lauantai 3. joulukuuta 2011

No Poo hiusten pesua ilman shampootuotteita

No Poo eli hiusten pesua ilman shampootuotteita.
Kerronpa omia (ja hiukan tytärtenikin kokemuksia) aiheesta. Kiinnostuin noin kaksi vuotta sitten no poo-hiustenpesusta koskapa ystävättäreni tyttärensä kanssa oli nopoo-linjaa kokeillut jo noin puolen vuoden verran ja omaakin arvomaailmaa lähellä ovat mahdollisimman kemikaalivapaa ja yksinkertainen elämäntapa.

Toissakesän mökkiputkessa (noin 6-8 viikkoa mökkeilyä, eli marjastusta, saunomista ja uimista ilman mitään ihmistenilmoille reissuja kuin pakolliset maidonhakumatkat) oli helppo jättää shampoopesut pois. Tosin hiukset varmasti jonkinverran "hikoilivat" puhtaiksi iltakausien saunomisen seurauksena. (Aina tietysti suojamyssy päässä)
Hiukset ja hiuspohjan hieroin puhtaiksi järvessä uidessa. Aloitus oli siis helppo jo olosuhteidenkin puolesta eikä mitään ensimmäisen viikon / ensimmäisen kuukauden ongelmaa tuntunut olevan.

Motivaationa oli myös aiemmin keväällä lopettamani hiustenvaalennusputki jotka seurauksena hiukset olivat pikkuhiljaa vuosien varrella ohentuneet ja haurastuneet. Leikkautin hiukset senverran lyhyiksi että juuri yltivät niskaponkkarille ja päätin kasvattaa oman värin takaisin.

Kesän jälkeinen syksy meni tiukasti nopoo linjalla. En koskaan kokeillut etikkapesua enkä siinä vaiheessa vielä ollut kuullut kananmunapesustakaan. En tiedä ovatko hormonit tai kuukautiskierron vaiheet kuinkapaljon vaikuttava tekijä hiusten rasvoittumiseen, mutta suuriakin vaihteluja hiusten tilassa oli.
Noin kahden päivän välein saunoin ja huuhtelin hiukset huolellisesti hiuspohjaa hieroen hiukan ylilämpimälläkin vedellä. Vesipesua seuraavana päivänä hiukset olivat käytännössä aivan puhtaan tuntuiset mutta toinen-kolmas päivä vesipesusta jo rasvaisenkin näköiset. Näin kuitenkin jatkoin seuraavaan tammikuuhun jolloin kävin viikon lomalla Las Palmasissa. Olikohan syynä suolainen kostea meri-ilmasto kun hiukset tulivat likaisen näköisiksi ja ne oli ihan pakko kevyesti pesaista. (Mieheni suihkushampoolla koskapa meillä ei edes ollut shampoota mukana).

Matkan jälkeen pesaisin hiukset kotona luomu palashampoolla. Tunne hiuspohjassa oli aivan järkyttävän kiristävä ja silloin todella huomasin mikä vaikutus shampoolla on ihoon. Samoihin aikoihin tuli puheeksi ystäväni kanssa tuo kananmunapesu ja ainakin minun hiuksiini sopii hyvin. Jättää lasimaiset, hennot ja ohuet hiukseni tukevamman oloisiksi ja antaa rakennetta.

Kevät, viimekesä ja tämä syksykin meni täysin kananmuna-vesipesu-linjalla. Jossain vaiheessa syksyllä päätin pestä hiukset syväpuhdistavalla shampoolla. Hiukset näyttivät hiukan "tunkkaisen" värisiltä ja ajattelin että tehopesu poistaisi hiusten pinnasta mahdolliset järviveden ja kananmunan jäämät... Ehkä hiukset hiukan kirkastuivatkin mutta tuntui tuo syväpuhdistava shampoo kyllä aika kovalta kyydiltä...

