perjantai 23. lokakuuta 2015

Vihreä makaronisalaatti - gluteeniton


Lehtikaali on niin monikäyttöinen vihannes, ettei se jää käyttämättä. Erityisesti nyt syksyllä sen rehevä ulkoasu ilahduttaa muuten nuupahtaneella kasvimaalla. Lehtikaalin raakakäyttö tahtoo vaan vähän hiipua syksyn mittaan. Muuta salaattiainesta ei enää oikein ole sekaan silputtavaksi - ja tekee kyllä nyt jo muutenkin mieli vähän tuhdimpaa ja talvisempaa "salaattia".

En pidä lehtikaalia ollenkaan kirpeänä tai väkevänä - mutta totta on, että vanhat isot lehdet ovat hiukka jäykempää aromiltaan ja rakenteeltaan kuin uudenpehmeät lehdet. Vinkkinä nyt kuitenkin yksi ruoka, johon ne syksylehdetkin saa sujautettua raakana - vanha kunnon makaronisalaatti :)

Purjo, suolakurkku ja mausteinen kastike piilottavat syksyisen lehtikaalin "väkevyyden" - jos joku sitä vähän on huomaavinaan. Makaroni tekee ruuasta helpostilähestyttävän perusruuan - ja edullisempaa saa etsiä.

Käytän makaronisalaattiin usein Lidlin Green Grocer's 450g pussin herne-maissi-paprikaa. Edullinen ja sopiva annos. Makaroneina käytän yleensä Keskisen Myllyn gluteenitonta tattarifusilia - tai Lidlin gluteenitonta fusillimakaronia. Lidlin pussista riittää noin kolmannes - 150g kuivapaino. Vaikka kutsunkin salaattia makaronisalaatiksi, makaroni ei ole pääosassa vaan vihannekset.

Kastikepohjana hyvä vaihtoehto on kermaviili (tavallinen tai kevyt), johon itse lisään pari ruokalusikallista majoneesia aromia antamaan.

Vihreä makaronisalaatti

150g gluteenitonta makaronia (fusilli)
450g herne-maissi-paprikaa
3-4 suolakurkkua pieneksi pilkottuna
1/2 purjo pieneksi silputtuna
150-200g fetajuustoa pieneksi kuutioituna
2-6 lehtikaalin lehteä 
1/2dl Kuivattua hortasilppua (nokkonen, horsma)

1 purkki kermaviiliä
2rkl majoneesia
1-2rkl omenaviinietikkaa
1tl ruususuolaa (Masajo)
1/2tl rouhittua mustapippuria
(muita mausteita maun mukaan - esim. ripaus currya, kuivayrttejä...)

Laita makaroni kiehumaan ja keitä ohjeen mukaan - älä kuitenkaan yhtään yli. Kaada kulhoon jäinen vihannessekoitus. Poista lehtikaalin lehdistä keskiruoto (säästä sosekeittoon). Pilko suolakurkku, purjo, lehtikaali ja feta. Huuhtaise makaronit ja sekoita ainekset. Jäinen vihannespussi sulaa sopivasti kun lisäät loput ainekset ja jäähdyttää samalla salaatin. Lisää kuivahorta. Sekoita kastike. Sekoita kaikki ainekset.

Tämän kokoluokan lehdet ovat jo hiukka "puisevia", mutta kun ne pilkkoo pieneksi silpuksi, uppoavat salaattiin ihan täysin.
Alla kuvassa lehtikaalin lisäksi toinen ikisuosikkini - Lumene Gel Effect kynsilakka, sävy Kukkameri 25 - onkohan tätä sävyä enää myytävänä :)

Kermaviilipohjainen salaattikastike on edullinen ja kevyt vaihtoehto. Pikku nokare majoneesia tuo syvyyttä makuun.

Sekaan ihan kunnon keko lehtikaalisilppua - se on se paras ainesosa.

On siellä seassa myös jokunen makaroni :)

Eikä unohdeta kuivahortaa. Makaronisalaatti on yksi parhaista ruuista, johon sitäkin saa ujutettua reilusti. Ja parasta tässä on vielä sekin, että arvokas ainesosa ei kärsi kuumennuksesta. Sekaan meni nyt horsman ja nokkosen lehteä.


