perjantai 29. marraskuuta 2013

Ryyneistä rieskaa - gluteeniton

Tattari on minulle viljojen korvike numero yksi. Käytän sitä pääraaka-aineena usein myös makeisiin leipomuksiin, mutta melkein joka päivä rieskoihin. Leipäpalan kokoiset uunilämpimät rieskat vaan osaavat aina olla yhtä hyviä...

Valmiit gluteenittomat leivät ovat kohtuuttoman kalliita. Niihin on käytetty usein (ja paljon) erilaisia lisäaineita. Gluteenittomat rieskat ovat nopea- ja helppotekoisia ja korvaavat leivän perinteistä leipää välttäville. Tämän rieskataikinan voi sekoittaa lastalla ja nostella lusikalla pellille.

Pelkistä tattarijauhoista veteen valmistetut rieskat maistuvat kieltämättä aika vahvasti tattarille - me olemme tykästyneet tattariin ja meillä kyllä menevät kaupaksi. Yritän nyt kuitenkin ihan rehellisesti käännyttää ja totuttaa epäluuloisempiakin lukijoita tattarin ystäviksi - se vaan yksinkertaisesti on loistotuote, jonka käytön soisi lisääntyvän.

Halusin kehitellä tattarista rieskaa, josta "hullumpi" ei edes huomaa sen sisältävän tattaria. Nyt on aikalailla semmoinen paketti kasassa. Pohjana käytin tattariryynejä eli tattarisuurimoita ja piimää. Tässä yksinkertainen setti, josta itse tykkään paistaa aika ohuita ja rapsakoita rieskoja - suutuntumaltaan leivän ja näkkärin välimuoto.



3dl piimää
2dl vettä
2dl tattarisuurimoita 
1dl perunamuusihiutaleita
2dl tattarijauhoja tai kaurajauhoja 
1tl soodaa
1/4tl ruususuolaa
2rkl öljyä (itse käytin oliiviöljyä)

Huuhtele tattariryynit kulhossa käsien välissä hieroen parissa-kolmessa vedessä. Mittaa kulhoon piimä-vesi-seos ja jätä huuhdellut tattariryynit turpoamaan muutamaksi tunniksi - mielellään yön yli.
Lisää seokseen loput ainekset lastalla pyöritellen ja jätä seisomaan hetkeksi jotta perunamuusijauhe ehtii turvota.Nostele taikina kahden lusikan avulla leivinpaperille (6kpl/pelti). Tupsauta löysähkön taikinakokkareen päälle hiukan tattarijauhoa ja taputtele malliinsa. Rei'itä haarukalla ja paista kaksi peltiä kerrallaan kiertoilmatoiminnolla noin 200°C noin 15-20 min. Annoksesta tulee neljä pellillistä (24kpl) aika ohuita ja rapsakoita rieskoja. Halutessasi jätä rieskat paksummiksi - ovat silloin pehmeämpiä.

Voit aluksi totutella tattarin käyttöön vaihtamalla rieskoissa käyttämäni tattarijauhot muihin jauhoihin. Suurimoista älä jousta - ne eivät maistu tattarille lainkaan jos tattarin makua arastelet :)
Piimää "jatkoin" vedellä ihan säästösyistä - voi rieskat tehdä pelkkään piimäänkin.
Taikinan sekaan voi tietysti lisätä kaikkea mahdollista kuivavihreäsilppua: kuivattua vuohenputkea, herukoiden lehtiä, tyrninlehtijauhetta...

Perunamuusijauheesta sen verran, että se on kätevä jatke gluteenittomiin leipomuksiin. Rainbow -merkkisenä löytyy edullinen luomulaatuinen perunamuusijauhe, mutta se "saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia". Meillä se ei haittaa, mutta keliaakioille se ei käy.

TÄSSÄ ja TÄSSÄ linkissä hiukan erilaisia ryynirieskareseptejä - käy kurkkaamassa nämäkin :)

Tattarisuurimot huuhdellaan parissa vedessä.









