perjantai 26. syyskuuta 2014

Gluteeniton durra-jauho


Olen nyt jokusen kerran ulkomaisia ruokablogeja selatessani törmännyt uuteen sanaan - sorghum flour. Googlekääntäjä selventi tuotteen durra-jauhoksi. Etsintä eteenpäin yllätti - aika vähän löytyi mainintaa tai juttua durrasta suomalaisissa gluteenittomissa resepteissä, vaikka durran sato on maailman viljasadosta viidenneksi suurin.

Yksi mielenkiintoinen pikku artikkeli durrasta löytyi Ilkka-lehden nettisivuilta. Siinä gluteenittoman durran leivontaominaisuuksia ja hyvää makua kehutaan kohotettavan leivän kohdalla.

"Elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwest Oy:n vieraaksi tullut unkarilainen Anita Kollár on tehnyt keittokirjoja yli kymmenen vuoden ajan.
Kuitupitoisen durran käytöstä leivonnassa kertova teos on noussut Unkarissa parissa kuukaudessa maan kolmanneksi myydyimmäksi keittokirjaksi."

Anita oli leiponut maistiasleipiä messuvieraille.

"Laboratorioinsinööri Merja Kyntäjä Seinäjoen ammattikorkeakoulusta saa arvostelijan tehtävän. Hän on maistellut myös sellaisia gluteenittomia leipiä, jotka on tehty riisistä, tattarista, hirssistä ja maissista.
– Niistä voi tulla kovia ja tiiviitä. Ne vanhenevat äkkiä. Kuituja on vähän.

Kollárin reseptillä syntynyt durraleipä yllättää Kyntäjän.
– Tämä on pehmeää. Se on noussut hyvin. Kun pintaa painaa, se palautuu."

Vaikka omassa keittiössäni suomalaiset gluteenittomat viljat (tattari ja kaura) ja perunajauhot ovat gluteenittomien leipomusten pääosassa, niin mausteeksi ja kokeiluun on aina  mukava saada ripaus jotain uutta.
Eniten minua kiinnostaa testailla, miten durra toimii gluteenittomassa sämpylätaikinassa
En käytä leivonnassa ollenkaan hiivaa (tuore tai kuiva). Työn alla onkin hiivattoman ja gluteenittoman sämpylätaikinan täydellinen resepti...

Merja Kyntäjän mielipidettä kovasta ja tiiviistä gluteenittomasta leivästä en kyllä ihan allekirjoita :) Kokeilepa vaikka tätä meidän hiivatonta ja gluteenitonta vuokaleipää.Suomesta en ainakaan heti löytänyt durran jälleenmyyjiä. Tilasinkin nyt ensi alkuun kokeeksi yhden durrajauhopussin iHerbiltä - 623g pakkaus 3,50€

Samaan pikkupakettiin sain mahdutettua uutena mielenkiintoisena tuotteena Trials -osion tutustumistarjouksena Cococardio -jauhetta - 225g pakkaus hintaan 5,42€.

Ja mahtui mukaan vielä pussi luomu raakakaakonibsejäkin tarjoushintaan 13.22€ 454g.Ylläolevan kuvan tilaustiedoista näet, miten iHerb'in bonusssysteemi (rewards) kuittaa osan tilauksen loppusummaa. Ensitilauksessa jokainen uusi asiakas saa oman bonuskoodin ja -tilin. Sinne kertyvät bonukset lyhentävät aina automaattisesti uuden tilauksen loppusummaa.

Tämän tilauksen kolme tuotettta menivät postipaketin painorajoihin (max. noin 1.8kg), jolloin postikulut ovat 3,14€. Ihan kohtuulliset - meidän nurkilla kun palvelu pelaa niin hyvin, että mukava postipoika tuo usein paketin ovelle saakka :)

Ja vielä kehut iHerbin toiminnasta - ei tästä enää paljon voi palvelu parantua: Perjantai-iltana kello 19:00 tekemäni tilaus on lähetetty matkaan samana iltana kello 20:55.
Asiakaspalvelustakin plussaa - aina kun olen lähettänyt sähköpostia kysyäkseni jotain, henkilökohtainen vastaus on tullut jo seuraavana päivänä.


Aiempia postauksiani iHerb -nettikaupasta. Jutuista löytyy hyviä tuote- ja tilausvinkkejä. Monia käyttämiäni ravinnelisiä ja elintarvikkeita olen tilannut jo vuosia iHerbiltä. Mm. D-vitamiinia ja Q10 -kapseleita löytyy usein tosi hyvinä tarjouksina.

Käyttämällä alennuskoodia QUJ081 saat alennusta ensimmäisen tilauksen loppusummasta. 
Jos ensitilauksesi on yli 40$, saat koodilla 10 dollarin alennuksen. 
Jos ensitilauksesi on alle 40$, saat koodilla 5 dollarin alennuksen. 

Ensimmäisestä tilauksesta avautuu oma bonustili, johon kertynyt saldo lyhentää seuraavan tilauksen loppusummaa. iHerb antaa silloin tällöin bonustilille pieniä extrapalkintojakin - paras omalle tililleni tullut ylläri oli 100$ ostosraha. 

Lisätietoa iHerb -bonuksista.

Ylin kuva: http://www.bobsredmill.com/
iherbiltä tilaaminen / iherb / iherb vitamiinit / iherb ja tullirajat / iherb ja postitus / miten tilaan irbiltä /iHerb ja alennuskoodi

4 kommenttia:

 1. Kyselin sulta tästä instassa mutta koneen avattuani huomasin, että tässähän se mun vastaus on! Mielenkiinto kyllä heräsi ja on aika halpaa kamaaa. Ensi kerralla kun i herbistä menee jotain tilaukseen niin tääkin kyllä on listalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Liisa :)
   Ei ole vielä tullut paketti perille, mutta kerron kyllä lisää kunhan saan kokeiltua käytännössä.

   Poista
 2. Tämä onkin uusi tuttavuus, pitää painaa mieleen. En ole vielä itse kokeillut tehdä gluteenitonta leipää, vaikka gluteenittomalla olen ollut jo puoli vuotta. Olen tyytynyt kaupan valmisleipiin, joissa kyllä laatu vaihtelee paljon merkistä riippuen. Ehkä pitää selailla nämä sinun oivat reseptit lävitse! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara :)

   Ei gluteenitonta leipää kyllä kannata ostaa kaupasta... Hinta on ihan omissa sfääreissään ja mukana on usein liuta lisäaineita. Helpoimmin pääsee, jos tekee taikinasta rieskatyyppisiä leipäsiä. Taikina sekoittuu lastalla ja sen voi nostella lusikalla pellille. Muna-hapanmaitotuote -pohjainen vuokaleipäkin on tosi helppo ja muheva. Kohotukseen en käytä hiivaa, sooda toimii ihan hyvin.

   Poista