torstai 2. heinäkuuta 2015

Lehtikaalitaivas

Puutarhaharrastajalle jokainen kesä on poikkeuksellinen. Aina riittää ihmettelemistä - miten jollain kohdin vaan onnistuu niin kertakaikkisen hyvin - ja miksi toisaalla taas ei - ei millään opilla :)

Tämän kevään suurin yllättäjä ovat ehdottomasti lehtikaalit. Nyt ollaan lehtikaalitaivaassa :) Puolen metrin korkeudella kurkottelevat latvat jättävät varjoonsa kaalien turvaksi istutetut samettiruusut - jopa ne isosamettiruusut. Lehdet ovat isoja ja meheviä - ja ihan virheettömiä - ei reiän reikää.

Lehtikaali on minulle ehkä se ykköskasvi hyötykasvimaalla. Lehtikaali ruokapöydässä asti ei ole mikään itsestäänselvyys - asia jonka opin viime kesänä toukkien kanssa taistellessa... Myös sen esikasvatus on vieläkin, monen kokeilun jälkeen yksi iso arvoitus. En ihan onnistunut siinä tänäkään vuonna, mutta nyt luonto antoi apujaan. Jopa suoraan uloskylvetyt ovat jo niin korkeita, että tänä aamuna otin niiden katteeksi laitetun harson pois - kun eivät enää mahdu alle - ja se harso on sentään aika korkean kaaren päällä :) Ihme.
Lehtisellerit - toinen jokapäivän ilon aihe. Ensimmäistä kertaa esikasvatin taimet itse - ja onnistuivat kuin vahingossa paremmin kuin hyvin. Eivät paljon "espanjan punteille" enää häviä - ja melkeinpä kolme kuukautta kasvuaikaa vielä jäljellä. Taimia on useampi kymmenen - ja ne loput koulimattomat kasvavat "ryhmäsellerinä" ruukussa... Ensi talvena meillä syödään lehtisellerikeittoa - paljon lehtisellerikeittoa :D


Purjot - nekin yllättivät positiivisesti. Nyt tosin olen mieltä, että niiden kasvu on hiukan hidastunut viikon-parin aikana. Pähkäilin sen johtuvan ehkä liiankin paksusta ruohosilppukatteesta. Sateinen kesäkuu on pitänyt maan märkänä ja se ei pääse päivälläkään lämpenemään paksun märän katteen alla?
Mutta kokonaistilanne on mielestäni ihan hyvä. Edellisten vuosien kokemuksella olisin mieltä, että purjo kiihtyy kunnon kasvuun vasta loppukesäsätä

Kokeilin myös vanhaa pienten tonttien purjonkasvatusvinkkiä - ryhmäpurjo. Esikasvatettua purjorypästä ei koulita vaan taimet istutetaan yhtenä paakkuna. Toistaiseksi ryhmäpurjot ovat aikalailla samoissa mitoissa kuin yksittäin istutetut taimet. Mielenkiintoinen kokeilu, josta voin laittaa teillekin loppuraporttia syksymmällä.
Ja rikkaruohotkin yllättivät iloisesti tänä keväänä :) Meidän tontilla yleisin rikka on opium- ja / tai pioniunikko. Kylvin ehkä noin 15 vuotta sitten johonkin kukkapenkkiin pari pussia unikon siemeniä. Ainakin tumman lilaa kerrottua ja valkoista. Niiden jälkeläisiä on siitä lähin ollut tontin täydeltä - joka mahdollisessa penkissä - niin kukkapenkeissä kuin kasvimaalla. Annan niiden kukkia joissain kohdin - ja yritän saada aikaseen kitkeä kukat ennenkuin siementävät lisää...
Eivät sinänsä ole hankalia - eli ne on helppo kitkeä missä vaan kasvun vaiheessa ja ruohokatteen alta eivät nouse. Tämä kostea kevät on kasvattanut unikoista mahtavan reheviä ja olen nyt "säälinyt" niitä normikesää enempi.
Tässä unikkokarkulaisia uuden kasvimaan reunakasviksi siirretyn kuunliljan juuripaakuissa kulkeutuneina.
Alkuperäiseen istutussuunnitelmaan kuului kuunliljoja. No, tyhjiin rakoihin mahtui lehtikaalia ja sen turvaksi vielä isosamettikukkaa - ja mahtuu siihen näköjään unikkoakin :)
Unikkojen kukinta on aika lyhyt - sen jälkeen aion kitkeä ne jotta kirjavalehtinen kuunlilja pääsee esille.
Kasvimaalla jätin unikkoja purjopenkkiin - uskoisin että eivät haittaa purjon kasvua vaan saattavat jopa tukea alkukasvun honteloita purjontaimia? Tästäkin kitken ne heti kukinnan jälkeen.

