lauantai 16. marraskuuta 2013

Pikkumustat

Jokainen nainen tarvitsee pikkumustan - se toimii myös keittiössä.

Meillä käsitellään keittiössä päivittäin mustikoita. Keittoihin ripotellaan kurkumaa. Punajuuripihvit ovat syksyn vakkarisapuskaa. Puolukoita, vadelmia, porkkanoita, mustia papuja... Mustat keittiötekstiilit kestävät katseita niidenkin jälkeen :)

Kaikki keittiön käsipyyhkeet, essut, pannujen aluset ja -laput ovat meillä olleet mustia jo kauan. Eilen ajelimme Kuopion Ikeaan palauttamaaan muutaman edellisen reissun hutiostoksen. Taaskin löytyi sitäsuntätä pientä uutta kotiin - keittiöön kotiutui uusi musta tiskiharja. Ihan parasta harjassa on se, että myös harjaosa on musta. Minä en ota tänne blogiin kuvaa edellisestä Pirkka-tiskiharjasta. Uudella valkoisella harjalla kerran pyöräytät rautapadan ja se on siinä... Pesen tiskiharjat koneessa ainakin kerran päivässä - ei auta pitämään niitä siistinä.

Ikea Antagen tiskiharja on näppärän pienikokoinen ja ihan esittelykelpoinenkin. Hintakaan ei päätä huimaa - 0.50. Tuotetarra istui turhan tiukassa, mutta muoviin jäänyt tarraliima irtosi suhteellisen helposti kun levitin sille hetkeksi manteliöljyä.

Teekannut jättävät helposti jälkiä valkoiseen työtasoon. Suojana käytän mustia huopakankaisia tabletteja.

Nämä voi jättää roikkumaan kaapin ulkopuolellekin - vanhat valkoharjaksiset tiskiharjat piilotin aina kaappiin.


Pannulaputkin mustina - ei haittaa mustikkakiisselit tai punajuuripaistokset.

Ja jos yhden pikkumustan vielä voisin toivoa, niin mustan tiskirätin. Tosin siinä tulisi ongelmaksi pesu. Pesen tiskirätit 90 asteen valkopesussa leipomusten suojana käyttämieni pellavapyyhkeiden kanssa. Tiskirätteinä käyttämäni Lidlin vaalean siniset ja - punaiset mikrokuituliinat menevät kyllä valkopyykin seassa, mutta mustasta en tiedä uskaltaisinko laittaa.

19 kommenttia:

  1. Hommaa tiskirätiksi Susannan työhuoneen ruskea tiskirätti!! Se on bampua, ekologinen ja nätti. Maksaa toki enemmän kuin Lidlin rätit, mutta on suomalaista käsityötä ja todella kestävä. Suosittelen todella, mulla on Suskin rättejä ja ne on ihan parhaita, eivät esimerkiksi haise ollenkaan tiskirätille vaikka välillä ovat pitkänkin aikaa pesemättä. Susannan työhuoneelle pääset vaikka googlettamalla, löydät varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Heli :)
      Olin jo unohtaut tämän tee-itse-tiskirätti-vinkin jonka jo kerran aiemmin sain lukijalta. Ja tiedätkö Heli mikä parasta? Minulla on oma Susanna-sisko joka on ihan oikea käsityöläisammattilainen. HUHUU Suski - virkkaatko minulle nyt aluksi vaikkapa kaksi - tai mieluummin neljä mustaa tiskirättiä? Laskun saat laittaa samaan pakettiin rättien kanssa :)

      Poista
    2. Susannan rätit ei ole virkattuja, vaan sellasia bambukankaisia.

      Huvittavaa, miten bakteerikammoista väkeä täällä on kommentoimassa... Meillä samalla rätillä pyyhitään pöytää vaikka miten kauan pesemättä välillä. Joskus on kissa maannut pöydällä, joskus on vain ruoan murusia. Saatan pyyhkäistä jopa tahran lattialta sillä. Ja sitten vain huuhtaisen puhtaaksi - minä kyllä uskon, että antibakteerinen bamburätti myös tulee puhtaaksi. Yli 60-asteessa en pese meillä mitään pyykkiä ja ihan on puhdasta aina, lakanatkin, ja meillä sentäs nukkuu pari koiraa ja kissakin siellä samoissa lakanoissa...

