perjantai 14. helmikuuta 2014

Ei tullut iltatyttöä...



Mutta gluteenitonta tattaririeskaa leipova rouva Ilta-Sanomien sivulle kahdeksan :)

Meillä ei gluteenitonta syödä laihtumisen toivossa. Ensisysäys siihen tuli Lempi-tyttären lääkäriltä, joka ehdotti sitä jatkuvien vatsavaivojen takia. Ne helpottivat, mutta parissa viikossa myös Lempin iho rauhoittui. Finnit joihin ei ollut auttanut puolen vuoden antibioottikuurikaan, alkoivat vihdoinkin kuivua pois. TÄSSÄ linkissä Lempin itse kertomaa aiheesta.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen oli ajatuksen tasolla paljon hankalampaa kuin käytännössä. Huomasin kuitenkin äkkiä, että "Lempin ruuat" eivät olleet sen hankalampia valmistaa kuin muidenkaan - ja niistä tuli hyvä olo itsellekin. Yllättäen myös oma käsi-ihottuma parani, aikuisiän akne helpotti ja olo piristyi kokonaisvaltaisesti. TÄSSÄ linkissä omaa ihotarinaani.

Nyt gluteenittomuus on arkea koko perheelle. Minä ja Lempi jätämme gluteenipitoiset viljat väliin "vapaallakin". Muut perheenjäsenet syövät kodin ulkopuolella normiruokaa - kotona hekin syövät (siis oikein mielellään) samaa gluteenitonta ruokaa mitä valmistan Lempille ja itselleni.

Gluteeniton ruoka voi olla edullista ja monipuolista. Muutos vaatii tietysti aluksi hiukan hintavertailua ja päivitystä ostoskärryn perusraaka-aineisiin sekä ruuanvalmistustapoihin. Vaikka meillä koko perhe syö nyt kotona hiivatonta, vähäsokerista ja gluteenitonta kasvisruokaa, mitään eroa entisiin kauppalaskuihin ei ole.

En ollenkaan moiti täysjyviä ja suosittele itse noudattamaani ruokavaliota ainoana oikeana. Esim. vehnäryynipuuro oli mielestäni ihan parasta ryynipuuroa. Ydinjauhovehnä (ja siitä valmistetut tuotteet) eivät ole kuin tyhjä kaloritankkaus - niitä en suosittele kenellekään.
Gluteenipitoiset täysjyvätuotteet ovat suurimmalle osalle hyvää perusravintoa.

gluteeniton ruokavalio / gluteeniton terveysvaikutukset / gluteeniton iho ja akne / ihottuma gluteeniton /

16 kommenttia:

  1. Jaaha, se on siis lähdettävä ostamaan Ilttis! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Heli :)

      Vähän nyt myöhästyit - juttu oli jo jokunen päivä sitten... Eikä siinä minusta tai gluteenittomasta ruokavaliosta mitään sellaista ollut, jota ette jo tietäisi :)

      Poista
  2. Voi vitsi en ostanut ilta-sanomaa, hö.

    No mutta oikea ihminen siellä on gluteenittomia rieskoja leipomassa. Sinun ohjeillasi ja jalanjäljissäsi olen ollut kasvis-syöjä nyt jo puolivuotta ( kiitos, loistavista ja maistuvista resepteistäsi ) ja nyt viimeisen kuukauden olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota ja olo on hyvä

    Oikeen ihanaa ystävänpäivän iltaa sinne :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Maarit :)

      Jonkun päivän vanha juttu jo - ja aika vanha iltatytöksikin :D

      Ihanko totta että olet muuttanut ruokavaliota niin radikaalisti? Se on aika iso juttu jos mitään pakottavaa syytä ei ole päätöksen tukena. Minä en itselleni varmaan koskaan olisi gluteenitonta saanut aikaseen tsempata. Se että gluteenittomuutta kokeiltiin lapsen takia, teki jutusta paljon motivoivampaa. Nyt kun hommasta on tullut arkea, niin huomaa että se ei mitenkään köyhdytä ruokavaliota - päinvastoin - on oppinut käyttämään ihan uusia raaka-aineita, joista yksikään ei valkaistua vehnää huonompaa ole :)

      Mukavaa blogiystävänpäivää sinullekin :) Ja kaikille teille lukijoille samalla :)

      Poista
  3. Olen kuullut paljon hyvää gluteenittomasta ruokavaliosta , monen vatsavaivoihin on ollut siitä apua . Täytyypä lukea juttu lehdestä . Hyvää ystävänpäivän jatkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Gluteeniton ruokavalio on helppo ja turvallinen tapa etsiä parannusta epämääräisiin vatsa- tai iho-ongelmiin. Mielestäni gluteenittomuus on ajatuksen tasolla paljon hankalampaa kuin käytännössä. Yleensä aika nopeastikin tuntuvat ja näkyvät parannukset olossa ja ihossa motivoivat jatkamaan ja pysymään ruodussa.

