maanantai 30. joulukuuta 2013

Jatkettu suklaanautinto

Tykkään suklaasta - kukapa ei... Suklaa on ihan luvallinen herkku - mielellään tietysti mahdollisimman tummana, eli ainesosaluettelon ensimmäiseltä sijalta löytyy ravinteikas antioksidanttipitoinen kaakaomassa, ei sokeri.
Keksin viime talvena yhdistää kaksi hyvää: Tumman suklaan ja hampunsiemenet. Se on edelleen meidän vakkariherkku ja halusin nyt muistutttaa teitäkin siitä vanhasta hyvästä vinkistä.



Olen kokeillut hampunsiemensuklaan pohjaksi useita erilaisia suklaalaatuja. Lindt ja Marabou (Lindt 85% suklaa) toimivat sulatettuna hyvin. Lidlin tumma suklaa (86%) ei jostain syystä jähmety sulatuksen jälkeen niin hyvin.
Yhdestä pienestä suklaalevystä saa reilun puoli pellillistä suklaata kun sen sulattaa ja jatkaa hampunsiemenillä. Olen kokeillut erilaisia pähkinäsekoituksiakin, mutta hampunsiemenet pääraaka-aineena ovat mielestäni parhaita. Ne ovat sopivan kokoisia - eli ne on helppo levittää ohueksi levyksi. Hampunsiementen rapsakka rakennekin sopii hyvin suklaan jatkeeksi. Tärkein juttu tietysti on hampunsiementen ravintosisältö - siitä lisää jutun lopussa.

100g tummaa suklaata
2dl hampunsiemeniä
1dl mantelirouhetta
1/2tl chiliä
2tl vaniljasokerijauhetta

Tässä yksi sekoitus - sataan grammaan suklaata saa sekoitettua noin 3dl rouhetta jotta rakenne pysyy vielä hyvin kasassa ja siitä voi leikata siistejä paloja.

Suklaa sulatetaan vesihauteessa (käytä metalliastioita). Sekaan hampunsiemeniä ja maun mukaan muitakin aineksia. Massa levitetään nopeasti nuolimella leivinpaperille aika ohueksi levyksi ja viedään ulos jähmettymään. Jähmettymistä kannattaa vähän kyttäillä - kelistä riippuen muutama minuutti riittää. Suklaalevyn ei kannata antaa kokonaan kovettua - kun seos on vielä hiukan nahkeaa, siihen on helpoin vetää veitsellä taittoviillot. Uudelleen kylmään, ja kun levy on kokonaan kovettunut, taitellaan palaset irti.

Chili on elimistöä lämmittävä aine - se myös kiihdyttää aineenvaihduntaa - eli laihduttaa :) Manteleissa on erityisesti naisille tarpeellista E-vitamiinia - kannattaa sisällyttää muutama manteli joka päivän ruokarutiineihin.













Pieni tietoisku hampunsiemenistä

-Rasvahappoja noin 33% ja proteiinia 22-25% painosta.
-Vaihtoehto kalaöljyille: 5rkl hampunsiemeniä sisältää päivän omega-3 tarpeen.
-Omega-3 ja omega-6 ideaali suhde.
-Päivittäinen käyttö pitää atooppisen ihon kunnossa. (Kuopion yliopiston tutkimus.)
-Magnesiumin ja sinkin lähde. (Voi hyvin 4/2012.)
-Täydellinen aminohappokoostumus.
-Alentaa verenpainetta ja kolesterolitasoa.
-Gluteeniton.
-Geenimanipuloimaton.
-Ei kerää kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.

Öljyhampunsiemen kannattaa aina valita kotimaisena. Suomessa viljellyn kannan siemenkuori on ohuempi ja mukavampi pureskella kuin Keski-Euroopasta tuotujen hampunsiementen.

Ja kehuja: Pienistä puodeista saa henkilökohtaista palvelua - mutta saa sitä välillä isoistakin liikkeistä :)
Etsiskelin öljyhampunsimeniä Seppälänkankaan Cittarista. Kun niitä ei löytynyt, kysäisin aiheesta myyjältä. Selvisi että niitä ei ole myynnissä heillä, mutta hän lupasi laittaa viestiä eteenpäin.
Viikon kuluttua tiedustelin josko niitä kannattaa odotella hyllyyn. Eri myyjä tiesi kertoa että ne eivät kuulu Keskon tukun valikoimaan, mutta että he parhaillaan yrittävät selvittää josko löytyisi muualta.
Meni parisen viikkoa - vastaani tuli vapaalla oleva Cittarin myyjä. Hän kipaisi perääni ja kertoi että nyt on saatu hampunsiemeniä ja niitä on papuhyllyssä.
Kiitos :)

Tässä ja tässä linkkiä aiempiin suklaajuttuihini. Rapsakoita hampunsiemeniä voi käyttää myös esim. kuivakakkujen ja jogurtin sekaan ja niistä voi valmistaa hampunsiemenkermaa tai ripotella sosekeittojen päälle ihan siltään.