Itse sekoitin ryynirieskataikinaan myös psylliumia - laitan ohjetta siitä myöhemmin - en halunnut säikäyttää hyvän rieskaohjeen mahdollisia kokeilijoita liian erikoisilla ainesosilla. Psyllium on monelle vielä vieras tuote - nimikin ihan ufo... Suosittelen kuitenkin tutustumaan monikäyttöiseen psylliumiin. Se on äärimmäisen riittoisa (lue edullinen :) tuote, loistava kuitujen lähde ja helpottaa gluteenittomien leipomusten valmistusta lisäämällä sitkoa.

Psylliumista vielä yksi huomio: Olen käyttänyt vuosia iHerb'iltä tilaamaani psyllium kuiturouhetta. Se pääsi loppumaan ja ostin kiireessä Cittarista Finax psylliumjauhoa. Siitä en tykännyt ollenkaan... Syy on lienee etupäässä se, että vuosien varrella olen tullut jo tutuksi rouheen kanssa ja tiedän miten se käyttäytyy. Jauhot tekivät punajuuripihveistä liisterimäisiä... Ilmiötä ei ole ikinä tapahtunut rouheella. Ehkä käyttötapa ja -määrät ovat hiukan erilaisia?

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde

Käsittelemättömissä kokonaisissa suurimoissa säilyvät parhaiten kaikki tattarin hyväätekevät ominaisuudet.

gluteeniton leipä / gluteeniton rieska 

7 kommenttia:

  1. Olivat kyllä älyttömän hyviä rieskoja :)<3

    VastaaPoista
  2. Piti sinulle raportoida; minäkin kokeilin ja olivat hyviä. Tein jogurttiin, ja hyvin onnistuivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kun kiva kuulla :) Minusta tattariryynit ovat ihan huippuihania rieskoissa - saavat jäädä hiukan rouskuviksi. Meillä tämä rieska on nyt kaikkien suosikki. Laitan vaikka huomenissa reseptiä jossa mukana on psylliumia. Se on ihan mainio lisä näihin rieskasiinkin.

      Poista
  3. Kiitti ohjeesta! Otin siitä vähä vinkkiä, kun itselläni on meneillään Täydellisen Rieskan metsästys, ja jos jonkinmoisia tekeleitä leivon viikoittain.

    Vinkki tuohon psylliumjauheen käyttämiseen: jauhe on paljon painavampaa kuin psylliumhiutaleet/-rouhe, joten sitä tulee käyttää n. puolet hiutaleiden määrästä ja hiutaleita vastaavasti puolet enemmän jos ohjeessa on käytetty jauhetta. Toivottavasti jeesasi ja tulet sinuiksi Finaxin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :)
      Enpä tullut aihetta ennemmin ajatelleeksi, mutta ihan looginen juttu kyllä. Edelleen kuitenkin liputan rouheen puolesta :) Kai vain tottumiskysymys kun jo vuosia olen sen kanssa taikinoita sekoitellut :)

      Poista
  4. Heips!

    Lueskelin tässä aikani kuluksi reseptejäsi ja jäi hieman mietityttämään nuo perunamuusihiutaleet. Millä lailla se mahtaa tuossa taikinassa vaikuttaa ja onko niillä tuossa valmiissa tuotoksessa jokin merkittäväkin rooli?
    Muuttuuko rieskojen rakenne jotenkin olennaisesti jos sen jättää kokonaan pois ja onko sitä mahdollista korvata jollain muulla vaihtoehdolla?

    Kaurahiutaleista myös. Onko niilläkin jokin tietty tarkoitus ja voiko niitä mahdollisesti korvata jollain muulla?

    Kiitos jos jaksat vastata. (tai jos ylipäätään löydät viestini vuosikausia vanhasta jutusta) :)

    VastaaPoista