tiistai 10. heinäkuuta 2012

Lehtikaali wokki



Wokki lehti- ja parsakaalista

10 lehtikaalin lehteä
2 parsakaalinippua
3 porkkanaa
2 sipulia 
5 valkosipulinkynttä
2-3rkl oliiviöljyä
1/2tl vihreää currytahnaa
2-3rkl soijakastiketta

Paketti tofua
riisinuudeleita

Lehtikaalisesonki on alkanut. Sitä kannattaa lisätä joka mahdolliseen keitokseen ja salaattiin.
Tämänkertaisen pikawokin ainekset: Nippu lehtikaalia, pari pakettia parsakaalia (Cittarissa ihan kohtuuhintaista luomulaatua), muutama porkkana, sipuli ja valkosipulin kynsi. Lisukkeeksi riisinuudeleita. (Niitä hyvä valikoima Jyväskylän Seppälänkankaan Cittarin aulan Thaikaupassa.)


Mausteiksi vihreätä curry-tahnaa ja soijakastiketta. Pannulle reilu loraus oliiviöljyä. (Myös curry-tahnan ostan Thai-kaupasta. Jollet ole aiemmin kokeillut, niin lisää aluksi hyvin pieni kökkönen, on suhteellisen tulinen mauste.) 


Ensimmäisenä pannulle suikaloitu sipuli ja valkosipuli & pieniksi ruusukkeiksi silputut parsakaalin kukinnot. (Varsipaloista sosekeitto.)


Hetken pyöritys ja sekaan perunankuorimisveitsellä suikaloidut porkkanat. Pyörittelyä kohtuukuumalla pannulla jokunen minuutti kunnes vihannekset ovat jotenkuten "al dente". Sekaan pieni nokare curry-tahnaa ja lehtikaalin lehtiosat suikaleina. Hetken pyöräytys, vielä ruskistetut tofupalat ja loraus soijakastiketta. Valmista tuli reilussa vartissa. Heti aluksi kun laittaa nuudelivedenkin kiehumaan niin ovat nekin sitten sopivasti kypsyneet wokin tahtiin.

Näiden paksumpien riisinuudeleiden keittoaika on noin 10 min. Ohuemmat nuudelit heitän yleensä kypsymään vihannesten sekaan wokkipannuun valmistuksen loppuvaiheessa pienen vesitipan kanssa. Maustuvat ja kypsyvät siinä samassa pannussa hetkessä.


Jääkaapissa ei nyt ollut jemmassa kuin pehmeää tofua. Kokeilin sen paistamista mutta hieman hankalasti käsiteltävää oli :)  No jotenkuten palasiksi sen kuitenkin sain mutta jos haluat lisätä kasvisten sekaan tofua, niin älä siis tee kuin minä, vaan käytä ihan normi tofua. (Thai-kaupassa 2.50€/500g.)

Itse en oikeastaan koskaan viitsi marinoida tofua. Wokkeihin lisättävän tofun paistan viipaleina eri pannulla, pilkon hieman ruskistuneet viipaleet leikkuulaudalla sopiviksi annospaloiksi ja lisään vihannesten sekaan loppuvaiheessa. Lopuksi kun sekaan lorauttaa soijakastiketta niin siinä se marinointikin sitten samalla hoituu :) Tofujen paistoöljyn sekaan jos heittää aluksi vähän pilkottua tuorechiliä, paprikajauhetta, currya... (Mitä maustetta vain haluat käyttää), niin sitäkin kautta tofu maustuu näppärästi ja nopeasti.


Lehtikaalin varret talteen, ne voi hyödyntää seuraavaan sosekeittoon.


Oma suosikkini Thai-kaupan chili-kastikkeista. Mainio pöytämauste wokki- ja riisiruokiin.


Ihan mukava setti. Tofun sijaan vihannesten sekaan voi hyvin lisätä esim. broilerisuikaleita. Itse käytän pääasiassa riisinuudeleita mutta munanuudelit ovat lienee yleisimmin käytössä.


lehtikaali wokeissa / parsakaali wokki / vihannes wok / riisinuudelit / mitä tehdä lehtikaalista / gluteeniton kasviswokki /

4 kommenttia:

  1. Kokeile joskus saté-kastiketta, todella hyvää myös wokissa.

    Mä tykkään tästä sun blogin nimestä, ei sitä kannata vaihtaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, on minulle ihan tuntematon aines. Kysäisen seuraavan kerran thai-kaupasta josko kuuluisi valikoimaan.

      Ja kiitos myös bloginimen mielipitestä :) Teitä vakkarilukijoita uskon ja teen just niinkuin sanotte :)

      Poista
  2. Currytahnat ovat minulle tuntemattomia, Hollannissa olen törmännyt tuohon satéeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, ovat ihan super-riittoisia jokapaikan mausteita. Muistelisin että tuo vihreä tahna on miedompaa, siitä ehkä kannattaa aloittaa jos innostut testailemaan.

      Poista