      Itse alan olla siinä pisteessa, että pulla tai leipä ei houkuta enää missään tilanteessa. Oloa voisi ehkä verrata siihen, että on tarpeeksi pitkään ollut tupakoimatta lopettamisen jälkeen - jossain vaiheessa vaan huomaa päässeensä kokonaan irti.

      Senkin lasken eduksi, että nyt kun leipä tai pulla ei enää ole se vakkarivälipala, niin tulee syötyä enemmän marjoja - ja niihin on tullut ihan himo :)
      Esim. mustaherukoita en vielä parisen vuotta sitten saanut syötyä oikein mitenkään päin. Aluksi aloin sekoittella niitä omenasoseen sekaan rahkaan - nyt ne ovat ihan ykkösmarjojani ja syön niitä ison kipollisen siltään. Oikein pännii, jos sattuu menemään niin, että jääkaapissa ei ole sulanutta rasiaa valmiina...

      Hyvää ystävänpäivää sinullekin :)

      Poista
  4. Harmi ettei lehteä enää saa jälkikäteen, olis ollut kiva lukea juttu, vaikka tuttu tätä kautta olet muutenkin. =)

    Mä olen tässä koittanut hivenen myös siirtyä enemmän kasvissyöjäksi ja myös tuo gluteenittomuus kiinnostaa kovasti. Nyt kun multa loppui vehnäjauhot en enää ostanutkaan uusia, vaan ostin tattaria sekä spelttiä (no, vehnäähän sekin tavallaan on, mutta kuitenkin...) ja ajattelin koittaa niillä pärjätä. Tattaria olen käyttänyt jonkun aikaa muutenkin kyllä, mutta vain osana jauhoja. Jatkan opettelua sillä saralla siis! Pikkuhiljaa hivutan ruokavaliota fiksummaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas :)

      Minulle kasvisruokaa ei ole tarvinnut millään perustella - se vain on niin hyvää, helppoa ja edullistakin vielä. Pitkällä tähtäimellä hivutustaktiikka on varmasti tehokkain. Itse kun lähdin ruokajuttuja vähän kyseenalaistamaan ja miettimään, niin elämäntilanne oli just hektisin - kaikki lapset pieniä ja huusholli levällään remontin alla...
      Olikohan ensimmäinen valtavirrasta poikkeava muutos rasvattoman maidon vaihtaminen täysmaitoon ja voimariinin voihin. Minä kanssa etenin vehnästä kokojyväjauhoihin ja spelttiin. Lisäaineiden välttäminen nousi esille ja sitä myöten aina vaan enemmän perehtyminen ihan perusraaka-aineisiin. Kun lapset kasvoivat, aloin päästä marjaan ja jäi aikaa kasvatella kaikenlaista vihreää takapihallakin. Kiinnostus ei ole laantunut ollenkaan - päinvastoin. Varmasti monikin tämänhetkinen valinta tai tapa muuttuu vuosien kuluessa, mutta nyt teen niinkuin parhaaksi koen tällä tietämyksellä ja näissä olosuhteissa.

      Sinulla on minua enempi tietoa ravintojutuista - varmasti onnistut tekemään ihan semmoiset valinnat kuin sinulle parhaiten sopivat.

      Poista
    2. Voi Johanna, kyllä sinä olet paljon tietoisempi noista ravintojutuista kuin minä! Mulla on jotain tietoa, mutta en ole oikein koskaan jaksanut sit kuitenkaan niin kauheen tarkasti perehtyä mihinkään. Nyt on taas sellanen olo, että pitäiskö mun kaivaa ne opiskelujutut esille ja alkaa pikkuhiljaa kertaamaan ja takomaan sitä asiaa päähäni... sitten vähän melkein lamaannun, kun tietoa on niin paljon ja muutenkin tuntuu ettei jaksa mitään.

