maanantai 20. heinäkuuta 2015

Yhden tontinnurkan tarinaa

Ensin ajeltiin vastaostetun talon nurmikkoa ja rakennettiin leikkimökki, joka maalattiin keltaiseksi. Sitten tulivatkin kaupungin miehet sinisissä haalareissaan ja Åkerman ison kauhansa kanssa... Nurmikko meni - mutta leikkimökki säästyi ja saatiin vielä uudet viemäriputketkin :)Lasten pyynnöstä leikkimökki maalattiin punaiseksi ja äidin toiveesta ison kiven juureen istutettiin alppiruusuja ja mökin nurkalle kirsikka- ja päärynäpuukin. Ja vuosien ajan pienestä punaisesta mökistä kaikui tyttöjen kikatus - toisinaan läpi yönkin...Sitten tytöt eivät enää mahtuneetkaan kunnolla edes seisomaan mökissä. Sinne alkoi kertyä romujemmoja - ja se näytti surullisen yksinäiseltä ja hylätyltä... Vaikka päätös oli haikea, se oli oikea - monen onnellisen hetken mökistä luovuttiin ja se matkasi kohti uusia leikkejä.

Ja se päärynäpuu - se kasvoi ihan vinoon - eikä niillä päärynöilläkään oikein mitään virkaa ollut. Kirsikkapuu vesoi pitkin nurmikkoa - ja niitä marjoja ei yltänyt poimia edes A-tikkailta - ja räksät ehtivät aina ensin. Puut kaadettiin ja pilkottiin takkapuiksi - ja kannotkin väännettiin ylös.Nurkka näytti yht'äkkiä isolta ja valoisalta - ja tätä olin vähän laskeskellutkin - mökin alta paljastui puhdas hiekkamulta, jonka ympäri kiersi mökkiä reunustanut laattakehikko. Ihan täydellinen kasvimaan paikka. Jemmoissa oli jokunen ylijäämälaatta - niistä sai kasvimaalle pienen käytävänpätkänkin.Se on siinä - maa-aines on kaivettu ja seulottu, sekaan lisätty palanutta lantaa, vanha laattareunus suoristettu ja sen keskikäytävän laatatkin paikoillaan - valmista tuli :)Tai sitten ei... Jäi ruohonleikkuunkin kannalta niin hankalaksi joutoraoksi tuo ison kiven, ympyrälaatoituksen ja uuden kasvimaan nurkka-alue... Jos kaivaisi nurmikot siitä pois ja vähän samalla laajentaisi istustusaluetta.

Ympyrälaatoituksella ollut avotulipesäkin oli aika joutava - se kannettiin kukkaruukuksi toiselle nurkalle - ja tilalle löytyi kierrätyksestä ruukkutorni kahdella eurolla. Tähän saakka oli edetty melkein nollabudjetilla, lapiolla ja kotikärryllä :)

Mutta nyt piti lähteä kauppaan... Ihan typerältä alkoi näyttää se pieni maaläntti leikkimökin pohjan ja rajaorapihlajan välissä. Jos vielä kuitenkin vähän laajentaisi kasvimaata ja jatkaisi laattapohjaa. Pari päivää mietin ja päätin sitten sijoittaa 180€ tarvittaviin pesubetonilaattoihin - löytyi onneksi jatko-osaan vielä samanlaisia kuin alkuperäiset.

Miten leveä multareunus laattaympyrälle - ja tarviiko se kulkuaukkoa - pähkäilyjä lapion kanssa... Reunasta tuli sitten 40cm leveä - ja ilman kulkuaukkoa, koska päätin että yllän kyllä loikata kuunliljareunuksen yli kastelemaan tornin krassiruukkua. Jemmoissa olevat reunan noppakivet loppuivat tähän kohtaan - ja loppuerä on vieläkin hankimatta ja laittamatta :)


Toukokuu: uusi jatkoläntti on laatoitettu, koko hoito kehystetty kuunliljoilla, krassit kylvetty, kasvimaa kalkittu ja ensimmäiset tomaatitkin istutettu.

Kesäkuu: reunakasveina kirjokuunliljaa, (ja taimien mukana tulleita unikoita), kuunliljojen juurelle mahtuneita lehtikaaleja - ja niiden suojaksi istutettua isosamettiruusua, ympyrän takareunalla toisaalta siirrettyjä pensasmustikoita, aluskasviksi tuliaissinivuokkoja, ruukussa pilkistää krassi, kiven juurella vanhat alppiruusut, kasvimaalla lehtikaalia, selleriä, purjoa, hernettä, papuja, yrttejä...

Kasvimaata värittämään kylvin sametti- ja kehäkukkaa. Siirsin läntille myös jokusen henkeen sopivan perennakasvin, mm. pikku iiristä ja punapäivänhattua sekä Kodin Ykkösen poistotaimilöytöinä rivin ruohosipulimättäitä.


Heinäkuu: Unikot valtasivat ympyrälaatan reunuksen upean rehevinä ja vankkavartisina. Saavat kukkia rauhassa - ja sitten kitken ne pois. Esikasvatin tänä keväänä ensimmäistä kertaa isosamettiruusuja, mutta vasta nyt ne availevat ensimmäisiä kukkiaan. Odotan kyllä isolla mielenkiinnolla, miltä tämä sama kohta näyttää kun unikkojen vaaleanpunainen valta vaihtuu samettikukkien keltaiseen. Myös krassi on nyt pääsemässä täyteen kukkavauhtiin.

Vielä tein yhden pienen muutoksen ja satasen sijoituksen: Palokan K-raudasta löytyi 120cm korkeita ja aivan upean tuuheita Smaragdi -tuijia reilulla kympillä. Korvasin kasvimaan takaosan orapihlajapätkän niillä. Uuden kasvimaan lehtikaalit, sellerit ja yrtit onnistuivat hienosti. Tomaatti ja kesäkurpitsa eivät - siitä tarinoin toisella kertaa :) Mukavaa kesäpäivää sinulle :)


5 kommenttia:

 1. On kaunista ja rehevää. Voi tykkään niin paljon unikoista, että ihanan näköistä, kun ovat kaikki samaa väriä. Mulla ovat erivärisiä.

  VastaaPoista
 2. Onpa kauniin näköinen nurkkaus!

  VastaaPoista
 3. Hienoja yksityiskohtia puutarhassa.
  Tuli paljon uusia ideoita, kuinka itsekin voisi tehdä joitakin asioita puutarhassa eritavalla.

  VastaaPoista
 4. Upean näköistä :) Hei Johanna, olen lukenut jo pidempään blogiasi, ja törmännyt teksteissäsi mm. kuukirjaan, Kuinka ylipäänsä suhtaudut ns. "henkimaailman asioihin"? Olen kristitty ja haluan toivottaa sinulle ja perheellesi Jumalan siunausta, ja lämpimästi kehoittaa etsimään tietoa myös Jumalasta! Toivottavasti et pahastu tästä kommentistani, joka tulee nyt hieman aiheenvierestä tähän postaukseen!

  Terkuin Vakkarilukija

  VastaaPoista
 5. Aika huikea muutos! Tuossa on tovi vierähtänyt :)

  VastaaPoista