lauantai 11. heinäkuuta 2015

Keventäjän chiajogurtti


Tässä uusi aamupalasuosikkini teillekin vinkiksi - chiajogurtti.
Kesäaamuisin, ainakin meillä, maistuu paremmin kylmän raikas jogurtti kuin lämmin puurolautasellinen.

Maustamattomista jogurteista oma suosikkini on täysrasvainen "partaukko". Se on tuntunut hieman liian tuhdilta siltään - vaikka sekaan menisi reilusti marjoja, siemeniä ja muuta höystettä. Chia siemenet - nekin ovat minulle tuttu tuote jo vuosien takaa, mutta kaikista hyvistä  päätöksistä huolimatta eivät ole aiemmin oikein löytäneet paikkaansa jokapäivän ruokavaliossa.
Tiedän - niitä käytetään yleisesti raakapuurojen pohjana - mutta usein ohjeet ovat jotenkin liian moniosaisia omiin rutiineihini. Tykkään että aamupala - ja käytännössä kaikki muukin ruoka valmistuu helposti ja mahdollisimman vähällä säätämisellä. Tämä chiajogurtti, joka laitetaan alulleen edellisenä iltana puolessa minuutissa - ja viimeistellään aamulla hetkessä - on ehkä helpoin mahdollinen chia-aamiainen.

Tärkeänä plussana tässä on vielä sekin, että samalla vaivalla kun sekoittaa chia-siemenet vesitilkkaan, tulee lisättyä siihen samaan veteen likoamaan muutama mantelikin - ja mahdollisesti jotain muutakin pähkinää tai siementä. Manteleiden (siementen) liotus muuttaa niiden sisältämät ravintoaineet helpommin imeytyviksi. Liotus myös "herättää" uinuvan siemenen ja tekee siitä elävää ravintoa. Erityisesti manteli on keski-ikäisen naisen voimasiemen sisältäen runsaasti E-vitamiinia. Sanotaan, että vain kolme mantelia päivässä olisi riittävä määrä - sitä en nyt lähde spekuloimaan, mutta sen kolme mantelia kuitenkin itse olen ottanut.

Manteleissa kannattaa satsata laatuun - ja jos käyttömäärä pysyy tuossa kolmessa/päivä, ei tarvi enää kilohintoja miettiä, vaan voi ihan hyvällä omallatunnolla ostaa luomulaatuisia kuorimattomia manteleita. Yön yli liotetut mantelit ovat ihanan pehmeitä ja maukkaita. Jollet ole vielä kokeillut, niin suosittelen :)

Aamiais-chiajogurtin pohjan laitan turpoamaan jo illalla, vaikka chia geeliytyy käytännössä melkeinpä varttitunnissa. Pidempi liotusaika ei kuitenkaan mitään haittaa niillekään tee - kenties jopa lisää ravintoarvoa kuten muillakin siemenillä? Pointtina yön yli liotuksessa on kuitenkin se, että silloin seassa olevat mantelit saavat liota sen kahdeksan tuntia, jonka ne tarvitsevat "herätäkseen". Ja tietysti siinä on sekin hyvä vielä, että aamupala on mahdollisimman valmista heti aamusta.

Chia-jogurtti
2rkl (noin 20g) chia -siemeniä
1dl vettä (tai esim luomu omenamehua)
3 kuorimatonta luomumantelia (+muita siemeniä, pähkinöitä tai kuivamarjoja)

Jätetään turpoamaan yön yli huoneenlämpöön. Aamulla lisätään:

1dl turkkilaista jogurttia
2dl mustikoita (tai 1dl puolukkasosetta)
+ Halutessa ripaus intiaanisokeria tai vaahterasiirappia, siitepölyrakeita...


