tiistai 4. helmikuuta 2014

Arjen täytekakku - gluteeniton


Tämä "täytekakku" puolustaa paikkaansa muutamallakin jutulla:

-Kakkupohja on helpoista helpoin "sekoita kaikki puulastalla" kuivakakkupohja.
-Kuiviksi aineiksi käy käytännössä mikä vaan jauho / hiutale / rouhe - niiden sekoitus.
-Märät aineet - varioitavissa nekin
-Täytteet peittävät kakkupinnan pikku virheet - tulee niitäkin joskus :)
-Ei turhaa näpöstelyä - hetkessä valmis.

Olen tehnyt aika monta gluteenitonta kuivakakkua soveltaen em. helppoa kuivakakkureseptiä.

Tattari jauhoina ja hiutaleina sopii kakkuun hyvin - ihan siinä missä aiemmin käyttämäni spelt tai sämpyläjauhotkin. Vaihtelen kuiva-aineita tilanteen mukaan - usein käytän myös kauraa, kookosta ja mantelia jauhoina sekä hiutaleina - kakku on hyvä arkinen kuivakakku, mutta kieltämättä aika murenevaa. Olen kokeillut lisätä taikinaan myös psylliumia - mutta vieläkin se ihan täydellinen rakenne on hiukan hakusalla.

Sokeria en kuivakakkutaikinaan käytä kuin noin 1/2dl. Rasvaksi riittää kermapurkki tai muu hapankerma - tilanteen mukaan lisään max. 1/2dl öljyä. Kuiva-aineet gluteenittomina - ei valmiita jauhoseoksia.

Näitä "ei ihan täydellisiä kuivakakkuviritelmiä" teen joka viikko kerran tai pari. Toisinaan tarjoilen kakun tällaisena täytekakkuna iltapalaksi - on juhlavan oloinen, mutta kaikinpuolin suositeltava herkku. Mukana on hyviä hiilareita tattarin tai kauran muodossa, hyviä öljyjä, proteiiniksi rahkaa ja vitamiineiksi tuoreita marjoja.

Kuivakakun keskusta täytetään puolijäisillä marjoilla (mustikat sopivat mainiosti). Reunoille pursotetaan kermarahkaruusukkeita.
(2dl kuohukermaa vispattuna, 2-5dl rahkaa, 2-3 rkl intiaanisokeria, 1-2tl vaniljasokeria)
Päälle voi ripotella esim. paahdettuja mantelilastuja.



täytekakku kuivakakusta / gluteeniton kuivakakku resepti / kuivakakku vieraille / tuunaa kuivakakku / tattarijauho kuivakakku / gluteeniton kakkuresepti / nopea kakku / helppo kakku /

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen! Nam! Tuo tattari on tosi proteiinipitoista ja kiva, että olet onnistunut sitä herkkuosastollekin lisäämään :) täytyypä testailla joku päivä.
    Itse leivon täytekakun juhliin aina (luomu)perunajauhoihin ja intiaanisokeriin. toki myös luomumunia ja ripaus leivinjauhetta kuuluu asiaan. Tulee ihanan ilmava kakkupohja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Tämä kyllä vastaa ihan meidän perheen käsitystä herkusta - jollekin makeampaan tottuneelle voi ehkä olla hieman rouhea. Tattariin tehty kuivakakku on tosi murea - siis sinänsä hyvä, mutta olen yrittänyt saada sitä hieman "tiiviimpää" mm. psylliumilla. Vielä on vähän virityksessä homma. Sinänsä ei meitä mureus haittaa ollenkaan, mutta ihan mielenkiinnosta aiheeseen kokeilen erilaisia kuiva-aine yhdistelmiä.

      Ajattelin kokeilla perinteistäkin täytekakkua tässä joku ilta. Siihenkin ehkä lisään osan tattaria. Loppujen lopuksi täytekakkukin voi olla ihan terveellinen iltapala. Kerman lantraa rahkalla ja paljon tuoreita marjoja väliin.
      Nyt kun asiaa miettii, niin tuli jo hinku alkaa leipomaan :D

      Poista
  2. moi taas :)

    otin juuri pizzaleivän uunista,ainakin tuoksu lupaa hyvää:)
    vähän muuntelin ohjetta, minkä teen vähän joka ohjeen kohdalla..

    kaalikasvislaatikko oli myös hyvää! tosin tein sitä niin ison annoksen, että meni liian monta päivää sitä tuhotessa :)

    seuraavana varmaankin vuorossa kokeilla noita siun kuivakakkujasi!
    ja arvaas,ostin myös hampunsiemenöljyä,kohta on hyvät kynnet ja hiukset...
    ja iho hehkuu :D
    terkuin tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiina :)

      Nyt alat kirjoitella ohjeita omaan blogiin :) Sinulla on varmasti paljon enemmän hyviä ohjeita kuin minulla - olen ihan aloittelija kasvisruuan kanssa.

      Hampunsiemenöljy on kyllä ihanaa. Olen ostanut yleensä suomalaista, mutta välillä tilaan sitä luomulaatuisena iHerbiltäkin.

      Lempi-tytär on koko päivän täällä riskannut pizza-leipää. Huomenna lupasin tehdä. Niin ja mies kinuaa kaalikaatikkoa :D Huomenna sitäkin sitten...

      Poista
  3. heipsistä hei Johanna !
    Et kyllä usko, mut tää on ihan totta ... tein ohjeellasi kaalilaatikon ( kokonainen kaali ja vielä pari porkkanaa ) ja kuinkas kävikään .. yleensä syömme laatikkoa kahtena päivänä peräkkäin mutta söimme koko satsin saman päivän aikana loppuun asti. Oli kyllä masut pinkeenä mutta mieli vaan teki lisää ja lisää :-) Niin, siis meitä on vaan kaksi syöjää :-)
    Nyt panen kokeiluun ton kuivakakkuohjeen.
    Olen blogisi vakiolukija ja tykkään todella paljon.
    Seuraavaa postaustasi odotellen terveiset marjatta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta ihanasta kommentista :)

      Se kaalilaatikko on kyllä joku ihme kombo - kaikki ovat meilläkin tykänneet - raavaat makkaran nimeen vannovat miehetkin :)

      Kuivakakkuohje gluteenittomana on vielä vähän testailussa. Haluan pitää sen mahdollisimman vähäsokerisena ja -rasvaisena mutta rakenne hieman paremmin leikattavaksi. Kyllä se sieltä löytyy :) Taidan kokeilla sekaan lionneita pellavansiemeniä psylliumin lisäksi. Pellavansiemenistä tosin olen mieltä että ne kannattaa liottamisen jälkeen ajella silpuksi.

      Kiitos vielä kerran viestistä - teidän lukijoiden ansiosta tämä blogi on niin mukava harrastus :)

      Poista