tiistai 12. maaliskuuta 2013

Juhlava maa-artisokkakeittoIskä kokkaa-bloggari esitteli jokunen päivä sitten kuorrutettua lampaanpaistia ja mustajuurilisuketta. Pakko tässä on välillä itsekin ryhdistäytyä ja lyödä hiukan hifistellympi resepti kehiin :D

Maa-artisokka & musta valkosipuli keitto

1/2kg soseutettua maa-artisokkaa (luomua ja itsekasvatettu ja kuorittu ja soseutettu ja pakastettu tietty :)
2rkl kirnuvoita (viime viikolla Cittarissa tarjouksessa)
2dl kermaa
1dl maitoa
Ripaus Himalajan ruususuolaa ja jauhettua valkopippuria
Kolme viipaloitua mustan valkosipulin kynttä (aged garlic - Harrods - Lontoon tuliaisia)
1rkl nokkosensiemeniä (pitkän kinttupolun päästä, autiotalon nokkospuskista)

Kattilan pohjalle reilu nokare voita. Sekaan valmis maa-artisokkasose. Lämmitellään kiehuvaksi. Lisätään kerma ja maito. (Maidon määrää lisäämällä keitto notkistuu.) Hetken kiehautus. Lisätään suola, pippuri ja 1 pieneksi paloiteltu mustan valkosipulin kynsi. Hetkosen sekoittelu ja tarjolle.

Maa-artisokkien esikäsittely jos valmista sosetta ei pakastimessasi ole: Maa-artisokat kuoritaan. Laitetaan välittömästi veteen tummumisen estämiseksi. Paloitellaan ja kiehautetaan pienessä vesimäärässä pehmeiksi. Soseutetaan sauvasekoittimella keittoveden kanssa.

Voit myös haudutella artisokan palaset kypsiksi kerma-maito-seoksessa ja soseuttaa kerralla koko setin.

Keitto viimeistellään pitkittäin viipaloidulla aged garlic-kynnellä ja nokkosensiemenillä.


Kuulostaako helpolta keitolta... Se olikin, valmistukseen ei mennyt montakaan päivää :D


Kynsi näyttää kuvassa hiiltyneeltä mutta se on tahmean kostea ja karamellisoituneen aromikas :)

Maa-artisokkaa kannattaa ehdottomasti heittää kasvamaan johonkin pihan perälle. Se on hanakka leviämään, joten istustuspaikka on hyvä rajata isoon kiveen tms. esteeseen. Kokemukseni mukaan mukulat kehittyvät parhaiten sileäpintaisiksi ja isoiksi hiekkaperäisessä maassa. Mitään ruohosilppua kummempaa lannoitusta en ole antanut ja satoa tulee joka vuosi noin kolmen neliön läntiltä monta sangollista.

Uusi tuttavuus minulle oli tämä keitoksessa käyttämäni "aged garlic". Mietin hetken, mikä olisi riittävän hieno kumppani tällaiselle arvoherkulle ja maa-artisokka tuli ensimmäiseksi mieleen. 
Samettinen maa-artisokkakeitto on täydellisen hyvää ilman mustaa valkosipulia ja nokkosensiemeniäkin, mutta tätä hifistelyversiota olisin kehdannut tarjota vaativammallekin yleisölle :)
Hauduttelin yhtä pieneksi pilkottua kynttä hetken keitossa jotta hieno aromi pääsi hiukan esille. Keiton pinnalle viipaloiduissa paloissa pääsimme maistamaan mustaa valkosipulia siltään. Hieno tuote josta kerron lisää myöhemmin.

musta valkosipuli / aged garlic / maa-artisokka sosekeitto / keitto maa-artisokasta / miten käytän mustaa valkosipulia / gluteeniton keitto /

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti