenttia:

  1. Tämä blogi tuli enemmän kuin tarpeeseen. Olen tämän kuukauden ilman lihaa ja olen vailla hyviä kasvisruokaohjeita. Sinun blogista löysin monta hyvää ohjetta. Oikein nälkä iski kun selasin noita ruokakuvia :D

    -Hansu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hansu :)
      Nämä minun ohjeet on toteutettu useimmiten "mitä-kaapista-löytyy" periaatteella. Kaikkia ainesosia saa ihan normikaupoista ja edullisestikin vielä.
      Tämä kastike korvaa kyllä ihan mainiosti sika-nauta-soosin. Suosittelen käyttämään tofua mieluummin kuin rouhesoijaa.

      Kasvissosekeitot ovat ihan parasta ja helpointa kasvisruokaa. Myös erilaiset wokit kannattaa ottaa ohjelmaan - niitä voi proteiinin tarpeeseen täydentää pavuilla tai tofulla. Seassa maistuvat hyvin myös sienet. Jos oikein lihahimo iskee, niin siihen tuskaan auttaa vaikka soijachorizo-makkarakeitto.

      Mukavaa lihatonta lokakuuta sinulle - saatat jäädä kasvisruokakoukkuun kun vaan rohkeasti kokeilet uusia makuja :)

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä. Kasvissosekeitot onkin minun lemppareitani. Eiköhän näillä pääse hyvin alkuun :)

      Poista