tiistai 12. tammikuuta 2016

Taas säästetäänJos ootte unohtanu (niinkuin minä) alkaa säästää tyhjentyneitä maitopurkkeja tomaatintaimille, niin aloittakaa nyt jo ihmeessä - "hyvän sään" aikaan :)

Munankuoret (etanoiden kiusaksi) säästän läpi vuoden - niinpä eivät sitten koskaan unohdukaan.


Vessapaperin hylsyjäkin (purjon juurelle) olen muistanut jo jemmailla...

Mutta niiden maitopurkkien kanssa taisin taas vähän myöhästyä - meillä kun maidon kulutus on hiipunut aika olemattomiin... Parina viime vuonna pelastavia maitopurkkienkeleitä ovat olleet kaverin työmaaruokalan keittäjät - kiitos viimeisestä - taidan joutua tulemaan taas säkkieni kanssa takaovelle :)

Ja mitäpä muuta mukavaa tänään: Piipahdettiin Lempin kanssa pikainen kauppa-kierrätyskierros. En ole pitkään aikaan tullut käyneeksi Alkossa - enkä käynyt tänäänkään - mutta Lempi kävi - ja vain kysäisemässä, josko sattumalta olisi tyhjiä puulaatikoita. Löytyi yksi - ja se olikin harvinaisempaa rasiamallia.
Takana verrokkina parisen vuotta sitten löytynyt laatikko - käsittelemätön puu on tummunut kauniisti.
Kierrätyspiipahdukselta löytyi turveruukkuja kevään siemenkylvöihin. En ole koskaan aiemmin turveruukkuja kokeillutkaan. Kahdeksankymmentä ∅10cm ruukkua yht 7€. Ei nyt ihan ulosheittohintaan, mutta kuitenkin huomattavasti kauppahintoja edullisemmin.

Viime keväänä tein osan kylvöksiä styroxlavoihin. Oliko sitten vain sattumaa, mutta näytti siltä että styroxtaimilavoissa taimet viihtyivät paremmin kuin pienissä muoviruukuissa??? Muuta selitystä en keksi kuin että styrox pitää juuret lämpimämpänä vanhojen ikkunoiden lähellä.
Mielenkiinnosta kokeilen nyt näitä turveruukkuja. Ovat tosin aika isoja taimikasvatusta ajatellen - jaahas - tulikin pähkäilyn paikka, että mitä näihin nyt sitten kylvän :)

Ja löytyi kierrätyksen kirjaosastolta ajankohtaista luettavaakin - jokunen uusi puutarhakirja :)
Nämä eivät kuitenkaan ole tämänpäiväisiä löytöjä, vaan vanhoja suosikkeja jotka haen aina kevääksi keittiön aamukahvipöytään selailtavaksi.

Keittiössä nyt nämäkin - inspiroimassa hortahommiin heti kun vaan taas alkaa vihertää.
Tässä yksi tämänpäiväinen kirjalöytö: Saila Routio, Puutarha laatikoissa. Kiinnostava katsoa muiden ideoita kun itsekin olen aiheesta ollut innostunut jo pidempään.

Ja hyllyillä lisää vanhoja suosikkeja. Alla näkyvä Suomalainen pajutyökirja on kaikista puutarhakirjoistani ainut, jonka olen saanut uutena lahjaksi - kaikki muut ovat kierrätyslöytöjä. Voi, miten moneen kertaan aikanaan kahlasin läpi nämä vanhat kirjat... Muistan melkein ulkoa osan :) Nyt tietysti tulee haettua tietoa paljonkin netistä - mutta siltikin - kyllä kirjoissa vaan on sitä omaa taikaansa...
Eipä tänään sen suurempia - löytyi kierrätyksestä yksi kiva merinovillaneule - ja merinovillaiset ranteenlämmittimet - ja hienot villasukatkin. Aika hiljaista oli kylillä - lumivaroitusko piti porukan kotosalla. Minäkin taidan jättää iltalenkin väliin ja heittää lisää puuta takkaan :)

10 kommenttia:

 1. Hei nyt rupesi kauheasti nuo alkon puulaatikot kiinnostamaan! Taaempi on tosiaan todella kaunis ja ihan ilmaiseksiko olette ne saaneet? Voi olla että menen itsekin kyselemään, sen verran kauniita ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Lemmi - ihan ilmaiseksi niitä sieltä saa kunhan vaan osuu sopivasti kohdalle :)

   Poista
 2. Ihanaa, kun oot palannut kirjoittelemaan :)

  Toivon kosmetiikkapostausta.
  Naamaa kiristää pakkanen ja vanhoissapurkeissa rupee pohja paistaan. Vinkkejä, jos viikonloppuna kerkiäis kaupoille, millaista voidetta ja mistä?
  (peruspesu koivulinnashampoolla ja rexonaa ja dovea pahimpaan hilseilyyn,näin meillä...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta viestistä :)
   Tiiätkö, täällä olikin jo melkein valmiiksi tehtyä juttua keittiökosmetiikan parhaista - siis omasta mielestä. Ja samaan syssyyn meinasin listata niitä ihan markettisuosikkejakin kosmetiikkaosastolta. Jos vain ehdin niin kirjoittelen ne valmiiksi ennen viikonloppua :)

   Poista
 3. Ihanat laatikot!