Tomaatit ovat reilusti normitilannetta myöhemmässä. Altakasteluruukuissa kasvavat pensastomaatit ovat ihan hyvässä kasvussa, mutta vasta nyt ensimmäisissä tomaateissa on heikko punaisen kajastus.

Avomaalle ruukutetuissa paprikoissa on ensimmäisiä pieniä raakileita. Vielä ehtinevät hyvin.

Vilma -tomaatti kukkii ja kasvaa ruukuissa rehevänä. Lasilavan Vilman taimissa on raakileita.

Salaattia on nyt joka väriä ja lajia ja lasilavaan on tehty jo uusintakylvötkin - mutta se esikasvatettu isosamettikukka ei kuki vieläkään :)


Semmoiset pikaiset terveiset täältä terassimarkiisin alta. Tänään en ole lapioinut. Tänään otin lasin viiniä jo ennen puolta päivää, koska tänään on vasta 48v synttärit - ja aika monta puutarhakesää vielä toivottavasti jäljellä ennen 84v juhlapäivää. Oliskohan piha "valmis" silloin - ja jokohan silloin olen päässyt perille lehtikaalin esikasvatuksen saloista???

21 kommenttia:

 1. Iloitsin eilen omista lehtikaaleistani, joissa on muutama lehti. Kuvasi saivat suuni loksahtamaan auki... :) taitaa olla hieman kirimistä vielä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :) Nyt sattui onnistumaan. Joka päivä niitä jaksan ihmetellä ja ihastella :)

   Poista
 2. onnea! miekin täytän 48v kolmen päivän päästä :) hyvä vuosikerta ;)

  taitaa ravut olla puutarhaihmisiä,nimittäin aikoinaan puutarhakoulussa ollessani ihmeteltiin kun luokassamme oli todella monta rapua,myös opettaja oli rapu :)

  terkuin tiina taas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tiina ja kiitokset :)
   Onko sitten ikä vai mikä, kun tänä keväänä ihan erityisesti taas oli virtaa ja intoa pihahommiin. Jäänyt tämä blogiharrastuskin nyt vähän paitsioon...

   Poista
 3. Onnea!

  Tänä vuonna on tosiaan lehtikaalit onnistuneet! Eihän tollasia puskia ole kaupallisilla puutarhoillakaan!

  Täällä kaverit valittelee, että hiivatin kotilot syö kaiken vihreän vaikka päätöikseen keräilis ja tuhoais :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ansku :)
   Kyllä kotiloiden valtaamia alueita on jo meidänkin kylillä. Tämä kulma ei taida vielä olla ihan pahinta seutua, mutta kyllä päivittäin niitä heittelen tuhkakuppiin. Kostea alkukesä on tuonut mukanaan myös normia enempi etanoita.

   Joka päivä edelleen ihmettelen näitä lehtikaalejani... Se lienee ainakin on nyt selvää, että lehtikaali viihtyy viileässä? Ensi keväänä siirrän esikasvatuksen ulos mahdollisimman aikaisin.