      Niin ja ollaan muuten todella terveitä, itelläni ei ole edes flunssaa koskaan, miehellä hyvin harvoin, lapsilla joskus, mutta koulusta ne pöpöt saa, ei meidän pesemättömistä tiskiräteistä. ;) Eiks ennenkin ollu lapset terveitä, kun pyörivät navetan takana paskakasoissa... tulee hyvä vastustuskyky kun ei ole liian puhdasta ja desinfioitua, uskon siihen vakaasti!

      Poista
    3. Hei Heli :)
      No heti vaan tuli mieliyhtymä että ovat virkattuja kun mainitsit käsityötä... Minulla on jokunen Kierti-rätti. Hyviä rättejä nekin, mutta eivät kyllä mustia.

      Minullä on kai äidiltä opittua tuo tapa "keittää" kaikki valkoinen puuvillapyykki. Kuuma pesu on välillä hyväksi pesukoneellekin. Vaipatin kaikki tytöt kestoilla - siinäkin sitten tuli pestyä mahdollisimman kuumilla ohjelmilla.

      Ei varmasti kukaan sen enempää sairastaisi vaikka tuon keittopesutavan lopettaisinkin - suvun naisten perinteitä tässä pidän yllä :)

      Poista
  2. Tee itse tai laita Lempi virkkaamaan! Bambulankoja löytyy vaikka minkä värisenä ja mustana löytyy itsellänikin! Mulla itellä on myös muutama muu väri ite virkattuna, mukava vaihdella. Koneessa oon pyöräyttäny normipyykin seassa 40 asteessa. Puhasta on tullu eikä väri oo haalistunu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nunnu :)
      Laitoin jo viestiä siskolle että semmoiset haluaisin. Kiinnostaisi kyllä itsekin kokeilla virkkausta - edellisestä kerrasta lienee se parikymmentä vuotta...

      Eikö bambulanka kestä kuumempaakin? Minulla on jokunen Kierti hamppu- ja bamburätti. Olen pyöritellyt niitäkin 90 asteen pesussa - värit ja rätit kyllä senkin kyydin kestävät.

      Poista
    2. Kestää varmaankin, mutta kun tulee harvemmin noin korkeassa muuta pestyä niin hyvinhän nuo on normipyykin seassakin puhtaaksi tulleet :)

      Poista
  3. Ja joo, tärkein ite tehdyistä - ne ei haise!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep - se on minulle yksi sydämen asia. Heitän tiskirättejä koneeseen ainakin kerran - ja käytöstä riippuen useammankin kerran päivässä. Rasvaisia roiskeita jos pyyhkii, niin ei rätti hanan alla huljuttelemalla puhdistu...

      Ymmärrän kyllä, että energiansäästösyistä kaikki pyykki ei tarvitse pitkää ja kuumaa pesuohjelmaa, mutta tiskirättien, valkoisten lakanoiden ja tyynyliinojen, kasvopyyhkeiden ja pullaliinojen kanssa en säästä. Aikanaan kaikki lapset vaipatin kestoilla ja siinäkin tietysti 90 asteen ohjelmat oli käytössä.

      En tiedä - ehkä tuo "keittäminen" on osaltaan myös kotoa opittu tapa. Äiti taitaa vieläkin pestä kesällä kaikki lakanapyykit kiehuvalla vedellä pulsaattorikoneessa ja ripustella ulos kuivumaan. Ei kuulema automaattikoneessa tule niin valkoista :)

      Poista
  4. Hmm, miksiköhän en ole koskaan tullut ajatelleeksi näitä asioita värin kannalta. Kärsin siis turhaan! Mulla on vaaleansiniset patakintaat ja ne on aina ihan karsean näköiset. Pitääkin siis hankkia mustat tai ruskeat. Juttusi luettuani en voi kuin ihmetellä, miten tämäkään asia ei ole tullut mieleen, että niiden kanssa ei tarvitsisi niin paljon kärsiä rumista jäljistä :).

    Bamburättejä oon virkannut joskus lahjaksi, mutta kun suutarilla ei ole kenkiä, niin niitä ei ole tullut tehtyä itselle. Pitääkin jostain tarkastaa, kuinka kuumaa pesua se bambu kestää. Meillä on koneessa 95 asteen ohjelma ja itse en uskaltaisi juuri vähemmässä rättejä pestä, ettei jää pöpöjä sitten siirtymään muihin pyykkeihin.