  Onpa sinulla paljon upeita kirjoja!

  Olen heitellyt vessapaperinhylsyjä alitajuntaisesti säilöön vessan nurkkaan. En ole muistanut miksi, mutta nyt muistan! Purjoja varten tietysti! Mies jo kyseli, että eikö niitä voi polttaa ja nyt voin perustella, että miksi ei! Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi taasen :)
   On niitä kirjoja kertynyt - monta muutakin kuin puutarhakirjoja...
   Viime kesäinen purjokokeilu hylsyillä ja ilman jäi vaille lopullista analyysiä... Alkukasvua mielestäni auttoivat kun hylsyt tukivat hentoja taimia. Loppusyksystä koko kasvimaa oli taas semmoinen viidakko, että ei siitä oikein selvää ottanut mikä kasvoi parhaiten. Joka tapauksessa meinaan nyt kokeilla niitä hylsyjä uudemman kerran - ja kitkeä raakasti ne purjojen ympärille kasvavat unikot. Ne jätin viime kesänä - ja olivat loppujen lopuksi kyllä vähän liian reheviä purjojen seuraksi.
   On yrittänyt meidänkin mies hylsyjä sytyiksi - varokoon vaan :)

   Poista
 4. Turvepurkeissa en ole koskaan onnistunut saamaan hyviä taimia, selkäsi kun käännät, on purkit, multa ja taimet kuivahtaneet korpuiksi. Isoja styrox-laatikoita pitäisi käydä kyselemässä kalakauppiailta. Niissä taimet ja kylvökset viihtyvät toukokuun viileissä keleissä kasvihuoneessa.

  Kiva kun taas kirjoittelet syksyn hiljaiselon jälkeen. Tämä on minulle sellainen "tolkun blogi". Vaikka lueskelenkin sisustus ja tyyliblogeja, niin sinun kirjoituksesi on kuitenkin lähellä omaa elämääni; puutarhailua, kasvisruokaa, kirppislöytöjä, säästämistä, marjastusta ja sienestystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lannistavasta viestistä :D
   Saman huomasin minäkin viime keväänä, että taimet tykkäsi styroxista - vaikka ei nyt se maailman ekologisin materiaali ehkä ole...
   Turveruukkujen kanssa meinasin ladata ne ihan kylkimyyryä johonkin korkeampaan astiaan (vati) - auttaisiko kosteuden tasaamiseen?

   Mistäköhän semmoisen kalakauppiaan löytää? Onko roskiinmeneviä styroxlaatikoita ihan marketeissa? Sitä täytyy kysyä seuraavalla reisulla - ja samalla niitä mustia muovisia lihalaatikoita.

   Kiitos vielä kerran mukavasta viestistä :)

   Poista
 5. moi! sie teet säästämisestäkin taidetta :D siis silleen huumorilla,ei tiukkapipoista tuo siun ´nuukailu`.
  et kulje kaupoissa tarjousten perässä, vaan tarjoukset ikäänkuin löytää siut :)
  Kiitos kun palasit, siun postaukset niin oikeeta elämää.

  terkkusin tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ihana Tiina :)
   Jep - ei tule mulle enää yhtään lehteä mistä saisi kuponkeja - enkä tosiaan ole ikinä sillälailla tarjouksia bongaillutkaan.
   En tiedä miten sen oikein selittäisin, mutta jollain tasolla mun filosofia on sellainen, että se mikä tulee vastaan on sitten minulle tarkoitettu. Erityisesti ajattelen niin kierrätyslöytöjen kohdalla - eli käytännössä melkein koko meidän sisustus ja vaatetus on muotoutunut sillä periaatteella. En kertakaikkiaan oikein millään osaa kaupan tarjonnasta valita sitä mikä olisi se mulle sopivin - paitsi nyt just esim. siinä kohdalla kun pitää ostaa joku uusi kiuas :)
   Loppujen lopuksi hirveän laiska olen kaupoissa käymään - ihan vaan pakosta ruokakaupat, en mitään muuta oikeata kauppaa harrastakaan - kuin nyt on pakko mennä se kiuas etsimään :D Enkä kerrätyksessäkään ihan päivätöikseni viitsisi penkoa - kerta viikkoon on ok - paitsi marjastus- ja sienestysaikaan - silloin ei malta.

   Positiivista kesän odotusta sinulle. Vielä nyt kaikki on mahdollista - ehkä paprikatkin ehtivät kypsyä :)

   Poista