sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Se on tänään - chilin kylvöpäivä

Tätä olen jo odottanut - vuoden 2016 puutarhakesän viralliset avajaiset. Kesä alkaa chilin kylvöllä. Ihan oikeat, ammattilaistason harrastelijat tietävät lajikohtaiset tarkat kylvöajankohdat - ja aloittavat ensimmäisten chilien kanssa jo vanhan vuoden puolella. Minä kylvän omaa hyväksihavaittua chilikantaani näin tammikuussa - koskapa olen tämän ajankohdan sille sopivaksi havainnut.

Seuraan kuukalenteria (aika innokkaastikin :) näissä pihahommissa. Ensimmäinen yleissääntö on, että maan päällä kasvavat kylvetään ja istutetaan kasvavan kuun aikaan. Lisäksi voi huomioida kuun sijainnin eri taivaanmerkeissä. Tänään kuu on oinaan merkissä, joka on suotuisa hedelmäkasvien kylvö- ja istutusajankohta. Kolmas vaikuttava voima on ratatasossaan nouseva tai laskeva kuu. Laskeva voima edistää juurtumista.
Kun nyt mietin sopivaa chilinkylvöajankohtaa, tänään kohdalle osuvat kasvava kuu ja hedelmäpäivä, mutta seuraava laskevan ratatason kylvöpäivä olisi vasta viikon päästä sunnuntaina 24.1.2016 (joka samalla on jo täydenkuun päivä - eli ei enää kasvavan kuun päivä... Puutarhailu on kompromisseja :)

Kylvän nyt kuitenkin ainakin yhden erän tänään - ja jos muistan. niin toisen kipon kokeeksi viikon kuluttua sunnuntaina.
Lisätietoa kuu-aiheesta kiinnostuville löytyy Yläkuu -sivustolta. Ja jos vakuutut, Kuun vaikutus -kirjasta saa lisätietoa & kuukalenterin.

Chilin siemenet kylvetään noin vajaa sentin syvyyteen. Käytän idätysastioina usein viinirypäleiden myyntirasioita - osassa on kansikin, joten kippo on valmis minikasvihuone. Alussa pohjalle ei kannata laittaa kuin parin sentin verran multaa. Kun kylvökipossa on vähän varareunaa, voi siihen kasvun alettua lisätä multakerrosta antamaan tukea hennoille sirkkataimille.
Omaa kokemusta vielä sen verran, että chilin taimet ovat haarautuneet hyvin ilman latvomisia.

Vasemmalla omaa vanhaa keskikokoista "Lauran kantaa", oikealla kaksi uutta tuliaislajiketta - toinen isompaa, toinen pientä pyöreää - sen tarkempaa tietoa ei ole kummastakaan kuin että hyvin ovat kasvaneet täällä Keski-Suomen korkeuksilla avomaalla.
Viinirypälerasioita, toinen jaettu kahdelle eri lajikkeelle. Kastellaan suihkupullolla ja kelmutetaan.
Pannuhuoneen lämpimässä heräilemässä kevääseen.


Eli jos innostut aiheesta - siis chilinkasvatuksesta - mitä kyllä suosittelen ihan vaikka vaan koristekasviksi, niin ripsauta tänään siemenet multiin, kostuta, peitä kelmulla (jätä pieni ilmarako) ja vie itämään johonkin lämpimälle alustalle (hyödynnä pannuhuonetta, kylppärin lattialämmitystä, patterin päällystä, jääkaapin päällystä...)
Osa chililajikkeita itää ihan toivottoman hitaasti - älä hermostu. Muutenkin siementen itävyydessä on isoja eroja - samastakin lajikkeesta osa nousee pintaan viikkoja myöhemmin kuin ensimmäiset taimet. Pidä kylvöastiaa lämpimässä kunnes ainakin jokunen taimi on ilmaantunut - eli ei kannata hosua astiaa ikkunalle heti ensimmäisen taimen huumassa :)
Tämä oma kantani on suht nopeasti itävää - ja mikä tärkeintä, chilit kypsyvät jo heinäkuussa - paitsi viime kesänä vasta elokuussa... Laitan tulevana kesänä siemeniä enempi jemmaan ja postitan mielelläni jos joku teistä haluaa niitä kokeilla.

