tiistai 5. huhtikuuta 2016

Aikainen puutarhuri perunat istuttaa

Yksi tämän kevään kokeiluprojektejani on perunan esikasvatus. Nostin perunat itämään valoisalle ikkunalle 18.3. Vajaa kolme viikkoa perunat ehtivät itujaan availla - ja tänään sitten istutin aikaiset perunani multiin. Kyttäilin jo valmiiksi kuukalenterista suotuisaa ajankohtaa; eli vähenevää kuuta ja kalapäivää, joka on erityisesti mainittu hyväksi ajankohdaksi perunan istuttamiseen. Molemmat osuivat kohdalle tänään - ja vielä huomennakin (6.4) jos sinulla sattuu olemaan jääkaapissa valmiiksi itäneitä perunoita :)

Olin säästellyt maitopurkkeja muka ihan reilustikin - mutta eihän niitä taaskaan ollut tarpeeksi... Laitoin purkin pohjalle pienen kerroksen multaa, päälle perunan ja sen verran taas multaa, että siemenperuna peittyi ohuelti. Kun naatit nousevat esiin, multaa lisätään vielä kerran tai pari. Saa nähdä, miten kasvu lähtee käyntiin - ja milloin säät sallivat perunan ulos istutuksen.

Aikaisen perunan viljelyaika on noin kymmenen viikkoa. Ihan peruspeltoon perunaa ei ainakaan meidän kasvuvyöhykkeellä (kolmos-nelosen rajoilla) saa istutettua vielä toukokuun alkupäivinä, mutta onneksi on niitä lavakauluksia :)
Maasta koholla olevissa lavakauluksissa multa lämpenee keväällä nopeasti ja niitä on helppo sijoittaa tontin suojaisiin nurkkauksiin. Aion kokeilla jokusen perunan myös kestokasseihin ja ruukkuihin etelän terassille.
Peruna on hallanarka, eli aikaisin ulos istutettuna se pitää suojata harsoilla.

Loput perunoita piti maitopurkkien puutteessa laittaa ruukkuihin. Laitan yleensä ruukkujen pohjalle vessapaperin palan estämään mullan leviämistä alustarjottimille.Maitopurkkeihin jäi vielä paljon tilaa perunan multaamiseen :)

Itäseinustan makkarissa on mm. turveruukkuihin koulittua isosamettikukkaa parissa vadissa. Kokeilin nyt sitäkin, että laitoin samettikukkia kolmen ryppäinä. Osa samettikukista on olohuoneen aurinkoisemmalla eteläikkunalla. Vasemmalla niin ikään turveruukkuihin kylvettyä ryhmäpurjoa - joka vaikka vähän myöhästyi, on lähtenyt hyvään kasvuun.
Veera-tytär on tulossa viikonlopuksi kotiin. Että ei nyt mahdu ainakaan omalla pöydällä meikkailemaan :)

1 kommentti:

  1. Sä olet tosi aikainen lintu! Nyt jää jännittämään koska teillä syödään oman maan perunoita, meneekö laskennallisesti täsmälleen se 10 vk.

    VastaaPoista