maanantai 9. kesäkuuta 2014

Urbaani metsäretki


Putarhaharrastelijan urbaanin metsäretken voi toteuttaa kaupungin joutomaalle, omakotiasumusten takametsikköihin. Sille retkelle kannattaa varustautua pienen lapion ja sangon / pussin kanssa.

Jokamiehenlaki kieltää irrottamasta kasveja juurineen toisten mailta, mutta kieltää se lienee myöskin haravointijätteen kippaamisen oman tontin rajojen ulkopuolelle?
Mikään laki ei taida kieltää vähän kurkkimasta ja penkomasta niitä kottikärryillä iltahämärissä pajukkoihin poljettuja kasoja - ja tekeekö silloin hyvän vai pahan työn, jos niitä vähän siivoilee metsästä pois?

Eilen iltasella hiippailin lähimetsikköön bongailemaan puutarhakasveja, mutta katsokaa mihin törmäsin ensimmäiseksi. Maasta, aivan edestäni pyrähti lentoon (veikkaisin että) punakylkirastas - ja siinä vieressäni, kaadetun puun hangassa oli tämä pesä. Nappasin pikaisen kuvan zoomaten ja lähdin heti pois paikalta. Täytyy käydä jossain vaiheessa kurkkaamassa, josko poikaset ovat säästyneet oravilta ja kissoilta.


Ihan aluksi löysin kolme hyvää tukikeppiä - näitä tarvii aina :)

Päivän paras tunkiolöytö - keltasävyinen kuunlilja. Tätä lajiketta minulla ei vielä olekaan.


Ihan keskeltä ei mitään (ympärillä ei ollut ihan tuoretta kärrykuormaa) löytyi iris - tästäkin ilahduin. Jonkin matkan päästä löysin vielä toisenkin taimen.
Koskaan en ole astunut niin läheltäpiti siiliä kuin eilen. En tiedä kumpi meistä säikähti enemmän....


Tämäkin kirjavalehtinen kasvi pysäytti - sitä oli tupsuina useammassakin lehtikasassa. En heti muistanut kasvin nimeä, mutta kotona asiaa tarkistaessa päädyin peippiin - olenkohan oikeassa?
Peippejä minulla ei vielä ole entuudestaan - nyt mietinkin, josko hakisin muutaman juurenpalan uusien kompostikehikoiden ympärille.

Alla eilisen löydöt joutomaalle kipatuista haravointijätekasoista - virallinen yhteiskuva :)
Mitään metsän alkuperäiskasvia en häirinnyt - muutaman paukkupalsamin tosin kiskaisin irti juurineen - se lienee ihan luvallista ja suotavaa?

Samasta ryteiköstä löysin keväällä ison kasan vuorenkilven juurakoita - ne olen jo istutellutkin ja olivat oikeastaan juuri niitä kasveja, joita tarvitsinkin erityisen haasteelliseen pohjoisseinustan kuivaan ja varjoisaan nurkkaukseen.

Putsasin vielä taimien juuret aika tarkasti karikkeesta mahdollisten lehtokotiloiden varalta. Pihastani niitä löytyy jokunen, mutta ongelmaksi asti eivät ole levinneet. Olen tosin ripustellut linnunpönttöjä joka mahdolliseen puuhun ja nurkkaan uskossa, että asukit tekevät osansa pihapiirin tuholaistorjunnassa :)

Että semmoinen retki eilen - kannattaa iltalenkeillä vähän vilkuilla lupaavia risukoita :)

kuunlilja / taimet / iris / peippi varjoon

4 kommenttia:

 1. Siili! <3 Niitä näkee nykyään niin harvoin ja voi jestas miten onnettomia noi linnunpoikaset on...

  VastaaPoista
 2. Miten sinä kaikki keksit ja kerkiät :-) Hienoja kuviakin!

  VastaaPoista
 3. voooi suloiset! <3


  http://bettinaw.blogspot.com

  VastaaPoista