Pari viikkoa sitten sain ystävättäreltäni lahjaksi Urtekram Rasul savi luomu-shampoon. Olen pesaissut hiukset shampoolla pari kertaa. Tuote tuoksuu ja tuntuu hyvältä mutta näin äkkiseltään nopoo linjan jälkeen tuntu on että jättää hiukset "liian puhtaksi" ja hennon tuntuisiksi.

Tänä iltana aion taas pestä hiukset kananmunalla. Levitän vaahdoksi vatkatun kananmuna-vesi-seoksen, (noin 1-2 dl) kuiviin hiuksiin ja hiuspohjaan, käärin hiukset tuorekelmuun, päälle saunahattu tai muu pyyhe. Annan vaikuttaa hiuksissa niin kauan kuin jaksan saunassa istua ja huuhtelen pois. En lisää mitää hoitoaineita tai muotoilutuotteita.

Tyttäreni Veera on myös kokeillut nopoo-linjaa ja oli jossain vaiheessa muutaman kuukaudenkin ilman shampoopesua. Veeran hiuspohja ei rasvoitu joten hänelle nopoo toimii hyvin vaikka silloin tällöin nykyisin pesaisee palashampoollakin hiuksensa.
Tyttäreni Lempin hiukset rasvoittuvat enemmän ja hän pesee hiuksensa kananmunalla tai palashampoolla noin kaksi-kolme kertaa viikossa.
Nuorimmalla tyttärelläni on hyvin vahvat hiukset ja murrosiän rasvoittuvat hiukset. Hän pesee hiuksensa shampoolla kerran viikossa. Hiuspohja on atoopikolla kuiva joten en tarkoituksella anna tottua useampaan pesukertaan viikossa vaikka joskus hieman hiusjuurista näyttääkin rasvaiselta.
Mieheni on jonkinverran kaljuuntunut päälaelta, aiheesta innostuneena hänkin lopetti hiusten shampoopesun toissa syksynä. Hänellä sinänsä ei hiuksilla ole paljon merkitystä koskapa minä ne aina sillä lyhyimmällä teräsäädöllä ajelen viisi milliä vaille nahkoille... Sen verran aiheesta kuitenkin että hiuksia ei mielestämme ainakaan enempää ole lähtenyt ja olemme mieltä että ovat jopa hiukan tuuheutuneet.


En ole koskaan säännöllisesti käyttänyt mitään muotoilutuotteita. Hiustyyppiini ei kertakaikkiaan toimi muotovaahto. Kampausnestettä olen joskus laittanut rullatessa latvoihin, hiuslakka tekee hennot hiukset täysin tönköiksi. Vaikka sitten olisin juhlissakin, niin haluan että hiukset liikkuvat luonnollisesti enkä koe oloani kotoisaksi tupeeratussa hattarassa...

Jos joku nopoo aiheesta innostuu niin voit toki kysyä lisää :)
Nykyisin en enää itse ole niin tarkka vaikka välillä palashampoolla pesaisenkin. Parasta antia mielestäni tuosta nopoo-kokeilusta olikin nykyinen "rento" suhtautuminen hiustenpesuun. Ymmärrän nyt että ei oikeastaan kukaan huomaa eroa, olenko sitten pessyt hiukset shampoolla, kananmunalla, pelkällä vedellä tai jättänyt pesemättä. Voin lähteä viikon lomalle ilman mitään erikoistuotepurkkeja, enkä panikoi jollen ehdi pestä hiuksia ennen iltamenoja.
Viimeisimmällä Turkin-reissulla Veeran kanssa meillä ei tosiaan ollut mukana kuin jokunen meikkituote ja kasvovoiteet & puhdistusaineet. Unohdin silloinkin kotiin jopa sen kihartimen jolla välillä aamulla suoristan pörröisiä latvoja...

16 kommenttia:

 1. toi on varmaan hyvä niille joilla ei rasvoitu tai rasvoittuu vain vähän päänahka.
  mutta jos on paljon rasvoittuva päänahka, niin miten voisi saada hiustenpesuväliä pidennettyä, kun nyt on pestävä joka ikinen päivä, ellei halua olla "rasvaletti"? ja se todella on rasvainen hiusjuurista (ei toki latvoista), jollei pese joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on erittäin rasvoittuva päänahka ja lisäksi psoriasis. Olen ollut nyt pari kuukautta no poo-linjalla ja rasvoittuminen on vähentynyt todella paljon. Ennen piti pestä jokapäivä, nyt menee 3-4kin päivää ilman pesua.

   Mä käytin alussa ruokasoodaa pesuaineena, se poisti rasvan, muttei jättänyt mitään hiuksiin. Sitten vain pikkuhiljaa vähensin soodapesuja ja lopulta pääsin kokonaan eroon.

   Rasvoittuminen on loppunut ja psoriasis kadonnut. Aika jännää. Ainoa mitä kaipaan on hiusten värjäys ja sen perässä tännekin eksyin. Haluaisin värjätä hiukseni, mutten oikein tiedä mitä se tekee nyt jo vesipesuun tottuneelle päänahalleni.

   Poista
 2. Hei Anonyymi :) Uskoisin että tuo hiuspohjan rasvoittuminen on aikapitkälle hiuspohjan "oppima" ilmiö lukuunottamatta murrosikää tai ehkä jonkun muun hormonaalisen syyn aiheuttamaa ylimääräistä rasvoittumista? Ehkä ruokavaliollakin on osuutensa?
  Tuo nopoo-linja tai sitten vain hiustenpesuvälien harventaminen vaativat toki aluksi ainakin kerran päivässä hiusten pesuun tottuneilta hyvinkin pitkää pinnaa ja otollisen ajankohdan. Itsekin pesin aiemmin hiukset vähintäänkin joka kolmas päivä jolloin olivat jo omasta mielestä "aivan kamalat". Aloitin tuon nopoo-kokeilun kesällä mökillä mutta ylenmääräinen saunominen ja uiminen luultavasti pitivät kesän ajan hiukset puhtaan tuntuisina. Ongelmapäiviä tuli syksyllä kun piti palata takaisin kotiin ja kunnallisen vesijohtoverkon piiriin. Kyllä välillä tuntui ettei hanavedellä ja saunalla saanut hiuksia millään puhtaiksi mutta toisaalta kun ei tarvinnut aamulla lähteä töihin niin en antanut periksi... Olin päättänyt etä vuoden verran kokeilen ja katson sitten hiusten loppukunnon.
  Tuo vuoden aikana siis pari kertaa pesin palashampoolla hiukset mutta kevään pelastus oli sitten kananmunapesu jolla ainakin omat hiukseni puhdistuvat hyvin.
  Ei kannata tosiaan nopoo:ta tai hiusten pesun radikaalia harventamistakaan kokeilla jos on hektinen elämänvaihe käsillä. Mutta joku sopiva ajankohta (monille raskaus- ja imetysaika kun haluavat pysyä erossa ylimääräisestä kemikaalikuormasta) voin kyllä omakohtaisesti suositella jo pelkästään senkin takia että hiustenpeseminen tai pesemättä jättäminen saa elämässä kohtuulliset mittasuhteet eikä ole enää yksi stressinaihe lisää :D

  VastaaPoista
 3. Niin mielenkiintoinen postaus :)Pakko kokeilla munapesua...mulle tuli mieleen, että mainitsit, että annat oman värin tulla; eli ilmeisesti et värjää ollenkaan hiuksiasi? Itse olen ikäisesi, ja valitettavasti hippasen harmaata juuresta pukkaa, siksi olen vasta alkanut n. 2-3kk:n välein värjäämään. Pahuksen harmaat!