   Poista
 4. Onpa tosiaan komeita lehtikaalit! Ihan kateellisena katson kuvia, kun omalla maalla ei ole oikein mikään tänä vuonna lähtenyt kasvuun. Vasta viikko sitten kun ilmat lämpenivät ja aurinko alkoi paistaa, alkoi täällä vasta kasvu. Jäljessä ollaan, mutta perästä tullaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari - hienoja ovat tällä kertaa, pakko itsekin kehua :) Jotenkin nyt on kaikki on täällä puutarhassa aika hyvällä mallillaan, vaikka ollut kylmää ja märkää. Avomaankurkku ei itänyt ja tomaatti on reilusti normia myöhemmässä, mutta noin yleisesti aika hyvässä kasvussa kaikki. Tätyy laittaa tänne blogiinkin yleistilanteesta raporttia. Itse ainakin olen kovasti kiinnostunut miten muualla Suomessa mennään puutarhan puolella :)

   Poista
 5. Tottavie sinulla on oikein mallipuutarha. Mietin täällä josko uskaltais lehtikaalten päältä ottaa harson pois, että ötökät eivät hyökkäisi kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips vaan :)
   Osassa lehtikaaleja ei ollut alkuunkaan harsoa. Esikasvatetut istutin ilman harsoa ja uloskylvettyihin laitoin harson lämmittämään. Kyllä voi sanoa, että ei käytännössä ole yhtään reikää lehdissä, vaikka taimia on kymmeniä eri puolella tonttia. On tämä ihmeellinen kesä. Kyssäkaalin lehdissä on jokunen reikä, mutta vaikka ne kasvavat lehtikaalien penkissä, tuholaiset eivät ole koskeneet lehtikaaliin.

   Poista
 6. Lehtikaali on minunkin kasvimaallani ainoa, minkä kasvua olen voinut ihastella. Viileästä kesän alusta on ollut hyötyä, ei ole ollut ötököistä haittaa! Jos nyt ajattelee tätä kylmyyttä ilon kautta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anita :)
   Samaan tulokseen taidan päätyä nyt itsekin muutaman vuoden lehtikaalikasvatuksen kokemuksella - eli viileys olisi plussaa?

   Poista
 7. Onpa komeita lehtikaaleja. Kitkin eilen maalla ja ilahduin kuin löysin rikkaruohojen joukosta lehtikaalit... en ole todellakaan se paras hortonomi, yritä ja erehdy -metodilla mennään :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Merja :)
   Se on paras tapa oppia - ihan samoilla linjoilla olen itsekin. Tottakai jotain teoriaa voi aina alkuvinkiksi ottaa, mutta tuntuu vaan, että useimmiten kasvit kasvavat ja käyttäytyvät ihan erilailla kuin niiden virallisesti pitäisi :D

   Poista
 8. Onnea ! Poistatko muuten tuosta Vilmasta varkaat tai lehtiä jossain vaiheessa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Vilma on viileästä alkukesästä huolimatta nyt ihan tosi hyvässä kasvussa. Ei lienee koskaan aiemmin ole ollut minulla niin tuuhea ja iso. Kypsiä tomaatteja en ole vielä saanut - Vilma on vähän myöhäisempi lajike.
   Annan sen kasvaa ihan vapaasti - eli en poista varkaita, mutta lehtiä kyllä karsin tarvittaessa. Riippuu vähän kesästä - erityisesti kostealla kelillä lehtiä kannattaa poistaa kypsyvien tomaattien läheltä ihan reilustikin, niin eivät sitten homehduta satoa.

   Poista
 9. Onnittelut! Aika samanikäisiä ollaan. (Saan välillä kuittailuja lapsiltani blogini nimestä, mutta eikös tytöt ole aina tyttöjä...iästä riippumatta. ;) ) Sinulla on tänäkin kesänä ihan mahtavassa kunnossa oleva puutarha, vautsi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihan hyvä ikä - toisaalta vielä nuori ja kaikissa voimissaan - toisaalta sitten on jo ehtinyt jonkun vuoden harjoitella lehtikaalin kasvatusta :D

   Poista
 10. Voi että: olenpa sulle melkoisen kateellinen tuosta lehtikaalisaaliista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikki :) Ei kun ensi kesänä laitat omia tulemaan :)

   Poista