keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Hyvien rasvahappojen aamupala

Huomenta tämän hyväksi havaitun aamupalan merkeissä. Meillä koko perhe on tykästynyt teillekin aiemmin vinkkaamaani chialla jatkettuun jogurttiin. Lisäyksenä ja parannusehdotuksena edelliseen: Sekaan käyvät mainiosti myös hampunsiemenet. Hampunsiemenet ovat ihan parasta kotimaista "superfoodia". (Käytän nyt tuota mielestäni vähän kornia sanaa - vaikka en siitä tykkää ollenkaan - pääasia että viesti menee perille :)

Hampunsiemenistä löytyy kattavia analyysejä googlaamalla - eli en nyt siihen aiheeseen sen enempi paneudu. Maailmassa on tietoa - mutta miten sen kaiken tiedon yksinkertaisimmin hyödyntää arjessa - se on se vaikein vaihe...

Hampunsiemenistä olen vakuuttunut. Mutta että niitä tulisi käytettyä... Vaikka ovat aina tarjolla näkysällä paikalla keittiötasolla kipossa, tahtovat unohtua siihen...
Jossain vaiheessa sitten hoksasin, että sopivat ihan mainiosti chiajogurtin sekaan. Yksi hyvä: Tulee käytettyä niitä hampunsiemeniä. Toinen hyvä: Hampunsiemeniä (kuten kaikkia pähkinöitä) kannattaa liottaa 2-8 tuntia ravintoaineiden imeytymisen parantamiseksi - ja tällä konstilla likoavat siinä samalla kuin chia ja mantelitkin.

Kokeilin joskus lisätä annokseen myös pellavaa (siemeniä ja rouhetta) - ei hyvä - ei ainakaan omaan makuuni. Liian köntsä ja vahvasti pellavan makuinen setti.

Hyvien rasvahappojen aamiainen
2rkl chiasiemeniä
3 kuorimatonta mantelia
1-2 rkl kokonaisia hampunsiemeniä
1dl vettä
1dl täysrasvaista luonnonjogurttia (Valio luomu partaukko)
1-2dl marjoja tai hedelmiä

Siemenet sekoitetaan illalla veteen. Jätetään yöksi huoneenlämpöön likoamaan. Lisätään aamulla jogurtti ja marjat. Päälle voi ripauttaa myös esim. marjajauheita. Halutessaan voi lisätä hiukan makeutta vaahterasiirapilla (sopii hyvin esim omenalohkojogurtin kanssa).

Minulla on käsitys, että noin 2rkl hampunsiemeniä päivässä olisi jo ihan ok annos normikuluttajalle. Tähän annokseen käytän itse noin reilun ruokalusikallisen. Jos lisäät pari ruokalusikallista - tai jopa reilummin, niin lisää samalla myös hiukan veden määrää.

Hampunsiemenet kannattaa ostaa kokonaisina - silloin ne säilyvät tuoreempina ja ravintoaineet tallessa. Liotuksessa hampunsiemenet pehmenevät, jolloin ne on helppo syödä ja pureskella rikki jotta ravintoaineet pääsevät imeytymään. Liotettunakaan eivät mielestäni mitenkään maistu vahvasti.

Manteli on yksi niitä herkkuja, joiden viljelyyn käytetään valtavasti kasvinsuojeluaineita. Uskon vanhaan ohjeeseen - kolme mantelia päivässä - ja sen hennon ostaa luomuna.

Hampunsiemenissä suosin ilmanmuuta kotimaista - koska sitä pystytään täällä kasvattamaan.

Yön yli liotetut siemenet.
Ja tässä alla taas yksi opettavainen kuva. Käytän aina täysrasvaista partaukkojogurttia - paitsi silloin kun sitä ei jääkaapissa ole... Miehen suosima vähärasvainen on ihan onnettoman lisua. Kunnon jogurtilla annos on tuhdimman ja kermaisemman oloinen - tämä nyt hiukka turhan vaatimaton.