  VastaaPoista
 4. Minulla on kyllä aiemmin onnistunut hyvin tuo shamppooton elämä ja nyt kun annan hiusten kasvaa luonnollisesti ilman värjäyksiä niin se on tullut taas ajankohtaiseksi. Silloin kun en ole käyttänyt shamppoota on hiuspesujen väli venynyt jopa viikon mittaiseksi joskus, sen verran huono talieritys tässä päässä:) Mun miehellä oli aiemmin melko paha hilseongelma mutta sekin taittui shamppoottomalla pesulla.

  Näitä juttuja on kiva lukea, itsekin tykkään kokeilla kaikenlaista uutta (ja vanhaa)...

  VastaaPoista
 5. Hei Anonyymi ja kiitokset kommentista :)
  Kyllä ehdottomasti kannattaa kokeilla tuota munapesua. Istuskelen nyt saunan jälkeen tässä koneella ja paljon tuuheamman oloiset tosiaan ovat hiukset kun taas munavaahdolla pesaisin (ja pidin vaahdon hiuksissa kelmun alla saunassa) kuin edellisen Urtekram shampoolla pesun jälkeen.
  Noin pari vuotta sitten katkaisin tuon hiusten vaalennuskierteen enkä ole sen jälkeen tehnyt hiuksille käytännössä yhtään mitään...
  Hiukseni ovat luonnostaan aikalailla hiirulaisen väriset, eli koskaan näistä ei kauniin harmaita tule van luultavammin vain vanhemmiten kellastuvat. Lyhyempinä olivat kyllä aika tylsän väriset mutta pidempinä ovat nyt aurinkoraitaiset. Itse en osaa oikein arvioida miltä näyttävät mutta tytärten mielestä ovat nyt kauniin väriset.
  Olen nyt hiukan miettinyt muutamaa myssyraitaa päällihiuksiin mutta en vielä ihan ole vakuuttunut niistäkään... Toisaalta on nyt niin vapauttava olo kun ei tarvitse miettiä juurikasvuja ja hiukset saavat pitkinä olla ponkkarilla tai nutturalla...
  Mutta ei kai hiusten värjäys ole este no poo kokeilulle. Ystäväni joka on ollut jo jokusen vuoden aikalailla tiukasti no poo linjalla värjää silloin tällöin hiuksiaan kampaajalla. Tarkoituksenaan ymmärtääkseni yrittää saada pitkiin hiuksiin hiusten oma väri mutta ei vielä koskaan kai ole onnistunut :)
  Minulla on kaksi hyvää ystävää joilla on aivan mahtavan upeat harmaat hiukset. Laitan vaikka tänne joskus kuvan heidän hiuksistaan niin jospa se rohkaisisi naisia ensimmäisten harmaiden hiusten ilmestyessä :)

  VastaaPoista
 6. Hei Champagne :)
  Minäkin olen aina kiinnostunut "vanhoista hyvistä neuvoista". Onnekseni minulla on ystäviä jotka jopa minua innokkaammin testailevat ja ottavat selvää vaikka sun mistä. Heiltä saankin usein kiinnostavia ideoita ja vinkkejä.
  Ensi viikolla hyvä ystäväni palaa taas Suomeen Turkin kodistaan ja luulenpa että saan tuliaisina taas kaikenlaista uutta tietoa ja testattavaa konstia.
  Kiva lukea juttujasi kun tuo teidän kotimaa tapoineen on aivan vieras minulle. Kerrohan toki "vanhoja hyviä neuvoja" sieltäkin suunnalta jos tulee vastaan :)

  VastaaPoista
 7. Joku kyseli pesukertojen harventamisesta? Itse olen käyttänyt siihen aikoinaan soodaa ja sain jokapäiväiset hiustenpesut karsittua joka toiseen päivään. Pesin siis ensin shampoolla hiukset ja tämän jälkeen käteen pari rkl soodaa ja tippa vettä. Hierotaan tahnaksi ja pestään sillä päänahka. Soodan avulla voi kuulema myös päästä kokonaan shampoosta eroon. Aloittaa shampoo+sooda, vähentää shampoon määrää, vesi+sooda ja vähentämällä soodan määrää, kunnes vain vesipesu. Soodan jälkeen sitten etikkaa hoitoaineeksi, vaikka itse en ole tätä kokeillut.