Nyt en muista, mitä lajiketta kuvan etualan lehtikaali on. Ylimmät lehdet ovat kyllä ihan "syötävän kauniita" nyt syksyllä. Tosi tiheä ja kaunis lehtiruusuke. Täytyy vielä saada aikaseen tukea varret talveksi. Kokeilen mikä on kasvutapa tulevana kesänä - jos nyt talvehtivat kunnialla. Takana kurkistaa tummalehtinen Palmizio Senza.



Tänään satoi - tein makaronisalaatin - ja perkasin sieniä... Huomenna ei sada - arvatkaa mitä teen :)

20 kommenttia:

  1. Kiitos, tuota salaattia pitääkin kokeilla. Mulla on mennyt ainakin tähän asti lehtikaalit "parempiin "suihin heti kun lumi tulee. Jänikset sukulaisineen ovat popsineet kaikki. Keväällä on vain paleltuneet varret jäljellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei - ja kiitos lannistavasta lehtikaalitarinasta :D Kokeilen nyt kuitenkin josko uskaltavat minun kaaleihin koskea...
      Nämä syksyn lehdet alkavat olla jo hiukka jäykempiä kuin ihan kesätuoreet. Tuorekäyttö kuitenkin kun olisi sitä suotavinta... Tähän makaronisalaattiin ainakin piiloutuvat ihan täydellisesti. Kannattaa kokeilla :)

      Poista
  2. Mahtava tuo sinun sienisaalis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - niin on, vaikka ensimmäinen sienireissu näytti ihan toivottomalta. Mutta huono sienivuosi kuitenkin tämä on. OIkeastaan minun paikoista vaan yhdestä saa satoa. Monet sellaiset, joista aiemmin on saanut sankokaupalla, ovat nyt ihan nollilla.
      inulla on sieniretkillä tapana kiertää aamusta - vielä kun jaksaa kävellä - yksi tai kaksi kartasta valmiiksi katsottua uutta paikkaa ja sitten loppupäiväksi mennä vanhaan varmaan mestaan :) Tänä vuonna ei ole sanottavammin vielä tärpännyt uusilta mailta. Tosin, jos sieltä löytyy nyt edes muutama, saattavat olla hyviäkin jonain toisena vuonna. Eli ihan tyytyväinen olen jos edes "hajulle" suppiksista pääsen - potentiaali paikka kuitenkin.
      Onnea sinullekin sienimetsälle :)

      Poista
  3. Luojan kiitos et ole jäänyt ihan vain metsään hortoilemaan! :-))) Kyllä sinua on kaivattu.
    Vaikka en vieläkään ymmärrä, millä ajalla keräät sieni-, marja- yms saaliisi, kun pihakin on täynnä syötävää ja säilöttävää.
    Mukavaa seurata taas blogiasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anita kun olette vielä olemassa siellä ruudun takana :)
      Ehkä se vähän haipakkaa pitääkin... Tämä marja- ja sieniaika on minulle sitä parasta aikaa vuodesta. Veri vetää metsään, eikä millään malttaisi muuta. Pakolliset kotona teen yötä myöten ja heti vaan kun hetki irtoaa, pakkaan repun ja reissuun.
      Remonttikin nyt tuossa levällään - mutta odotelkoon. Suppikset on se vuoden viimeinen herkku - kun viimeiset paleltuvat niin joutaa taas muuhun.

      Mukavaa syksyä sinullekin :)

      Poista
  4. Moikka Johanna! Lannoitatko lehtikaalejasi? Minun satoni tänä vuonna jostain syystä surkea, vaikka tein kaikki entiseen malliin. Onneksi sain ihanaa tumman vihreätä kaalia tuttavalta ja ne kuivasin ja pakastin talveksi. Omat jätin penkkiin ja mielenkiinnolla katson, jatkavatko kasvuaan keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Lannoitin lehtikaaleja ruohosilpulla - niinkuin kaikkea muutakin. Tänä vuonna tosin kateviljely oli haasteellista kun kostea kesä toi etanat. Jätä ihmeessä talveksi ulos - varsinkin jos ovat pieniä. Minulla ongelma on se, että ovat aika isoja. Osa lehtikaaleja minulla kasvoi yli metrin korkeuteen ja alkoi kukkia jo alkusyksystä. Siinä lehtikasvu kituuntui - en tiedä olisiko auttanut jos olisin jatkuvasti napsinut kukkavarret pois? Ne kuitenkin hävitin jo - eli en yritä talvettaa, ei niillä kai mitään tekisi enää ensi kesänä?
      Epäilen vaan, että jos nämä minun lehtikaalit nyt talvehtivat. alkavatko työntää kukkavartta kuinka pian?