Yön yli turvonnut chia-pähkinä-vesiseos. Rakenne on kasassa pysyvää ja geelimäistä.
Yön yli turvonneeseen chiaseokseen lisään noin 1dl maustamatonta turkkilaista jogurttia ja parisen desiä marjoja. Useimmiten käytän mustikoita, mutta toinen suosikkini on puolukkasose (sauvasekoittimella soseutettu raakapuolukka, noin 1dl). Kuvassa keltaisina rakeina erottuvat päivittäin käyttämäni siitepölyrakeet. Usein lisään aamupalaan myös ripauksen magnesiumjauhetta, 2rkl lesitiinirakeita, kollageenijauhetta, ripauksen MSM-jauhetta... Sitä, mitä nyt milloinkin sattuu olemaan ohjelmassa...
Pidän taukoa useimmista ravintolisistä kesän yli - tuntuu, että oman maan vihreistä saa ihan riittävästi ja kaikkea.

Meillä lapsetkin ovat ihastuneet tähän settiin, eikä kukaan lisää mitään makeutusta. Jos seos alkuun tuntuu vähän happamalta, pieni loraus vaahterasiirappia tai ripaus intiaanisokeria tuovat makeutta.


Chia siemenet ovat yksi tämän hetken "kuumia" puheenaiheita ravintorintamalla - vaikka niitä on käytetty ravinnoksi jo vuosituhansia. Ne ovat yksi harvoista vegaanisista omega -3 ja -6 rasvahappolähteistä. Niiden kuitupitoisuus on noin 40% kuivapainosta, rasvapitoisuus 40% ja proteiinipitoisuus noin 20% - mutta sokereita niissä on nolla - ja hiilareitakin vain noin 3%. Niiden on todettu vaikuttavan positiivisesti niin verenpaineeseen, kolesteroliin, vatsantoimintaan, energiatasoon kuin vireyteenkin...  Googlaamalla löytyy chiakehuja pilvin pimein - suosittelen tutustumaan aiheeseen, jos chia on vielä uusi tuote. Senkin puolesta chia on harvinainen "superfood", että mitään negatiivista polemiikkia sen tiimoilta ei oikeastaan ole. Eli vaikka chiansiemen olisi sinulle uusi ja outo, se on oman käsitykseni mukaan erittäinkin turvallinen tuontituote.

Eikä siinä ollenkaan vielä kaikki :) Chia siemenet ovat ihan oikeasti mahdottoman hyviä myös rakenteeltaan. Chiageeli muuntaa tuhdin jogurttiannoksen vanukasmaiseksi ja kuohkeaksi. Chian siemenistä saa toki ihan herkkuhetkiinkiin sopivia hienoja annoksia - mutta halusin tässä nyt vinkata yhdestä mahdollisimman helposta käyttötavasta - että tulisi sitten ilman miettimistä ja säätöä otettua se päivittäinen chia-annoskin :)

2rkl chiasiemeniä ja desi vettä muuntaa tuhdintuntuisen jogurttiannoksen kevyen kuohkeaksi. Turvonneet chiasiemenet tuovat kivaa rakennetta jogurttiin ja tekevät annoksesta jotenkin juhlavammankin - vaikka vaikutus on konkreettisesti verensokeria tasaava ja kauan nälkää pitävä.
Netistä löytyy paljon lisävinkkejä chiasiementen hyödyntämiseen. Itse olen erityisesti näin kesäaikaan mahdollisimman vähän keittiössä - mutta siis hyvin helpollakin chiasiemenistä saa hyvää.


Olen Masajo -intiaanisokerin ja ruususuolan fani jo vuosien takaa. Markkinoilta löytyi nyt saman firman chiasiemeniä ja silläpä sitten niitäkin innostuin kokeilemaan. Mitään konkreettisia maku- tai laatukriteereitä en nyt osaa verrata muiden valmistajien chia-tuotteisiin, mutta sen verran selvitin, että tämä tuote on saanut täysin puhtaat paperit tullin testeissä. Ulkomaisten ravintolisien ja superfoodien kohdalla kannattaa kyllä tarkistella taustoja ennen ostopäätöstä - ja erityisesti silloin, jos tilaa tuotteita nettikaupoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti