keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Vihreillä jatkettu hernekeittto

Hävikistä herkuksi - eiku hernekeitoksi. Kiitos Kuluttajaliitolle kutsusta Hävikkiviikkoa huomioimaan. Hieno homma, että elintarvikehävikin hyödyntämisen ajatus on saanut positiivista julkisuutta. Minä aloittelen viikon hävikkireseptit tuhdilla herne-selleri-keitolla. Siitä ei nyt ihan illan hävikkikuningatarta saa kruunattua, mutta sinne sopan sekaan ne muutamat eilisen lehtikaalipiiraan lehtivarret nyt kuitenkin hävikin nimessä silppusin.

500g pussi luomuherneitä
3rkl oliiviöljyä
3 sipulia
3 porkkanaa
1 puntti lehtiselleriä (kasvimaalta nostettua loppusatoa - mukana paljon lehtiä)
10 lehtikaalin vartta (lehdet silputtu edellisenä päivänä piiraaseen)
3tl Herbamare maustesekoitusta
1rkl kuivattua  meiramia

Laita herneet likoamaan edellisenä iltana. Huuhtaise ne aamulla ja poista joukosta ruskeat (tai muuten epämääräisen näköiset) herneet. Pilko sipulit, porkkanat, lehtisellerit ja lehtikaalin varret. Freesaile pilkottuja sipuleita hetki öljyssä. Lisää loput vihannekset. Pyörittele kasviksia kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. Lisää liotetut herneet, vettä vihannesten yläpuolelle ja mausteet. Kiehauta ja laske lämpö hautumistilaan. Jätä muhimaan vaikka koko päiväksi.

Olen aina ottanut kaikki kaalikannat ja parsanvarret talteen. Ne ovat hyvä kuiturikas pohja sosekeittoihin. Nämä lehtikaalin varret ovat niin ohuita, että ne menevät haudutettavien ruokien seassa pieneksi pikottuna ihan siltään.

Meillä porkkanoista ei tule hävikkiä. Luomuporkkanoiden hintaero tavallisiin tasoittuu sillä, että niitä ei tarvitse kuoria. Kuorissa muutenkin on eniten mm. tärkeää rikkiä. Porkkanat ja lehtiselleri ovat niiden vihannesten joukossa, jotka suositellaan hankittavaksi luomuna.

EWG (Environmental Working Group) listan mukaan näytteet joissa kokeissa löytyi kasvinsuojeluaineita (%) Saastuneimmat vihannekset:
-lehtiselleri 94.1 %
-k
ukkakaali 84.6 %
-porkkana 81.7 %
-paprika 81.5 %
-peruna 81 %Ja se soppa tuli syötyä ilman että muistin ottaa kuvaa valmiista keitosta - no jokainen teistä kuitenkin tietää miltä hernekeitto näyttää :) Lautaselle lisäsin raejuustoa - sopii hyvin.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun lisäsin selleriä hernekeittoon. Nostin jokunen päivä sitten loput sellerit kasvimaalta ja yritän nyt käyttää niitä mahdollisimman paljon tuoreena. Olin hiukan epäileväinen lopputuloksen suhteen, mutta paikalla pistäytynyt vieraskin vetäisi soppaa kaksi lautasellista.

Saman keittopohjan voisi tietysti kokeilla ajaa sosekeitoksikin ja lisätä sekaan tuorejuustoa. Ihmeen hyvää se oli kuitenkin näinkin. Haudutusaika tosin oli pitkä (noin kahdeksan tuntia - niin kauan meni suppismetsässä) ja hauduttamalla hernekeitto aina tietysti senkun paranee.1 kommentti:

  1. Hyvän näköinen! Olen tehnyt nopean version niin että teen pakasteherneistä ja sitten jotain muuta vihannesta. Ja onneksi luomuporkkanoita löytyy lidlistä. Terv. ingrid

    VastaaPoista