Omenasatohan meni lienee koko Suomessa ihan mönkään tänä vuonna. Olemme kuitenkin hyödyntäneet niitä koko syksyn tähän aamupalaan. Hermot ei kestäneet rupisia ja matoisia omenoita soseeksi siivota, mutta muutaman aina jaksaa näprätä aamupalan sekaan.
Omenat tosin ovat meillä jo aika loppusuoralla ja viimeiset viikot olen käyttänyt päärynöitä. Pepi ei kypsynyt ihan parhaaseen makeuteen - ja hedelmät ovat rupisia, mutta näin jogurtin seassa ovat mukavan happoisia.



Verrokkina kuva chiajogurttiannoksesta, jossa käytetty täysrasvaista jogurttia.




Eipä muuta täältä Eilisen & Paiston keittiöstä tänä kuulaana lokakuun aamuna. Vielä tänään aion vetkuttaa vessaremonttia ja painua suppismetsään. Eilen iltahämäriin kävelin ja sain sen pakollisen sangon kasaan - vieläkö tänään tärppäisi :)

8 kommenttia:

  1. Chia maistuu kyllä itsellekin, se on ollut loistava puurojen korvike. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Eikö ole mainio lisä perusaamiaiseen. Pelkkä jogurtti ja marjat tuntuvat minusta vähän turhan jäykältä - chiageeli tekee annoksesta jotenkin kuohkeamman ja helpomman syödä. Tuntuu myös, että proteiini- ja öljypitoisempi chia-hampunsiemen-jogurttiannos pitää nälkääkin paremmin kuin puuro ja marjat. Meillä kanssa ihan joka-aamun vakioannos nykyään :)

      Poista
  2. Itse en ole koskaan chiaa maistanut. Mutta ponille ja koiralle olen kyllä syöttänyt. Tytär hämmästeli, että elukoille myytävä chia on paaaljon halvempaa, kuin ihmisille tarkoitettua. Samaa tavaraa, eri paketissa. Heppamessuilta viime keväänä sitten ostin tyttärelle ja vävylle chiansiemeniä 2 kiloa. Hengissä ovat, vaikka elukoille tarkoitettuja söivätkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      ERITTÄIN mielenkiintoinen vinkki - enpä ole hoksannut että sitä myydään eläimillekin. Täytyypä sevittää asiaa vähän tarkemmin. Chian käyttömäärä ei sinänsä iso ole, mutta kyllähän se chiakuppi aika vauhdilla meilläkin tyhjäksi heilahtaa kun kaikki lapset ovat kotosalla.

      Poista
  3. Kiitos aamiaisvinkistä. Heti inspiroiduin hankkimaan chiapussin, kun ensikerralla pääsee täältä maalta kaupunkiin. Kotona Euroopan ytimessä mulla on ollut syksynalettua tapana liotella chiat, vähän niitä pellavansiemeniä ja hieman pähkinöitä. Sitten keittää puuro milloin mistäkin ja kipata sinne liotukset, sekä hieman muita siemeniä ja marjoja päälle. Jogurtti on ihan unohtunut viimeviikkoina. Nyt sitäkin hakemaan siis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos vinkistä :)
      Puuron kanssa en ole chiaa kokeillutkaan. Tässä minulla kai vain pointtina, ettei tarvitse aamulla sitä puuroa keitellä :) Totta kyllä on, että talvella taas lämmin puuro houkuttelee enemmän kuin jogurtti.
      Minusta pellava seassa teki vähän liian "pellavaisen" aromin sekoitukseen. Makuasioita :)

      Poista
  4. Hei, ihanaa että olet palannut! Mistä hankit hampunsiemeniä, paljonko niillä on tyypillisesti hintaa? Entä chiaa, onko vinkkiä edullisesta (keskisuomalaisesta) ostopaikasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Olen tutkaillut hintoja aika monesta paikasta - mutta eipä kilohinnoissa suuria eroja tuntuisi olevan. Enempi ehkä nyt vain ostan sitä minkä ajattelen olevan hyvää. Suomalaista kuitenkin. Ajattelin kyllä ottaa yhteyttä johonkin tuottajaan - josko vähän isomman erän saisi ilman välikäsiä vähän edullisemmin.

      Poista