öljyhampun siementen käyttö / hampunsiementen terveysvaikutukset / hampunsiemensuklaa / hampunsiemen reseptit / hampunsiemen resepti / hampunsiemenkerma / hampunsiementen käyttö /

7 kommenttia:

  1. Kiitos suklaareseptistä - tätä tarvitaankin, jotta paluu arkeen jouluähkyn jälkeen sujuisi kivuttomammin;) - ja kiitos myös siitä, että sinun vinkkiesi jälkeen ovat hampunsiemenet löytäneet tiensä myös Ladyn ruokavalioon!
    Oikein hyvää loppuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady ja kiitos - hyvää alkanutta vuotta sinullekin :)
      Tummasta suklaasta saa paljon enempi herkuteltavaa jatkamalla - saa sitten kerralla syödä vähän useammankin palan :)

      Hampunsiemenet ovat niin ihania. Niitä voi sekoittaa vaikka mihin. Vähän jos vielä miedolla lämmöllä pannulla paahtaa, niin aromit tulevat ihan kunnolla esiin.

      Poista
  2. Ihana resepti, kokeilin heti, lidlin reilun kaupan tummaa suklaata, osan hamppurouheesta tilalle laitoin amarantti popseja, tuli hyvää! Onko niin että tulee säilyttää kylmässä, näyttäisi että huoneenlämmössä pehmenee liikaa? Lisäksi en saanut leviteltyä kyllä koko pellille, pikemminkin kuin 2,5 suklaalevyn kokoiseksi. t ingrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ingrid ja oikein hyvää alkanutta vuotta :)
      Huomasin saman ongelman Lidlin suklaan kanssa - se ei jähmety niin nätisti kuin Lindt tai Marabou suklaa. Suklaa säilyy ihan napakkana huoneenlämmössä - siis se Lindt suklaa :) Tuli se Lidlin suklaaseenkin tehty seos syötyä, mutta se ei leikkaannu niin nätisti kuin Lindt eikä jähmety yhtä napakaksi.
      En muuten edes tiedä mitä amarantti popsit ovat :) Mitä ovat ja mistä niitä saa ? Hampunsiemenillä jatkettu suklaa levittyy kyllä aika isoksi - hampunsiemenet ovat sopivan kokoisia. Yritän aina levitellä seoksen mahdollisimman ohueksi ja kyllä se suunnilleen puolikkaan pellillisen verran aina on. Kannattaa sekoitella rouheet sulatetun suklaan sekaan vesihauteessa - seos pysyy pehmeänä ja se on helppo levittää.

      Kiva että tykkäsit ideasta. Minulle pelkkä tumma suklaa on vähän liian jäykkää siltään. Rouheilla jatkettuna se on helpommin syötävää - siis hyvää - ja yhdestä levystä tulee herkkua moninkertainen määrä :)

      Poista
  3. tällaisia olen popsinut: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/pop-amarantti/ANDESA-6430021042002/dp
    Täytyy kokeilla mitä Fair Maryn tumma suklaa sanoo tästä :) Yritän hillitä tumman suklaan syöntiä syömällä lähinnä reilun kaupan tai luomu-suklaita.

    Kiitokset menneestä vuodesta ja onnea uuteen! t.i

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä, tein tänään loppiaisaaton kunniaksi. Kaapistä löytyi Rainbow - Delizione tumma suklaa 78 % ja mielestäni toimi oikein hyvin. Mantelirouhe olikin lopussa mutta hasselpähkinärouhe maistuu myös oikein hyvältä. Chiliä taisi tulla ehkä 2/3 tl eikä vain 1/2, mikä maistuu selvästi, mutta aikas ihanalta. Kiinteys huoneenlämmössä tuntuu myös ihan pysyvän.
    Aaah! Nalletar

    VastaaPoista