  VastaaPoista
 8. Voi, olisi kyllä ihana, jos laitat kuvia mainitsemistasi ystävistä, joille jo harmaata ilmaantunut. Pidän kovasti kaikesta mikä liittyy luomuun, mutta hiusten värjäyshän ei sitä ole... mutta en sitten millään haluaisi harmaantua nelivitosena... odotan mielenkiinnolla kuviasi, kiitos jo etukäteen :)

  VastaaPoista
 9. Itse siirryin suoraan shampoosta vesi+sooda seokseen, siten että 0,25 l vettä ja 0,5 tl soodaa. Toimi paljon paremmin kuin shampoo ja ei ollut mitään ongelmaa. Hiukset pysyi puhtaanakin pitempään

  VastaaPoista
 10. Kuulemma (raaka)hunajallakin voi pestä hiuksia. En tosin ole itse vielä kokeillut. Tässä resepti kerta-annokseen: 1rkl raakaahunajaa (eli hunajaa jota ei ole kuumennettu) ja 3 rkl vettä. Eli aika simppeliä :D Tässä on vielä linkki missä itse tutustuin aiheeseen: http://empoweredsustenance.com/diy-honey-shampoo/

  Tuo hunajalla pesu houkuttelee ainakin minua enemmän kuin kananmunapesu :D ja soodaan en tule koskemaan pitkällä tikullakaan, koska se ei (ainakaan netin perusteella) ole kovin hellävarainen hiuksille ja päänahalle pitemmän päälle katsottuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :)
   Kokeilen ehdottomasti. Mutta ei kananmunapesuakaan kannata arastella :) Se toimii ja kun vaahdotat munan veteen niin se tuntuukin melkein shampoolta.

   Minäkään en ole koskaan käyttänyt soodaa hiusten pesuun. Tuntuu minustakin hiukan kovalta kyydiltä kun päänahka kiristää helposti shampoopesunkin jälkeen.

   Tähän vanhaan juttuun on tullut mielenkiintoisia kommentteja ja uusia ideoita. Täytyy melkein joku kerta nostaa postaus ylös ja julkaista uudemman kerran.

   Poista
 11. Itse olen toistaiseksi ottanut shampoon tilalle nuo luomushamppoot, saas nähdä jos sitä jättäis nekin pikkuhiljaa pois :)

  http://kaytetyt.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maikki :)
   Meillä mennään nykyisin vähän vaihdellen - välillä kananmunapesu, pidempiä pesutaukoja ja toisinaan vaan pelkkä hoitoainepesu. Oikeastaan kaikki toimivat :)

   Poista
 12. Hei Johanna, vieläkö käytät nopoona kananmunia ? Koska olen myöhäissyntyinen, olen vasta tutustunut nopoo-menetelmään ja nimenomaan kananmunalla pesuun. Pesin eilen ekan kerran keltuaisilla (2kpl), eikä tehnyt lainkaan pahaa käyttää raakaa keltuaista. Mua kiinnostaa, millaiset hiuksesi ovat nyt ja oliko sulla jotain ongelmia päänahan ja /tai hiusten lähdön kanssa ennen nopoota ? Ja jos oli, onko ne viat korjaantuneet ?

  VastaaPoista
 13. Sain joskus työkaverilta hiustenpesuohjeen, että sekoitetaan yksi desi piimää ja yksi kananmuna. Seoksen annetaan vaikuttaa hiuksissa ja päänahassa jonkun aikaa, ja sitten huuhdotaan vedellä pois.
  Helposti rasvoittuvat hiukseni tuntuivat kyllä puhtailta pesun jälkeen, mutta vieno kananmunan tuoksu tuntui vielä seuraavana päivänäkin.
  Piimä kuulemma antaa ravinteita hiukselle. Happamana se varmaan auttaa hiussuomuja pysymään kiinni.

  VastaaPoista