      Mä olen periaatteessa sellanen kaikki-mulle-heti-nyt-tyyppi, mutta jotenkin luulen, että en kykene suuriin radikaaleihin tekoihin näissä ruoka-asioissa. Niimpä koitan sellaista taktiikkaa, että pikkuhiljaa totutan itteni johonkin ja siitä sitten ehkä jää jopa tapa. Mun perhe ei suostu mun kasvisruokia syömään, tattari ehkä menee ihan vaan jos eivät osaa ollenkaan aavistaakaan että sitä syövät (siis ryyninä, jauhosta ne nyt ei mitään tajua jos johonkin sekaan heitän...). Ja olen todennut olevani vaan niin laiska ja saamaton, etten saa oikein opeteltua uusien juttujen tekemistä. Kuin en myöskään saa aikaan sitä kasvimaata... *ehkä jo ensi kesänä, ehkä...*

      Ai niin, tuosta tulikin mieleeni, että tein sun ohjeella sitä sellerisoppaa. Tykkäsin! Kukaan muu ei ees maistanut... joten laitoin pakkaseen annoksiksi itelleni, otan sit vaikka töihin evääksi tai syön kotipäivinä itekseni. Mun pitäis ihan todella nyt vaan alkaa kokeilla erilaisia ruokia, maistakoot muut sitten niitä tai ei.

      Poista
  5. Kuuluuko tähän kasvis/gluteiiniton ruokavalioon maito missään muodossa?
    Itse olen hirmuinen maitojuoppo. Päiväni alkaa kylmällä maidolla ja sillä maidolla jaksan liikkua työssäni....
    Kaverini mielestä en ole oikeanlainen kasvissyöjä, kun juon maitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Vegaanit eivät käytä munia tai maitotuotteitakaan - kasvissyöjiä on monella systeemillä, mutta useimmat käyttävät maitoa ja munia - niin meilläkin.
      Minä en käytä ollenkaan tuoremaitoa siltään - ainoastaan puuroihin. Mutta voita ja juustoja kyllä.

      Lukija kertoi jokunen aika sitten että edulliset edamtyyppiset juustot nostivat ihoon aina pahasti näppyjä. Minä kun sen näppyongelman kanssa olen painiskellut, niin päätin jättää perusjuustot täst'lähin väliin. Ostan tuorejuustoja ruuanlaittoon ja välipalaksi vuohenjustoa tai muuta kunnollista vahvaa juustoa. Niitä riittää kerralla pieni pala, kun taas edamia tai kermajuustoja tulee höylättyä ihan vaan huvikseen.

      Poista
  6. Toivoisin myös taas juttua meikkipussisi sisällöstä... Tuossa oli tyrkyllä viimevuodelta meikkijuttusi ja olisi kiva nähdä/kuulla mitä muutoksia meikkipussiisi on tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja juttuvinkistä :)
      Laitanpa juttua aiheesta. Juuri eilen pesin siveltimet ja järjestelin laatikot.

      Poista
  7. Mulla helpotti gluteenittomalla ruokavaliolla niveloireet, joista olin kärsinyt ala-asteelta saakka. En olis kyllä uskonut, mutta nyt vuoden jälkeen on jo pakko uskoa. Niin, ja oireita saan jo yhdestä haukusta esimerkiksi vehnäleipää. Tähänkin sairauteen oli kokeiltu kaikki mahdolliset lääkkeet, mutta harvasta oli yhtään apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.
      Kiitos tästä hienosta kommentista :) Nostan tämän joskus ihan johonkin postaukseen, jos auttaisi muitakin :)

      Minä nyt vähän pähkäilen että pitääkö alkaa tiukalle linjalle kaurankin kanssa... Käytän välillä tavan kauraa jossa siis on mahdollista gluteenipölyä ja tuntuu että olo ei ainakaan parane. Voi tietysti olla sekin, että välipalana annos marjoja on muutenkin energisoivampi kuin muutama rieska (vaikka olisi gluteenitontakin).

      Poista
  8. Tykkään kyllä tästä sun blogista, vaikka linkki siitä savesta mut tänne kerran toikin. Käsin viitisen vuotta käsiihottumasta joka aina paheni kesäisin. (kokeiluni on vasta esiasteella että jännään jo ensi kesää), Viime vuonna syksyllä jätin viljat vähemmälle kun joku ehdotti kokeilemaan. Aloitin vehnästä ja ohrasta. Vaihdoin tav. kaurapuuroni gluteenittomiin hiutaleisiin mutta jatkoin ruisleivän syöntiä jossa ei ollut muita viljoja ja kas kummaa, ihottumani katosi! :) Nyt syön samalla tavalla. Odotan jännityksellä mitä kesä tuo tullessaan. Se on kumma juttu mihin kaikkiin tuotteisiin sitä vehnänkin gluteenia on lykätty, lukee että tuota on vehnätön mutta kuitenkin on sen gluteenia monessa leivässä, lakritsissa, liemikuutioissa..huoh. Aina pittää olla kaupassa hereillä.

    VastaaPoista