keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Marjakiisseli

Olen saanut useammankin viestin jossa on kyselty kuinka teen kiisselin.
No, tässä ihan basic-ohje ja samalla vinkkiä miten niitä tyrninmarjoja saa käytettyä. Olen huomannut että kiisselin sekaan on helppo hujauttaa desi-pari tyrninmarjoja muiden marjojen sekaan. Kukaan meidän perheestä ei ole valittanut, ovatko edes huomanneet uutta tulokasta :) Myös rahkan sekaan voi hyvin aina sujauttaa kupillisen tyrninmarjoja
Kiisselimarjojen määrää tai lajia voi vaihdella ihan oman varaston tai mieltymysten mukaan.




Mustikka-vattu-tyrninmarjakiisseli.
Jääkaapista sulaneita mustikoita ja vattuja. Pakastimesta tyrninmarjoja. Tyrniä en käytä koko rasiaa, noin 1-2 dl tähän litran vesimäärään on sopiva satsi. Marjoja tälläkertaa kolme vajaata Lidl-raejuustorasiallista. Olisikohan yht. noin 6 dl.

Kattilaan litra vettä. Sekaan yksi maustemitallinen ruusu-suolaa (1 ml) ja puoli desiä sokeria. Sekoittele ne veteen. Kun vesi kiehuu, lisää sekaan reippaasti vispaten seos jossa on 3 ruokalusikallista perunajauhoja ja noin 2 dl kylmää vettä hyvin sekoitettuna. Tee perunajauho-vesi-sekoitus vasta kun vesi kattilassa melkein kiehuu. Perunajauho laskeutuu ja tiivistyy nopeasti vesilasin pohjalle ja jos se odottelee veden kiehumista, joudut sekottelemaan satsin uudelleen :) Suosittelen hankkimaan muovisen mittalusikka-setin. Itse en mittaile melkeinpä ikinään mitään, mutta kaikille määreet "ripaus" tai "sopivasti" eivät aukene :D




Kiehuvaan veteen on lisätty perunajauho-vesiseos. Anna kiisselipohjan kiehahtaa ja pulpahtaa muutaman kerran.




Nyt sammuta virta levyltä. Kaada sekaan valitsemasi marjat. Voivat olla myös jäisiä, sulavat kyllä kuumaan veteen. En koskaan keitä marjoja. Lisää marjat vasta loppuvaiheessa, niin vitamiinit säilyvät parhaiten.




Sekoittele tasaiseksi, nosta pois levyltä ja laita kansi päälle jottei pintaan tule kuorta.




Sitten vaikka riisipuuroa lisukkeeksi :)


marjakiisseli / mustikkakiisseli / tyrninmarja kiisseli / tyrninmarjakiisseli / kiisselin valmistus / jäiset marjat kiisseliin / terveellinen kiisseli / kiisseli ja puuro / mustikka kiisseli / vadelma kiisseli / vadelmakiisseli / kuinka paljon perunajauhoja kiisseliin /

13 kommenttia:

  1. Heippa,

    Mikä on tuon suolan tehtävä marjakiisselissä? En ole koskaan "hoksannut" sitä käyttää...

    VastaaPoista
  2. Minullekin suola on tuntematon kiisselissä.
    Pitääkin alkaa käydä noita ruokaohjeitasi tarkemmin läpi, sillä sain melkein ukaasin, että kasvisten määrää on lisättävä rajusti ruokavaliossa. Blogistasi on hyvä alkaa :)

    VastaaPoista
  3. No niin, nyt pitää mennä pakastinta penkomaan!! :)
    Teen kiisselin aina samalla tavalla. Mun mielestä marjojen maku (ja ulkonäkö) säilyy parhaiten, kun niitä ei keitä.

    VastaaPoista
  4. Mä teen kanssa kiisselin aina niin, että laitan valmiin, kuuman kiisselipohjan jäisten marjojen päälle ja annan sulaa sinne, eli siis en keitä marjoja.

    Mutta laitatko tosiaan vain 3 rkl perunajauhoja? Vettä kuitenkin tulee 1,2 litraa. Mä laitan varmaankin 5 rkl litraan vettä. Joskus tosin joudun lisäämään vähän vettä kun tulee liian paksua.. mitta on silloin ollut vähän sellanen "sinne päin". =D

    Suolaa minäkään en ole koskaan laittanut ja muakin kiinnostaa että miksi sitä laitat? Toisaalta laitetaanhan pullataikinaankin suolaa, olikohan se niin että se sitten jotenkin tuo sen makeuden paremmin esille (kuulostaa kyllä kummalliselta..).

    VastaaPoista
  5. Marjojen maku tosiaan ihan toinen, jos niitä ei keitä. Ja ne vitamiinitkin on sitten paremmin kyydissä. Olen usein tehnyt kiisselin myös mehupohjaan, jolloin marjojen määrää voi vähentää. Myös marjasurvokset toimii tosi hyvin.

    VastaaPoista
  6. Sulla on aina tosi kivoja nää ruokajutut. Saa vinkkejä omaankin keittiöön :)

    VastaaPoista
  7. Hirmuisen kiva blogi sulla! :) Olen lueskellut jo pidemmän aikaa, nyt vasta hoksasin lukea myös bloggerissa. Kiitos mukavista ruokavinkeistä ja positiivisesta mielestä!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: Minulla ei nyt ole tarkkaa muistikuvaa mistä tuo tapa on jäänyt ihan itsestäänselvyydeksi. Ripaus suolaa kuitenkin vie "vedenmaun" kiisselistä. Äitini kertomaa on myös että aikoinaan kun sokeri oli kallista ja luksusta, sitä tietysti käytettiin vähän ja nuukasti. Sokerin maku saatiin vahvemmaksi lisäämällä tuo suolahippunen.
    Näin siis olen aina tehnyt :) Hassua huomata että joku itselle ihan maailman itsestäänselvin asia on toiselle ihan uutta :)

    VastaaPoista
  9. Pauska: Ylempänä jo kirjoitinkin suolahippuseni puolustuspuheen.
    Kokeilemalla löydät omat kasvis-suosikkisi. Kerro blogissasi meillekin omista kokkailuistasi :)

    VastaaPoista
  10. Annu: Kiitos kommentista. Nyt keväällä pitäisi alkaa pikkuhiljaa pohja näkyä pakastimestakin joten eikun penkaamaan vaan :)

    VastaaPoista
  11. Heli: No, minä en viitsi toista kippoa sotkea, siksi sitten heitänkin marjat keittokattilaan :D

    Minulle tuo 3 rkl/ 1 litra vesimäärä on sopiva setti... Anoppi tekee paljon paksumman kiisselin ja sokeriakin lienee jokunen desi :) Tuohan nyt on ihan miten vaan kukin soppansa haluaa :D Kannattaa testailla itselle mieluinen seos.

    VastaaPoista
  12. Äippä sanoi: Kiitos kommentista :) Minulla ei nyt ole paljon mehuja, marjoja sitäkin enemmän... Niinpä nyt näin.
    Soseena minulla on omenaa ja siitäkin olen kiisseliä tehnyt. Ihan suosikiksi ei yllä omenakiisseli...

    VastaaPoista
  13. Hetkiä: Kiitos kommentista :)

    Merryhey: Kiitos mukavasta kommentista sinullekin. Tervetuloa lukijaksi :)

    VastaaPoista