tiistai 30. syyskuuta 2014

Keventäjän Halloween-brownie


Brownie on herkkua isolla H:lla - mutta kaloreita siinä onkin sitten sillä isolla K:lla... Tosin perinteinen brownie on niin täyteläinen ja makea, että pieni annospala (yleensä ;) riittää kertakahvitteluun.

Nyt kuitenkin vinkkinä kurpitsasesonkiin sopiva brownie-tyylinen suklaaleivos Halloweenin henkeen. Eikä tässä ainoastaan kevennetä rasvan ja sokerin osalta perinteistä brownieta, vaan tehdään siitä perunajauhoja käyttäen gluteeniton.

Se kevyempi brownie

75g voita
1dl intiaanisokeria (1.5dl)
1 muna
100g tummaa suklaata
1dl kurpitsasosetta
1dl perunajauhoa 
1rkl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1mm ruususuolaa
(1rkl viskiä)

Laita paloiteltu suklaa sulamaan vesihauteeseen. Vaahdota huoneenlämmin voi ja intiaanisokeri. Lisää muna hyvin vispaten. Lisää kurpitsasose sulaan suklaaseen - samalla suklaa jäähtyy sopivaksi. Pyöräytä suklaa-kurpitsaseos voivaahtoon. Sekoita kuivat aineet. Lisää sihdin läpi taikinaan. Sekoita kevyesti.

Paista 175°C noin 18min. Paistoaika riippuu hiukan uunista - älä ylipaista, brownien pitää jäädä kosteahkoksi.
Minullakin tahtoo olla pahana tapana venyttää paistoaikaa pari minuuttia liikaa - pitäisi vaan uskoa, että tässä tapauksessa taikina saa tarttua keskeltä tikkuun...

Itse olen käyttänyt tämän kevennetyn brownien paistamiseen ∅ 20cm pyöreää irtopohjavuokaa, jonka pohjalle laitan leivinpaperin. Reunat voitelen noin 2-3cm korkeudelle.

Meillä 1dl sokeria tähän taikinaan on jo reilustikin riittävä makeus - erityisesti silloin jos brownie tarjotaan makean kaurajäätelön kanssa. Jos tarjoilet leivoksen vähäsokerisen kerma-rahkan kanssa, voit halutessasi lisätä sokerin osuutta taikinassa hippusen verran.

Enpä olisi itse osannut näin muikeasti hymyilevää Halloween-brownieta muotoilla. Naurettiin porukalla tälle omin neuvoin hövelin näköiseksi tekeytyneelle kakkuselle :)


Halloweenin jälkkäriversio lapsille: Paina jäähtyneestä browniepohjasta pyöreitä paloja piparimuotilla.
Vispaa 2dl vispikermaa kovaksi vaahdoksi (lisää halutessasi kermavaahtoon 1-2dl maitorahkaa) ja makeuta ripauksella intiaanisokeria. Pursota seoksesta "kummitus" ja koristele lakupaloista leikatuilla silmillä.
Aikuisille tarjottavaksi tarkoitetun brownien voi maustaa tilkalla viskiä (taikinan sekaan tai valmiin leivoksen päälle teelusikalla lirutellen - kohtuudella :)
Kaurajäätelö on meidän suosikki kaupan jäätelöistä. Sopii tähänkin.
Perinteisesti perunajauhoista on valmistunut se takuumurea kääretorttupohja, tai sitä on lisätty osana täytekakkutaikinaan nimenomaan mureutta tavoiteltaessa. Perunajauhot ovat yksi gluteenittoman leivonnan kulmakiviä, mutta edullisen kotimaisen perunajauhon käyttöä voin suositella muillekin, kuin gluteenia vältteleville.

Itse käytän perunajauhoja, koska ne ovat gluteenittomuuden ohella monikäyttöisiä, kotimaisia ja luomunakin edullisia. Luomulaatuisenakin Joutsenmerkillä varustetun, suomalaisen perunajauhopaketin hinta on vain noin 1,50€.

Syksyllä (sienestyksen jälkeen :) parasta on palata pihoilta ja metsistä kotikeittiöön. Lämmitellä uunia ja leipoa. Sytytellä kynttilät. Pukea koti talveen. Ja järjestää pimenevän syksyn kunniaksi Halloween-juhlat.

Yhteistyössä Blogirinki & Finnamyl

        

  Finnamyl logo

4 kommenttia:

  1. Tuota voisikin kokeilla - itse käytän kyllä usein kakkupohjissa juuri sitä vehnäjauho/perunajauho -sekoitusta, mutta enpä ole älynnyt kokeilla ilman vehnäjauhoja. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)

      Brownien kohdalla ei ole väliä, vaikka olisi vähän murenevampaakin - eikä edes murene, jos vaan osaa ottaa vuuan oikeaan aikaan uunista :)
      Sokeria ehkä nipistäisin vielä tuosta desistäkin - puolisen desiä riittää meillä. Ja suklaan kohdalla kannattaa kokeilla chilisuklaata.

      Poista
  2. Tuota on pakko kokeilla, vaikka en varmaan onnistu leipomaan tuota hymynaamaa :-)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anita :)
      Ei onnistu näin muikea hymy joka kerta - ei ehkä ei enää koskaan :)

      Poista