torstai 4. joulukuuta 2014

Sauvajyvänen sen ensin sanoi



"Minua siis vaivaa tällä hetkellä joulukuinen someähky. En kaipaa uusia reseptejä joulupöytään, en ehdi askartelemaan/sisustamaan ja lahjatkin on jo ostettu. Tuntuukin siltä, ettei netin yltäkylläisyys tuo joulua lähemmäksi, vaan päin vastoin turhauttaa ja saa aikaan vastareaktion."
-Sauvajyvänen-

Meillä on eletty vähän vastaavissa antijoulutunnelmissa nyt jo jokunen vuosi. (Linkissä kolmetoista hyvää selitystä ja syytä :)



Joulusta tuli jostain syystä jonkinlainen suorittamisjuhla - koko perheelle. Pakoreitiksi haaveiltiin kaukomatkaa pyhiksi - sekin kariutui aina ison porukan ja budjetin haasteelliseen yhtälöön.
Ratkaisuksi keksittiin kuitenkin niinkin yksinkertainen oivallus kuin että tämä on meidän koti ja meidän joulu - ja meidän perhe voi viettää kotona joulua ihan niin kuin haluaa. Jos perinteet tuovat iloa, niistä pidetään kiinni - jos ne eivät tunnu omilta - jopa ahdistavat, niitä ei ole silloin pakko noudattaa...



Pois on yhteisestä sopimuksesta jätetty "pakolliset" lahjaostokset, joulukorttitalkoot, joulukoristeet ja perinneruuat. Kiinni on pidetty meille kaikille tärkeistä asioista: koti siivotaan viimosen päälle - sauna pestään mäntysuovan tuoksuiseksi, ikkunat ja se uunikin jynssätään, kaikki irtoava tekstiili pölläytetään pakkaslumessa. Puhtaan raikas koti koristellaan lampaantaljoilla, kynttilöillä, kukkasilla ja takkatulella - "joulukoristeilla", joista voi nauttia aina kevätaurinkoon saakka.
Joulukuusi tälle vuodelle on vielä harkinnassa. Mietimme sen asian sitten h-hetken koittaessa...









Jouluruokalistalla on koululaisten lomaviikoiksi tänä vuonna Lempin toiveesta gruusialaista kasviskaalilaatikkoa, Anetelle porkkanasosekeittoa ja punajuuripastaa, minä haluan itsetehtyjä karjalanpiirakoita ja meinasin kokeilla tehdä vatruskoita, pipareita kaikille, miehelle riisipuuroa ja rusinakiisseliä, jälkkäriksi vohveleita ja lakkajäädykettä - niitä nyt ainakin...
Telkkariherkuiksi paljon tuoreita lanttuja, porkkanoita ja kukkakaalia kera dippikastikkeen, hyvää juustoa ja ehkä vähän hampunsiemenillä jatkettua suklaata :)

Viime jouluna meillä ei katsottu joulurauhan julistusta - kun ei muistettu, ei käyty hautausmaalla - kun ei muutenkaan käydä, ei kuunneltu joululauluja - kun katsottiin tuotantokausia, eikä annettu lahjoja - kun ne kirpparilöydöt tulee aina purettua kassista sen saman tien :)

Mutta katsottiin porukalla viisi (kyllä, viisi :) tuotantokautta Mad men -sarjaa ja saunottiin ja istuttiin kylkimyyryä sohvalla ja syötiin jokaisen toiveherkkuja...
Tälle joululle olemme säästäneet loput Mad men -sarjan kaudet. Haussa ja harkinnassa on joku muukin kaikille sopiva kiva sarja.



En ole aiemmin oikein uskaltanut aiheesta kirjoittaa... Olenko joulurikkuri? Onko perinteiden noudattamatta jättäminen sosiaalisesti hyväksyttävää? Kuinka moni on suutahtanut saapumatta jääneestä joulukortista?
Tämä joulusysteemi menee kuitenkin meillä nyt koko perheen toiveesta näin - ennen tehtiin ihan eri tavalla - kenties tulevaisuudessa taas uusilla kuvioilla - tai palataan vanhoihin perinneresepteihin...
Näissä mietteissä toivotan kuitenkin rauhaisaa ja onnellista omannäköisen tai perinteisen joulun odotusta sinullekin :)

16 kommenttia:

  1. Hyvä hyvä! Kannetaan, kukin saa tehdä oman joulunsa omalla laillaan! Meillä on jo useana jouluna syöty sitä mikä silloin on äänestetty herkuksi: ankkaa, kaniinia, peuraa... jouluruokaa ei vaan tee yhtään mieli. Se kenelle perinteinen joulupöytä tuo joulun, nauttikoon siitä täysin rinnoin. Me karkaamme tänä vuonna länsimaisesta joulusta kauas pois, ihana ajatus! Ehkä ensi vuonna on sitten kiva koristella kuusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merja :)
      En tiedä, mikä siinä "perinteisessä" joulussa ei ihan tunnu omalta... Tai ei kai perinteinen joulu ole alkujaankaan ollut kuukausien kulutusjuhlaa? Perinneruuatkin olivat niitä, mitä ylipäätään oli edes tarjolla.
      En ollenkaan vähättele joulun merkitystä, vaikka sen vietolla minulle sillä ei varsinaisesti uskonnollista pohjaa ole. Odotan aina tosi paljon että lapsilla on lomaa koulusta ja että kaikki ovat kotona - miten talven yli jaksaisikaan ilman sitä kiinnekohtaa...

      Meillä lahjapolitiikka oli vuosia kirpparilinjaa - ihan periaatteesta. Jotenkin ei omalta jutulta tuntunut vaan enää se pakettienkaan näprääminen. Lapsetkin kaipasivat kouluvuoden tauoksi vaan yksinkertaista hiljaista olemista. Kaikki aikataulutettu jouluohjelma on jätetty yhteisestä toiveesta pois.

      Laitoin eilen terassille valoköynnökset ja ostin kassillisen kukkia - niistä tulee juhlan ja talven rauhallista tunnelmaa pimeän ajan yli.

      Oikein mukavaa lomaa sinulle. Minäkin sitten joskus teen ihan saman pyrähdyksen :)

      Poista
  2. Minä riemuitten kaikin rinnoin perinteistä! Vaikka kaikki jää viimtippaan ja aaton vastainen yö on superrankka. Sitten sillä joulu endorfiinilla mennään aatto vaikka väsyttää. Oon jo tottunu. Tämä koskee kaikkea muutakin mun elämänhallintaa.
    Toivon kaikille just niitten omaa toivejoulua. Ei oo muiden perinteet ja perinteettömät multa pois. Mä jouluilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nanna :)
      Justiinsa niin :) Sitä minäkin, että tekee jokainen justiinsa niin kuin hyvältä tuntuu - mikä tuo iloa ja voimaa. Ja voi hyvällä omallatunnolla muuttaa systeemiä elämäntilanteen mukaan. Sisko jutteli tänä vuonna tarjoutuvansa vapaaehtoistyöntekijäksi jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle jouluaatoksi - jos siis kaupungista löytyy joku yhteinen jouluruokailu tms.

      Hyvää joulua sinulle Nanna :) Ehkä minäkin taas jonkun vuoden huilitauon jälkeen innostun palaamaan vanhaan malliin :)

      Poista
  3. Luin muutama vuosi sitten jostain lehtijutusta, että "joulupöytään kannattaa valmistaa vain niitä jouluruokia, joista perhe pitää". Siis mitä ihmettä, onko joku oikeasti tehnyt/ostanut kaikenmaailman maksalaatikot ja rosollit vuodesta toiseen, vaikkei kukaan niitä oiken syö!
    Sama koskee muutakin jouluilua, oma joulu paras joulu! Pääasia on tunnelma ja että kaiiki joulunviettäjät voivat pyhistä nauttia. Mukavaa toista adventtisunnuntaita jokaiselle kuin talossa on.
    t- Leena Jyväskylästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena :)
      En osaa sanoa, kuinka iso osa kansaa vieläkin vaan lataa sillirosollit ja vaaleanpunaiset kermavaahdot - ja ne maksalaatikotkin pöytään, vaikka suuri osa menee sitten lopuksi kompostiin. Omasta kokemuksesta tiedän, että aika moni... Se on minusta aika surullista.