    VastaaPoista
  5. Hei :)
    Aika kauan meni minullakin ennekuin hoksasin tämän elämää vähän helpottavan tempun... Aikalailla kuitenkin yhtä looginen systeemi kuin nuohoojan mustat vaatteet :)
    Tuo mustaharjaksinen tiskiharja on kyllä löytö. Rautapatojen ja -pannujen kanssa valkoinen harja on kerrasta kurja näky.

    Nyt kun tarkemmin mietin, niin 95 astetta on minullakin tuon uuden pesukoneen kuumin ohjelma. Laitan siihen kyllä välillä valkoisenkirjaviakin pussilakanoita ja hyvin ovat värit kestäneet.

    VastaaPoista
  6. Hauska idea tuo musta. Meillä kipitetään saman tien ostamaan, nyt ainakin keittiöpyyhkeet heti alkuun mustina! Ihana idea! Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Dahlia ja ole hyvä vaan :)
      Voi sitä elämää joltain osin vähän helpottaa aika pienillä valinnoilla :)

      Poista
  7. Tiskiharja on kyllä kuvottavin asia meidän keittiössä. Ei voi paistinpannuja putsata, etteikö olis harja kohta jo ihan ruskea! Musta musta olis siis näppärä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saara :)

      Eikö ole yksinkertainen vinkki. Mustakin musta on näppärä :)

      Poista
  8. Mä olen pyrkinyt myös hankkimaan kaiken keittiöön mustana. Täytyypä pistää ikeasta tiskiharjat tilaukseen, kunhan joku on sinne menossa. Eniten harmia aiheuttaa tiskiharjaan imeytyvä taikina :( En ole keksinyt ainuttakaan järkevää tapaa taikinakulhojen tiskaamiseen. Aina saa kynsin kaivaa taikinan loppuja harjasten välistä. Yök :(

    Tiskikone olis luksusta. Mä en halua ajatella mikrobien määrää, mikä astioihin jää käsitiskin jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)

      Meidän äitee ei ole ikänään huolinut astianpesukonetta kun on mieltä että paremmin peseentyvät tiskit käsin... Ja meillä oli seitsemän lasta ja äiti oli perhepäivähoitaja, joten yli kymmenelle kokkaili joka päivä - ja tiskasi tietty sitten ne kaikki tiskit käsin... Kun ne koneet syttyy palamaan...

      Kai se on jonkinsortin meditaatiota sekin. Mökillä meillä tiskataan kesällä kantovedellä ja käsin - ei se loppujen lopuksi paljon aikaa vie - ja paljon tarkemmin tulee katsottua ettei turhia astioita sotketa ruuanlaitossa.

      Poista
  9. Kuinka kuuma on tiskikoneen kuumin ohjelma? Sinne heitän välillä tiskirätinkin.

    En ole kamalan abkteerikammoinen, vaikka aina huoelllisesti huuhdeltu tiskirätti onkin välillä iljettävä, kun sitä läheltä katsoo. "Omat bakteerit" eivät ole niin pahoja kuin vieraat. Aikoinaan minut lähetettiin sairaalasta leikkauksen jälkeen etuajassa kotiin, kun jollain osastolla oli ollut sairaalabakteeria. Omista bakteereista kotona ei kuulemma ollut niin väliä, kun valittelin, etten ollut ehtinyt siivota kotona ennen tapaturmaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lumo :)

      Nytpä en osaa sanoa - varmaan ne koneen lämpötilat löytyy siitä ohjekirjasta jotaei ikinä tule luettua...

      Enpä ole tajunnut rättiä sinne viskata - tiskiharjat kyllä. Minä olen kyllä aika nuuka niitten rättien kanssa... Aamulla ensimmäiseksi kun menen keittiöön niin automaattisesti haistelen rätit ja pyyhkeet ja yleensä keräilen kaikki pesuun. Ja vaikka kaikki vaatteet ja muut kierrätän, niin vanhoista miesten pitkien kalsareiden lahkeista en leikkaa tiskirättejä - siitä äiteen tavasta jäi trauma :D

      Poista