Minun chilikantani on alun mummolta "siltä Lauralta - kyllä sinä sen tiiät, mikä tuosta aina kävelee kirkolle - siltä otin yhen taimen sieltä taimienvaihtopäiviltä ja ihan hirveän iso puska siitä tuli tuossa aitan portailla - oli se nätti kun se tuossa kukki - tuonko sullekin siemeniä kun keräsin niitä palkoja syksyllä - oli se aika tujua kun laitoin keittoon - en tiiä itääkö..."

Iti ne - ja kasvoi hyvin minullakin. Vaikka ei niin hyvin kuin kaverilla, jolle vein samoja siemeniä ja joka kouli taimet suoraan altakasteluruukkuihin ja piti parvekkeella ja lannoitti niitä koko kesän - vissiin jokaisella kastelukerralla - ja chilistä tuli ihan hervoton metrinen puska.

Kokeilin kerran idättää jotain Kiinasta tuotuja kuivachilejä - ei inahdustakaan - ei vaikka haudutin kippoa viikkotolkulla pannuhuoneen kattilan päällä lämpimässä. Koska olivat virallisessa maustepussissa, niin myös luultavimmin sädetettyjä.

Viime syksynä sain blogini lukijalta paria erilaista chilinsiemenkantaa - nyt kokeilen sen vanhan hyvän "Lauran chilin" sivussa niitäkin. Ammattiharrastelijat kylvävät chilin siemenet usein idätyslautalle. Minä nyt en viitsi näillä pakkasilla lähteä styrokseja autotallista kaivelemaan että kokeilisi sitä... Pistän nyt perinteisesti multiin ja ihan vaan viime kesäiseen kukkamultaan kun en tuolla pakkasella ala autoa lämmittelemään - en tietysti muistanut sitä kylvömultaakaan viimeksi kauppareissulla siinä tarjoussosepussihuumassa ostaa :)





12 kommenttia:

  1. Kylvin omat chilini viikko sitten. Ilokseni huomasin tänään, että ovat alkaneet itämään. =D Nyt täytyy alkaa virittelemään kasvivaloja pikku taimenaluille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Minä äsken kävin kurkkimassa taimikippoja - ei näy vielä mitään. Aloin jo tuskailla että onkohan pannun päällinen liiankin lämmin idätysalusta...
      Jos ei ensi sunnuntaina vielä mitään kuulu, niin ehkä sitten laitan varuiksi toisenkin kylvöksen.
      Minulle ne kasvivalot on yksi ikuisuusprojekti... Ikinään en niitä ole saanut aikaseen... Täytyy nyt ihmetellä josko tänä vuonna vihdoin edes tuohon yhdelle ikkunalle...

      Poista
  2. Mä kylvän kasvihuonechilitkin vasta helmikuun puolella. Mulla ei mahdu lämpimään ne taimet muuten mitenkään. Joka vuosi, myös viimevuonna sain silti satoa.
    Huonekasvina (nakkaan kesäsin ulos) mulla on vanha monivuotinen chili. Tekee pieniä ja hiton tulisia punaisia palkoja, teelusikallisen kärki tuosta hiononnettua jauhoa saa chiliin tottumattoman haukkomaan happea (5l keitossa).
    Viimesyksynä tuo kasvi ei meinanut mahtua mihinkään, leikoin sen pieneksi. Oksista saksin lähes 20cm pois ja juurtakin raakkasin, että mahtui multaa altakastelusaaviin (metri halkasijaltaan). Kippikärryillä roudasin sen kellarin rappuun, jossa on talvella lähes nollassa lukemat, mutta mies ei halunnut raakkua enään autotalliin.
    Mulle jo manattiin, että nyt tapoin sen.
    Nyt se chili on alkanut kellarin rapussa puskeen vihreää ja näyttää kasvavan hyvin, kaadoin kasteluvedenmukana altakasteluruukkun tänään vedenmukana kahvinloput (joka kokemukseni mukaan on chilin ja kiinanruusun lemppariryystettävää).
    Mies kun näki chilin viritteli pakkasvahdin chilille (en uskaltanut irvailla aiheesta).

    Siemenostoksilla sekosin ja tilasin intiaanimaissia, tähkässä sateenkaaren värit. Ikinä en ole maissia kasvattanut, mutta nyt haluun kokeilla. Onko Johannalla maissinkasvatuskokemuksia?

    Viimesyksynä sain myös Sonja karhunvatukkaa ja vein sen mansikkamaan taakse (kun täältä kulemieni ohjeiden mukaan kasvaa ja leviää kovasti). Nyt jännään lähtikö taimi kasvamaan. Mies nikkaroi betoniraudasta sille telineen, alkuun nyt merkiksi, ettei survo paikkaa traktorilla.

    Terkuin
    Otava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Isot kiitokset ihanasta tarinasta. Minä yritin toissa syksynä talvettaa chiliä, mutta kyllä se kuivui pystyyn... Vai olisiko sittenkin vironnut jos vain olisin malttanut odottaa kevätpuoleen???
      Kiitos tuosta kahvinporovinkistä. Otan käyttöön heti kun vaan saan taimet alulleen. Kiinanrusujakin kasvatin aikanaan ikkunan täydeltä, mutta nyt on kevään taimikasvatukset vieneet kaikki parhaat paikat eikä kiinanruusu pärjää pimennossa.

      Maissia kasvattelin joskus parikymmentä vuotta sitten kun asuin mailla ja käytössä oli muovihuone. Ihan hyvin ehti siellä valmistua mutta avomailla en ole kokeillut.

      Karhunvatukka on hanakka leviämään. Reunustin laatoilla ne kasvupaikan mutta kyllä niidenkin ohi aina jokunen veso puskee. Ongelma niiden kanssa on, että juurakot maistuvat myyrille. Isän savipellolla karhunvatukat levisivät ihan hillittömästi - kunnes yksi myyrätalvi tuhosi koko kasvuston. Pidä varasi ettei sinulla vatut levähdä mansikkamaalle :)
      Kannattaa heti alussa miettiä myös tukirakenteet. Oksat venyvät metrien pituuteen ja ovat piikkisiä. Edellisen vuoden versot kannattaa tukea heti keväällä ennen kuin niissä on lehtiä. Uudet versot sitten pikkuhiljaa kun kasvavat - tukea tarvivat vasta keski-loppukesän puolella.

      Nyt vaan odotellaan helmikuun kylvöpäiviä että päästään asiaan tomaatin ja purjon kanssa :)
      Toiveikasta taimikevättä sinulle :) Kuulumisiin :)

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoista lukea noita teidän kirjoituksia. Itse en juuri siemenestä kylvä, mutta muuten kesän mullassa tongin. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Ois kiva jos kävisit Aurinkokujallakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Kiitos viestistä ja tervetuloa lukijaksi :)

      Poista
  4. Laitatko paprikaa? Jos, millon ne pitäis laittaa? Jotenkin miellän ne chilin ystäväksi ja näinä päivinä kylvettäviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ansku :)
      Paprikan olen yleensä kylvänyt tomaatin kanssa - eli tuossa helmikuun loppupuolella. Nyt kun sanoit, niin jäin miettimään josko pitäisi aikaistaa... Eli saatanpa laittaa osan alkuun jo ensi sunnuntaina kun on taas kuukalenterin hedelmäpäivä :) Kiitos kun laitoit miettimään asiaa :)

      Poista
    2. Pistä kahteen kertaan ja voi vertailla.

      Poista
  5. Mä voisin kokeilla chiliä, jos saisin sinulta niitä siemeneitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Laitan juttua aiheesta syksyllä kunhan taas uusi sato kypsyy. Muistutatko sitten :)

      Poista
  6. Kylvöt tehty täälläkin tammikuussa. Mies niitä häärää enimmäkseen, nyt sain itselleni pari siementä ja katson onko kasvattajassa kiinni sato :)

    VastaaPoista