      Minä odotan joulua tosi paljon - että kaikki on kotona ja saadaan vaan olla. Olen aikanaan kuljettanut koko lapsilaumaa jokaiseen adventtikirkkoon ja juhlaan ja haudalle ja istumaan rivissä hiljaa joulurauhan julistuksen ajan ja kellon kanssa käymään läpi koko pitkän perinteisen joulukaavan - kiirettä piti :)
      Viime jouluna ensimmäistä kertaa ihan rehellisesti unohdimme koko porukka sen puolenpäivän julistuksenkin - ehkä nyt alkaa porukka rentoutua...

      Maailma muuttuu - perinteet tietysti pitävät yhteydessä omaan kulttuuriin ja historiaan. Tuntuu vaan, että niitä pakollisia perinteitä alkaa olla uusien juhlapyhien ja muiden kanssa ihan liikaa. Maailmalta rantautuu jatkuvasti uutta "juhlaa" ja jonkinsortin kampanjaa ja sitäsuntätä päivää on joka viikonlopulle. Ahdistus ainakin minulle tulisi, jos yrittäisi jokaisen teemapyhän kanssa koristella ja tehdä kattauksia...

      Rauhaa toivon jokaiselle - ja iloa siitä mitä ja miten tekeekin :)

      Poista
  4. Mä oon lanttulaatikko, graavilohi/kalanmäti-sipulisilppu-smetana ihminen.
    Noiden lisäksi halpaa kuoharia (italialaista luomua, jos saa ronata) ja kilokaupalla (pähkinäallergiselle sopivaa suklaata).
    Poltan kynttilöitä ja luen kirjastosta haalimiani dekkareita, jos jouluna on vapaata.
    Happihyppelyä koiran lenkkiseurana ja joulusauna (ulkosauna lämmitetään meillä jouluna ja korkataan juhannuksena tehty vihta). Mun joulu on siinä lähestulkoon täydellisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kuulostaa aika täydelliseltä - ulkosaunasta olen kateellinen... Me suunniteltiin tyttöjen kanssa porkkanalaatikkoa, muut perinteiset taitaa jäädä väliin. Kirjoja, saunaa, elokuvia, lenkkeilyä - samat suunnitelmat kuin sinulla. Katsotaan sitten kun on se aika - tehdään mitä huvittaa :)

      Poista
  5. Lähettääkö joku vielä joulukortteja?

    Jouluna ei ole pakko yhtään mitään. Ja kotoani en lähde. No, ainakaan tänä jouluna. Jos joskus huvittaa niin sitten lähdenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Napakka kommentti - hyvin sanottu.

      Suomalaiset lähettävät tänä vuonna arviolta noin 50 miljoonaa joulukorttia! Ei siinä mitään - itse vaan en ole koskaan tykännyt sen tyyppisestä askartelusta. Painajaismainen ilta oli aina lasten kanssa niitä "kunnon äidin" tavoin väkertää. Kun lapset kasvoivat, kukaan ei enää innostunut touhusta. Se joulukorttihomma taisi olla ensimmäisiä jouluperinnekapinallisen oireita tässä huushollissa. Enää vuosiin ei olla lähetelty - ja on ne alkaneet siitä syystä meille tulevatkin jäädä aika minimiin :D

      Poista
  6. Samaan suuntaan olisin mäkin pyrkimässä, etenkin kun olen jouluna töissäkin. Mutta perhe ei taida olla valmis, jouluruoasta kyllä poiketaan ja toteutetaan vaan tykätyt lajit. Lahjoja on karsittu mut jotain pitää silti vielä olla. Ja huomioon pitää ottaa myös vanhat isovanhemmat joiden kanssa jotain yhteistä jouluateriaa pitäis toteuttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minna :)
      Meillä on mies ollut useinkin jouluna töissä. Siinä tietysti sitten napsahti aina yksin minulle koko pakollinen kuvio.

      Toivon jokaiselle justiinsa semmoista joulua ja juhlaa, että se antaa voimia tulevaan arkeen.

