tiistai 4. marraskuuta 2014

Kaalia kahdella tavalla

Tänään lounaaksi: gruusialaista kasviskaalilaatikkoa ja hapankaalileikkeleitä.
Ja leikkeleiden tarinaa: Hapankaalin valmistuksessa hapatusastian pohjalle ja kaalisilpun pintaan ohjeistetaan laittamaan kerros kokonaisia, isomman maitohappobakteeripitoisuuden omaavia kaalin pintalehtiä. Niitä en ole satsin valmistuttua purkittanut, vaan yleensä "hukkapaloina" silpunnut haudutettavien patojen joukkoon. Tänä syksynä tuli mieleen kokeilla niitä leivän päällisinä - vähän kuin kasvissyöjän "kinkkuleikkeleinä" - ja toimivat siinä ihan älyttömän hyvin.



Tänään kaapissa ei ollut minkäänmaan juustoakaan - eli riisikakun päällisiksi tuli vain sipaus voita ja siivu hapatettua kaalinlehteä. Minusta tosi hyvää näinkin. Riisikakku on ihan ok gluteenittomana leivänkorvikkeena, mutta kieltämättä välillä kyllästyn sen ominaistuoksuun ja mauttomuuteen...
Kirpeän hapan ja kevyesti suolainen kaalileike raikastaa ja maustaa jopa riisikakunkin. Mietoarominen juustosiivu lisänä, sekin sopii oikein hyvin. Paljon käyttämäni vuohenjuusto oli mielestäni liian aromikas makupari samalle leipäviipaleelle hapankaalileikkeen kanssa :)



Tämä postaus saattaa olla turhaa mainostusta, koskapa en ole vielä kokeillut pelkkien hapankaalileikkeiden valmistusta. Mutta aion kyllä tulevana viikonloppuna. Kuukirjani mukaan hapankaali kannattaa laittaa alulleen vähenevän kuun aikaan - nousevan kuun aikana maitohappokäyminen lähtee liian nopeasti käyntiin.
Ja muuta huomiotavaa: ravun, leijonan, kalojen tai neitsyen merkeissä oleva kuu ei ole suotuisa hapankaalin tekoon. Esim. leijonapäivänä hapankaali kuivuu helposti.

Tälle marraskuulle suotuisia hapankaalin valmistuspäiviä ovat 7-8.11. Vähenevä kuu on silloin härän merkeissä ja ne ovat juuripäiviä, jolloin vaikuttaa nouseva voima.
9-10.11 kuu on kaksosten merkeissä ja ne ovat ymmärtääkseni vielä sopivia päiviä nekin.

Aion täyttää pytyn sopiviksi leikkeleenkokoisiksi paloiksi silputuilla kaalinlehdillä. Kokeilen pari erilaista erää; toinen kevyellä nuijimisella, lisänä hiukan 1% suolavettä. Toinen perinteisesti mehut irti nuijittuna.


Tämä siis vasta tulossa oleva kokeilu, mutta halusin nyt laittaa tämän jutun vinkiksi marraskuun hapatushommia suunnittelevalle :)

Mielenkiintoista testailla näitä peruspuuhia kuukalenterin suosittelemina päivinä. Tämä ruokahomma ei ehkä aloittelijana vielä minua ihan niin vakuuta kuin esim. puutarha- tai kalastusvinkit. Niitä olen kuullut lapsuudesta asti vanhemmilta ihmisiltä - jotain perää niissä on oltava...

1 kommentti:

  1. Hapankaali aivan suussa sulaa, ihana ylläri, kiitos Veeran Äidille.
    Nina Kuopiosta

    VastaaPoista