      Sen huomasin, että lehtikaalien kainaloon istuttamani jättisamettiruusut ja valkosipulit pitivät kasvuston puhtaampana tuholaisista kuin itsekseen takapihalla kasvavat.

      Ei muuta kuin mukavaa tulevan kesän odotusta. Kevät on aina "puhdas pöytä" ja toivoa täynnä :)

      Poista
  5. Lainasin juuri englantilaisen (?) naisen kirjoittaman gluteenittoman vegeruokakirjan ja samantien tulit sinä mieleen. Tällaisilla resepteillä on kova kysyntä, koska ihmiset alkavat olemaan monilla eri tavoin tiedostavia. Sinulla on valtava reseptivarasto ja mikä parasta käytät todella pitkälle suomalaisia kasviksia ja raaka-aineita. Miksi ihmeessä et laittaisi kaikkea kirjan kansiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhästynyt kiitos kommentista :)
      Ihan samaa ovat lapset ehdotelleet jo jokusen vuoden... Ja kyllä sitä olen ihan vakavissani suunnitellutkin - ihan vain omakustanteena ja että siihen tulisi meidän perheen suosikkeja vuosien varrelta. Gluteeni, hiiva ja sokeri ovat käytännössä kokonaan pois raaka-ainelistoilta. Lihaa ja kalaa käytetään hiukan - se pääasiassa järvikalaa. Mutta siis kiitos rohkaisusta. Suunnitelmissa on käydä läpi blogistakin osin löytyviä perusreseptejä, päivittää ne, tarkistaa ainesosat ja ottaa uusia kuvia :) Että tulossa on - ja nimikin jo mietittynä :)

      Poista
  6. Höh, hetken jo ilahduin kun blogi alkoi taas päivittyä piiiitkän tauon jälkeen, mutta taisikin olla vain hetkellinen juttu? -vakiolukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä nyt oli joku keski-ikäisen naisen henkilökohtaisen palaverin paikka... Nyt tuntuu että alkaa olla taas elämän suunta selvillä :)

      Poista
  7. Hei! Koskapa blogi tuntuu nyt jatkuvasti nukkuvan ruususen unta, niin olisiko mitenkään mahdollista siirtää reunapalkin blogilistaa heti alkuun.
    Sieltä löytyy monta mielenkiintoista blogia ja sen takia joutuu plaraamaan sitten sivua alaspäin, vaikka ei täällä mitään tapahdukaan.
    Jouluisin terveisin: lukija vuosien takaa










    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja pitkästä yhteisestä matkasta :) Mihinkään en ole kadonnut - luulenpa että nyt alkaa olla suunta selvillä niin blogin kuin koko elämän kanssa :)

      Poista
  8. Tulin toivottamaan oikein hyvää ja rauhallista joulua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onnellista alkanutta vuotta sinulle ja kaikille lukijoille :)

      Poista
  9. Tälle blogille on käynyt niinkuin monelle muullekin nykyään,kaupallisuus/ihmisen ahneus on pilannut kaiken.Tää oli parasta sillon kun kirjotukset oli aitoa,oikeeta elämää.Ei varmaan ole helppoa vääntää väkisten juttua. .olisko tänään juuri ROSENLEWIN hella parasta vaiko LUMENEN naamarasva. .Olen vuosia seurannut kymmentä blogia ja nyt alkanut karsiin ne pois tuolta kirjanmerkeistä juuri kaupallisuuden takia.Palaisit takas vanhaan tyyliin!!Vielä jaksan käydä vilkuilemassa koska se tapahtuu :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - osin ihan asiaa. Hirmuisen hankala rako monelle bloggaajalle tuo mainonta. Toisaalta minäkin olen kuluttaja - teen valintoja & ostopäätöksiä - ja monesta hyvästä ostoksesta tekisin mielelläni juttua blogiinkin - ja aina sitten mietin että onko mainos...
      Sitä olen tuumaillut, että väkisin en aio enää mitään juttua tehdä - mutta sitten kyllä taas aion ihan yksinkertaisesti kehua jos joku kolahti - niinkuin vaikka se Lumenen rasva, josta tykkään edelleen :)

      Poista
    2. Ihanaa kun olet palannut :-)

      Poista
  10. Gluteenittomat reseptit kiinnostaa ja muutenkin blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta, liityin lukijaksi :)

    VastaaPoista