      Poista
  7. Olipa kiva kuulla teidän joulunvietosta. Me ollaan kotona omalla porukalla, pelaillaan, luetaan ja ulkoillaan paljon, siinä se loma menee. Sanottakoon sen verran, että ruokien suhteen meillä mennään todella perinteisellä linjalla, vaikkakin melko vaatimattomasti moniin verrattuna, ja vähän jakamalla eri päiville eri juttuja. Minä nimittäin ajattelen, että miksi kaipaisin vaihtelua ruokiin, joita syödään muutama kerta vuodessa ;) Ja koska kalat ovat kaikkien suurta herkkua, niitä syödääna ina erikseen aatonaattona, jotta sitten kaksi seuraavaa päivää voi keskittyä niihin perinteisiin jouluruokiin. Rosollia meillä menee saavillinen, mutta sitä menee muutenkin paljon koko talven ajan, rusinasoppaa menee litratolkulla joulukuussa.

    Ehkä sellainen juhlaateria on menettänyt monilla merkitystään, kun arkenakin syödään niin yltäkylläisesti. Ja kuten kirjoituksessani sanoin, se jo marraskuussa alkava hehkutus on vaan minusta/minulle liikaa. Sitä se vaan alkaa olla blogeissa kaikkien juhlien suhteen: kaikkea hehkutetaan paljon etukäteen. Olen sitä ihmetellyt, että kun kaupat sitä tekevät, siis mainostavat aina seuraavaa juhlaa kun edellinen on vielä menossa, niin sitä paheksutaan yleisesti, mutta kukaan ei tunnu olevan moksiskaan että sama ilmiö on vallannut somen.

    Minäkin olen toivottanut joka joulu kaikille juuri omannäköistä joulua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle hyvästä blogikirjoituksesta - ja tietysti tästä kommentistakin :)

      Sama tunne vähän on minulla tuosta markkinoiden ylenpalttisuudesta - tuntuu, että kauppiaat potkivat jo itseään nilkkaan kaikella jouluhehkutuksella. Syntyy juuri se kuvaamasi vastareaktio - ollaan niin kyllästyneitä, ettei periaatteessa oteta enää mitään osaa koko touhuun. Jo vuosia on kansa "karannut" joulua aurinkolomille - tai Lappiin metsämökeille. Miksi juhlaa pitää paeta? Jotain on mennyt pahasti pieleen...

      Meillä odotetaan yhteistä hiljaista yhdessäoloa. Tykätään vastasiivotusta kodista, kynttilöistä ja kukista. Hyvää mutta tavallista ruokaa ilman mitään stressiä.
      Edelleen kyllä toiveissa on päästä koko perheellä jouluviikoiksi jonnekin paratiisisaarille... Vielä joskus senkin aika :)

      Poista
  8. Et ole joulurikkuri! ;) Tosin minun on ehkä vähän paha sanoa, en muista että meillä olisi koskaan vietetty joulua... (Olen siis 16) Tietysti annetaan joillekin ystäville lahjoja kun niitä saadaan, syödään vähän pipareita kun niitä tunkee joka tuutista ja sitten joulun jälkeen kullä syödään laatikoita kun ne ovat kaupoissa tarjouksessa. :D Mutta vanhempani ovat usein olleet jouluna jopa töissä, tai sitten ollaan remontoitu taloa tms. Enkä niitä sukulaisten lahjojakaan pienenä saanut koskaan (ainakaan kaikkia) jouluaattona. Mutta ei meillä siis ole tähän mitään uskonnollista tai vakaumuksellista syytä, kunhan vaan ei vietetä. Luokkakavereissa on kyllä aina herättänyt hämmennystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isosti kiitos Elanor :)
      Kiva kommentti ja kurkistus erilaiseen maailmaan :)
      Ei minunkaan lapsuudessa joulu vielä ollut viikkojen hehkutus. Äiti heitti aattoaamuna matot pihalle ja pesaisi lattian. Isä toi iltapäivästä kuusen. Koristeltiin se, saunottiin ja syötiin. Hellan päälle laitettiin illalla kilisevä enkelikynttiläkello. Pukki kävi ja kohtuullinen määrä paketteja jaettiin. Siinä se.

      Tuntuu, että vasta viimeisen reilun kymmenen vuoden aikaan joulu on noin yleisesti muuttunut kokonaan. Liikaa kaikkea - tai sitten vaan olen tullut vanhaksi :)

      Sinulla on kiva tapa kertoa teidän perheen kuvioista. Eipä mitään traumoja näytä jääneen, vaikka vanhempasi ovat rohkeasti toteuttaneet omaa näkemystään :)

      Oikein mukavaa joulun aikaa sinulle ja koko perheellesi :)

      Poista