sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kasviskaalikääryleet

Kaalikääryleitä en ole muistaakseni koskaan vielä tehnytkään. Jo ajatus niin monivaiheisesta ruuasta on topannut innostuksen yritykseen...
Jääkaapissa tilaa viemässä on taas roikkunut jo useamman viikon tarkoitusta varten hankittu iso valkokaali. Jostain sain nyt inspiksen poikasen...

Vehnäryyni-sipuli-porkkana-juusto-itu-täytteiset kaalikääryleet





Noin 3 dl vehnäryynejä, noin litra sinimailasen ituja, muutama sipuli & porkkana, iso valkokaali




Kaalista kanta pois, ja höyryyn pehmenemään. Tämä spagettilävikkö oli juuri sopiva isolle kaalille. Laita kansi päälle.
Nostin kaalin pari-kolme kertaa höyrystä pois ja irrottelin pehmenneet lehdet.




Täytettä varten keitin pehmeiksi noin kolme desiä vehnäryynejä.




Freesailin täytteeseen viisi pilkottua sipulia, muutaman raastetun porkkanan ja noin kymmenen pilkottua valkosipulikynttä




Lisäsin täytteesen saksilla pienemmiksi silputut sinimailasen idut, pari raejuustopurkin loppua, yhden juustokannikkajämän raastettuna, ruususuolaa, mustapippurirouhetta ja meiramia.




Niin paljon täytettä kuin vaan kaalinlehden sisään saa kohtuudella käärittyä. Tuli näitä tehdessä mieleen tv-dokumentti kuubalaisista sikarinkäärijöistä. Niiltä pojilta olisi tämäkin homma onnistunut :D





Unohdin voidella vuokan... Ei haitannut, päälle lorautin hiukan siirappia ja lisäsin voinokareita. Pohjalle kaadoin kaalin höyryttämisestä jääneen veden. Kääryleitä tuli määrästä kaksi vuokallista ja nämä ovat aika isojakin. Kaalin sisempiä lehtiä oli aika hankala kääriä ja jätinkin niistä reunat taittamatta.




Aluksi noin 250 astetta puolisen tuntia, sitten 150 astetta noin puolitoista tuntia.




Sunnuntailounas, arvosanaksi aika hyvä. Mausteita ja suolaa olisi saanut olla reilummin. Tekemällä oppii :D
Lisukkeena raejuusto, puolukkahillo & ituja. 




Siinä mielessä kätevä ruoka nämä kaalikääryleet, että täytteeksi voi sekoittaa ja tunkea melkeinpä mitä vaan kaapista löytyy.
Ja vielä lisämaininta: Terveellisyyden lisäksi ovat kyllä ihan tosi edullisiakin valmistuskustannuksiltaan.
Jotenkin kuvittelin, että ovat suuritöisempiä kun mitä sitten loppupeleissä olivatkaan. Näitä tuli nyt vähän kuin vahingossa aika iso lasti ja riittävätkin kerralla pariksi päiväksi.

kasviskaalikääryleet / kaalikääryleet uunissa / kaalikääryleiden valmistus / 

7 kommenttia:

  1. Näyttävät todella herkullisilta. Kaalikääryleet ovat yksi suosikkiruokani. Joskus olen haaveillut myös niiden tekemisestä, mutta ovat vielä sillä asteella samoin kun itse tehdyt karjalanpiirakat :P

    VastaaPoista
  2. Olen siis saanut sellaisen kuvan että anette on alexin avovaimo mutta hän kertoi blogissaan ettei seurustele ja ei hänellä ole edes sormusta joten olen ihmetellyt sitä mutta ikävää jos he ovat eronneet ;((

    VastaaPoista
  3. Hyviltä näyttää, koskaan en ole itse tehnyt. Kaupasta tulee joskus valmiita ostettua.

    VastaaPoista
  4. Hei Raparperi :)
    Ekakertaa minäkin kääryleitä nyt väsäsin. Ajatuksen tasolla homma oli hankalampaa kuin toteutettuna.
    Ja tosiaan sen siinä täytettä sekoitellessa huomasin että sinnehän voi heittää mitä vaan kaapista löytyy. Se on se "minun juttuni" keittiössä :)

    Samalla viivalla ollaan karjalanpiirakkaprojektin kanssa. En ole muuten minäkään niitä koskaan vielä tehnyt...
    Katsotaan kumpi ehtii ensin esitellä omat ptototyyppinsä :)

    VastaaPoista
  5. Hei Anonyymi :)
    Yhdessä juuri äsken täältä meiltä lähtivät kohti Jyväskylän kotia :)

    VastaaPoista
  6. Hei Alma/Anette :)
    Kaalikääryleen kilohinta kaupassa vs. kaalin kilohinta... Mietipä sitä ensi yö :D

    VastaaPoista
  7. Voi nam miten näyttävät ihanilta!!!

    VastaaPoista